1. Home
  2. /
  3. Ο Δήμος μας
  4. /
  5. Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα
  6. /
  7. ΕΣΠΑ 2014 – 2020
  8. /
  9. Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη...

Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη Διασυνοριακή Περιοχή – Cultural Dipole

green crew header

 

“Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή – Cultural Dipole

{Creation of a Cultural Dipole in the cross border area}

 

Οι Σέρρες στην Ελλάδα και το Petrich στη Βουλγαρία είναι αδελφοποιημένες πόλεις (απο το 2005) και συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020 με την πράξη “Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη Διασυνοριακή Περιοχή – Cultural Dipole”, προϋπολογισμού 683.996,00€ , η οποία εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας 2 και συγκεκριμένα στον θεματικό στόχο 6c “Διατήρηση, προστασία,προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις (4) εταίρους, από τις δύο χώρες (2) χώρες και αποτελείται από τους εξής:

  • Δήμος Σερρών (επικεφαλής εταίρος)

  • Δήμος Petrich Βουλγαρίας

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς)

  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος)

Το έργο Cultural Dipoleαφορά τη δημιουργία ενός πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή μέσω της αναβάθμισης ανενεργών κτιρίων εντός εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στον αστικό ιστό των πόλεων των Σερρών και Petrich. Συγκεκριμένα, η πράξη περιλαμβάνει τις κατασκευαστικές εργασίες για τα δύο κτίρια, την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, την προετοιμασία των εκθεσιακών χώρων καθώς και την τοποθέτηση των εκθεμάτων.

Σκοπός της πράξης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της προσέλκυσης τουριστών και γενικότερα την προώθηση του τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή. Στον Δήμο Σερρών θα δημιουργηθεί μία Πινακοθήκη, η οποία θα φιλοξενήσει την συλλογή μοντέρνας τέχνης του Κωνσταντίνου Ξενάκη ( Μουσείο “Κωνσταντίνος Ξενάκης”) και στον Δήμο Petrich θα δημιουργηθεί ένα Πολύπλευρο Μουσείο το οποίο θα φιλοξενήσει τη συλλογή από πολύτιμα αρχαιολογικά, ιστορικά και άλλα αντικείμενα από το σημερινό Μουσείο Ιστορίας. Η κατασκευή των δύο μουσείων θα είναι σύμφωνη με τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας και διευκόλυνσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερες πληροφορίες :

 

POSTER