Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή γονέων και μαθητών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Πλοήγηση στο διαδίκτυο: Κίνδυνοι και κανόνες ασφαλείας για παιδιά και εφήβους», χθες, Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών «Αστέρια».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Σερρών, το «Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια», η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σερρών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών στο πλαίσιο του προγράμματος Travel Edition με την υποστήριξη της Eurolife FFH. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση και καθοδήγηση γονέων και παιδιών στον ψηφιακό κόσμο.
«Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου αυξήθηκαν και οι κίνδυνοι.
Καθημερινά σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς και στη χώρα μας σημειώνονται περιστατικά, με θύματα παιδιά.
Και όπως προστατεύουμε τα παιδιά μας στον πραγματικό κόσμο, έτσι πρέπει να τα θωρακίσουμε και στον ψηφιακό κόσμο, ώστε να αποφύγουν τους πιθανούς κινδύνους και να υιοθετήσουν υπεύθυνες διαδικτυακές συμπεριφορές.
Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σερρών Γεωργία Ταρτσόγλου, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σερρών για τη συνδιοργάνωση της ημερίδας και τη διαχρονικά άριστη συνεργασία.
Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια(CSI Institute), Ειδικός Ερευνητής – Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Μανώλης Σφακιανάκη και η κυρία Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, επικεφαλής καθηγήτρια στον τομέα της Εγκληματολογίας και της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS College και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Uclan.
Ο κ.Σφακιανάκης ανέλυσε τους σημερινούς κινδύνους του διαδικτύου, ενώ παρουσίασε τους 10 κανόνες του CSI για την ασφαλή πλοήγηση στον κυβερνοχώρο. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στο διαδίκτυο κάνουμε φίλους μόνο όσους έχουμε και στην πραγματική μας ζωή και ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε πως ότι «ανεβαίνει» στα social media δεν διαγράφεται ποτέ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας ανά πάσα στιγμή.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν υποκύπτουμε στον διαδικτυακό εκφοβισμό και εκβιασμό και ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούμε και τις πληροφορίες που εμπιστευόμαστε σε διάφορες διαδικτυακές σελίδες.
Η κ. Kαλλιόπη Ιωάννου αναφέρθηκε στις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, που συνδέονται με σύγχρονα φαινόμενα όπως η διαδικτυακή αποπλάνηση(grooming), o κυβερνοεκφοβισμός και ο διαδικτυακός εθισμός.
Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, στη διάρκεια της οποίας οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο.