22 ΜΑΡΤΙΟΥ: Η ημέρα του Νερού είναι για να μην ξεχνιόμαστε

   ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ   Τρίτη  21/03/2017
ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ  

             ΣΕΡΡΩΝ  
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 139 – ΣΕΡΡΕΣ  

ΔΕΥΑ ΣΕΡΡΩΝ
22 ΜΑΡΤΙΟΥ: Η ημέρα του Νερού είναι για να μην ξεχνιόμαστε
Μέτρο στην κατανάλωση – Συνέπεια στην πληρωμή

Στα χρόνια της με δανεικά ευημερίας, καλλιεργήθηκε η κουλτούρα της σπατάλης1 σε όλα τα επίπεδα και η διαχείριση του πόσιμου νερού δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, πόσο μάλλον που αυτό ήταν ψηφοθηρικό εργαλείο – και είναι ακόμα για κάποιους- το οποίο δημιούργησε μια τάξη σπάταλων και χρόνιων μπαταχτσήδων με απλήρωτους λογαριασμούς ετών – αν και λεφτά υπήρχαν – σε βάρος των συνεπών καταναλωτών.

Οι καιροί άλλαξαν, από την πλαστή ευημερία περάσαμε στη φτώχεια και την ανέχεια. Οι μπαταχτσήδες εμφανίζονται στα γκισέ της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. με λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ και πολλές φορές χιλιάδων και ζητούν να μην τους κοπεί το νερό. Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας καλεί τους ηθικούς αυτουργούς…

Σήμερα για να έχουμε νερό πρέπει να το πληρώνουμε και μάλιστα στην πραγματική του τιμή όπως επιτάσσει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως μια κουλτούρα δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη ούτε με τα όπλα, πόσο μάλλον με μέτρα και οδηγίες.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Σερρών το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Γι’ αυτό εδώ και καιρό επενδύει στην ενημέρωση και στην παιδεία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων, προωθεί μια συμμετοχική κουλτούρα με σκοπό να γίνουν οι δημότες συνδιαχειριστές του υδατικού κεφαλαίου, επιφανειακού και υπογείου, να μάθουν να μην το σπαταλούν, να μην το μολύνουν, να μην το ρυπαίνουν αντίθετα να τα προστατεύουν, ώστε να έχουμε και επάρκεια και ποσότητα.

Προς το σκοπό αυτό η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. συνεχίζει τις δράσεις και τις εκδηλώσεις σε συνεργασία με σχολεία , Πολιτιστικούς Συλλόγους ( Αη Γιάννη «Γιορτή του Νερού»), οργανώσεις (Μεσόγειος SOS) και το Δήμο Σερρών φυσικά (eco festival), τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια των χωριών.

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με τη σωστή – ορθολογική τιμολόγηση του νερού, τον περιορισμό λόγω κρίσης του ατομικού εισοδήματος και την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών, έφεραν απτά  αποτελέσματα στη μείωση της σπατάλης του νερού.

Από την άλλη η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. με όλα τα μέσα και την τεχνολογία που διαθέτει αγωνίζεται για να περιορίσει το νερό που χάνεται από υπερχειλίσεις, βλάβες, διαρροές, στο ύψος των πηγών.

Χρειάστηκε λοιπόν να βαδίσουμε στον δρόμο του κακού (οικονομική κρίση) για να μπούμε στο μονοπάτι του καλού.

Ενημέρωση, εκπαίδευση, τήρηση των νόμων και των κανονισμών, φέρνουν αποτελέσματα στην αειφόρο διαχείριση του νερού. Είναι μονόδρομος. Σε αντίθετη περίπτωση μια μέρα θα προστεθούμε στα 900 εκατομμύρια νοικοκυριά του πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό2.

Και τότε το νερό θα’ ναι πιο ακριβό από το δάκρυ μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  1. Σχεδόν 2.400 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο αναλογούν στην κατανάλωση κάθε κατοίκου της Ελλάδος όταν ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.240 κυβικά μέτρα.

          2η η Ελλάδα παγκοσμίως στην κατανάλωση πόσιμου νερού πίσω μόνο από τις ΗΠΑ

  1. Το 2025 εκτιμάται ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από έλλειψη νερού ικανού για ασφαλή κατανάλωση.