1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Ανακοινώσεις
  8. /
  9. Εθελοντική δράση «“WORLD CAFÉ”...

Εθελοντική δράση «“WORLD CAFÉ” – Διάλογοι χωρίς Σύνορα» στις Σέρρες

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa, διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου και 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, μία βιωματική δράση με στόχο την ενημέρωση για την πολιτιστική ποικιλομορφία βασισμένη στο μοντέλο της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της δράσης θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες, η δράση “ World Café” βασισμένη σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Τον σεβασμό στην πολιτιστική ποικιλομορφία
  • Ενεργή και πλήρη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία, με πλήρη κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες
  • Προώθηση αλληλεγγύης μεταξύ πολιτισμών: εξομάλυνση των ισορροπιών, προώθησης της ισότητας μεταξύ των διαφορετικών ατόμων.
  • Γνωριμία με τις ευκαιρίες εθελοντισμού και κινητικότητας στην Ευρώπη μέσω του Προγράμματος Erasmus.

Είναι μία διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική που χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο με στόχο την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο.

Η δράση World Cafe, είναι βασισμένη στη μεθοδολογία της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης (Human Library) και στοχεύει στην δημιουργία στιγμών συζητήσεων μεταξύ μελών της τοπικής κοινότητας γύρω από θέματα όπως η μετανάστευση, οι δυσκολίες, η ενσωμάτωση και τα κοινά στοιχεία που έχουμε τελικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτός ο τύπος μεθοδολογίας θεωρείται βέλτιστος για την προώθηση και την ενθάρρυνση διαδικασιών ενεργού συμμετοχής που περιλαμβάνουν επίσης νέους με λιγότερες ευκαιρίες χάρη στην εύκολη και ευχάριστη υλοποίηση και προσβασιμότητά της.

Η ίδια η δομή των συζητήσεων, σε ανεπίσημο περιβάλλον με ευχάριστες ερωτήσεις θα διευκολύνει την ανεκτικότητα και τη συζήτηση ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζονται και που μπορεί να έχουν αντιστάσεις.

Γινόμαστε όλοι, ανθρώπινα βιβλία, το καθένα με την δική του ιστορία που όμως όλοι μας έχουμε κοινά στοιχεία, εμπειρίες, όνειρα και θέλω.

Η υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί από το δίκτυο εθελοντών του Δήμου Σερρών και τις Roes Cooperativa, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που ασχολείται με την ανάπτυξη και σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων βιωματικής μάθησης μέσω καινοτόμων, μη τυπικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, παρέχοντας ποικίλες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.