Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις Σέρρες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Κ.Καραμανλή 36

  Σέρρες, 04/03/2016
     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις Σέρρες
Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης

Τις Σέρρες επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγου.
Τον Πρόεδρο υποδέχτηκαν οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.
Το πρόγραμμα του Προέδρου διαμορφώθηκε ως εξής:
Άφιξη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Θεοδώρων όπου παρακολούθησε τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης απένειμε στον Πρόεδρο την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Διοικητήριο όπου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών με απόφασή του τον ανακήρυξε επίτιμο Δημότη Σερρών και ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης.
Κατά την προσφώνηση του προς τον κ. Παυλόπουλο, ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων είπε στα εξής:
“Θεωρούμε την επίσκεψη σας στον ακριτικό προμαχώνα της χώρας ,στις Σέρρες , όχι εθιμοτυπική αλλά μεστή εθνικών νοημάτων και συμβολισμών . Είναι έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός Σας για τα ζητήματα ιστορίας των πολύπαθων παραμεθόριων περιοχών του έθνους . Η φωνή σας εξοχότατε , είναι η φωνή της συνείδησης του ελληνικού λαού . Στο ύπατο λειτούργημά Σας ενσαρκώνετε και τη δική μας ακριτική σερραϊκή μακεδονική φωνή .. …… Θέλουμε παράλληλα να σας διαβεβαιώσουμε ότι αποτελείτε για μας πρότυπο σύνεσης , σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας του ελληνισμού και θεματοφύλακα της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος”.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών στο δημοτικό θέατρο “ΑΣΤΕΡΙΑ” με τίτλο “Λήθης Αναίρεσις”, εκδήλωση που αφορούσε την Επέτειο των 100 ετών από την αρπαγή των Ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας των Σερρών.
Η επίσκεψη του Προέδρου ολοκληρώθηκε με δείπνο που παράθεσε ο Δήμος Σερρών προς τιμή του, σε γνωστό κέντρο του Αγίου Ιωάννη.

Ακολουθεί το κείμενο της προσφώνησης του Δημάρχου Σερρών

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας
Επιθυμώ να σας εκφράσω, τόσο την προσωπική μου χαρά όσο και όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς βεβαίως και των Σερραίων συμπολιτών μας, για τη σημερινή παρουσία Σας στην πόλη μας.Η συμμετοχή σας ως πρώτου πολίτη της Χώρας, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΘΕΟΛΟΓΟΥ, στον πανηγυρικό εορτασμό του Βυζαντινού Καθεδρικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, τιμά ιδιαίτερα την πόλη μας.
Θεωρούμε την επίσκεψή σας στον ακριτικό προμαχώνα της χώρας, στις Σέρρες, όχι εθιμοτυπική αλλά μεστή εθνικών νοημάτων και συμβολισμών. Είναι έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός Σας για τα ζητήματα ιστορίας των πολύπαθων παραμεθόριων περιοχών του έθνους. Η φωνή σας Εξοχότατε, είναι η φωνή της συνείδησης του ελληνικού λαού. Στο ύπατο λειτούργημά Σας ενσαρκώνετε και τη δική μας ακριτική σερραϊκή μακεδονική φωνή. Σας ακούμε συχνά να υπερασπίζεστε με παρρησία και μεστό νομικό και πολιτικό λόγο, σε κάθε επίσημο ξένο συνομιλητή Σας τα εθνικά μας ζητήματα.Στους παραχαράκτες της ιστορίας μας έχετε απαντήσει πρόσφατα σε άλλη μακεδονική πόλη, με τη φράση του Σερραίου προκατόχου σας προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Γι’ αυτό στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε τον άξιο εγγυητή, όχι μόνο του πολιτεύματός μας, αλλά και της ενότητας του λαού μας και της ιστορίας του έθνους.
Τα 100 χρόνια που πέρασαν από την υπεξαίρεση των ιερών κειμηλίων των σερραϊκών μονών από τους κατακτητές τότε Βούλγαρους γείτονες, δεν έσβησαν από τις καρδιές μας την επιθυμία να επιστρέψουν τα σφετερισθέντα ιερά στο τόπο τους. Είναι μέρος της ιστορίας μας και μας ανήκουν. Αποτελούν ισχυρά τεκμήρια ελληνικού πολιτισμού και ιερά κειμήλια της ορθοδοξίας μας. Μια πρώτη και σημαντική προσπάθεια έγινε με την ανακάλυψη και ταυτοποίησή τους από τους ειδικούς ακαδημαϊκούς επιστήμονές μας. Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος αυτών έχει επιστραφεί. Τώρα, απομένει μια διακρατική διπλωματική διεργασία υπό την ύπατη αιγίδας Σας, να φέρει πίσω όλους τους θησαυρούς μας.
Στο πρόσωπό σας προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία ότι θα ευωδώσουν οι προσπάθειες.
Aποτελεί ιδιαίτερη προσωπική μου χαρά καθώς επίσης και όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που τιμάτε το Δήμο Σερρών με την παρουσία Σας στην αίθουσα των δημοτικών συνεδριάσεων. Στη σύντομη συνάντησή μας αυτή, μας παρέχεται η ευκαιρία να μοιραστούμε ορισμένες σκέψεις:
1ον. Ως τοπική κοινωνία, εκφράζουμε μαζί σας την ίδια αγωνία για την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα με συνέπεια την υστέρηση μεταβίβασης πόρων από την κεντρική Κυβέρνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η εξοχότητά Σας, διαθέτει πολύχρονη πείρα στη δημόσια διοίκηση, κατανοεί τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές μας κοινωνίες και αναγνωρίζει παράλληλα τη σπουδαιότητα του θεσμού της Τ.Α.από συστάσεως του ελεύθερου κράτους. Σήμερα δε, η Τ.Α. σε ρόλο σύγχρονο και πολύπλευρο, με εγνωσμένη όμως την από καιρού αδυναμία του Κράτους να σταθεί αρωγός, συμβάλλει με τις δικές της ελάχιστες δυνάμεις στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών, στην ισόρροπη παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο χώρα, στην αποκέντρωση των λειτουργιών του κράτους. Με άλλη έκφραση, η «καρδιά της Ελλάδας είναι η Τ.Α.». Είμαστε ενήμεροι για όλες τις προσπάθειές Σας στην επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομική-κοινωνική-αναπτυξιακή λειτουργία του Κράτους και της Τ.Α.
2ον. Θέλουμε παράλληλα να Σας διαβεβαιώσουμε ότι αποτελείτε για μας πρότυπο σύνεσης, σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας του ελληνισμού και θεματοφύλακα της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Διαθέτετε βαθιά πίστη στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και στην ανάγκη θωράκισης των θεσμών δικαίου και ισονομίας. Επάξια, οι Έλληνες πολίτες σας περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση, στο κορυφαίο Πολιτειακό Λειτούργημα. Στο Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα στο οποίο, μεταξύ των άξιων προκατόχων Σας, υπήρξε –όπως και Σεις- θεματοφύλακας των εθνικών αξιών και των δημοκρατικών θεσμών ο αείμνηστος Σερραίος ευπατρίδης συμπολίτης μας, ηγέτης και οραματιστής της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής, του οποίου ως γνωστόν, ήσασταν συνεργάτης.
3ον. Παράλληλα, κύριε Πρόεδρε, η Εξοχότητά Σας ενδυναμώνει με την σημερινή παρουσία της τα φρονήματα αλληλεγγύης και ελπίδας των Σερραίων πολιτών, σε μέρες ιδιαίτερα δύσκολες για το έθνος. Γιατί, όπως προανέφερα, με την πατριωτική και πολιτική σας παιδεία, το εξαίρετο ήθος και τη βαθειά γνώση των εθνικών και διεθνικών θεμάτων,αποτελείτε για όλους μας τον θεσμικό εγγυητή του έθνους. 

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Για το ενδιαφέρον της Εξοχότητά Σας, τόσο για την ιστορία του μεθοριακού και πολύπαθου Νομού Σερρών όσο και για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στο πρόσωπό Σας και στον ύψιστο θεσμό που εκπροσωπείτε, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και Σας αναγορεύει – τιμής ένεκεν – ως επίτιμο Σερραίο Δημότη και Σας απονέμει το Χρυσό Κλειδί της πόλης μας. Γιατί στο εξής, θα είστε για μας, ένας αγαπητός και σεβαστός συνδημότης και έτσι επιθυμούμε να νιώθετε και Σεις. Θέλουμε, με την περγαμηνή της Απόφασης και το Χρυσό Κλειδί που θα σας επιδώσουμε, να μη λησμονείτε τις Σέρρες και να κρατάτε ανοικτές τις πύλες της Δημοκρατίας για κάθε Σερραίο πολίτη.
Το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αναγνώσει σε λίγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξοχότατε, Κύριε Πρόεδρε,
σας καλωσορίζουμε στις Σέρρες,
με αισθήματα ανοιχτής καρδιάς και παρακαλούμε να δεχθείτε τη διαβεβαίωση του σεβασμού και της υψηλής εκτίμησης, όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και όλων των Σερραίων πολιτών.

 

Από το γραφείο τύπου