1. Home
  2. /
  3. Ο Δήμος μας
  4. /
  5. Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα
  6. /
  7. ΕΣΠΑ 2021 – 2027
  8. /
  9. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ...

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ

 

Η πράξη «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σερρών με παράρτημα ΡΟΜΑ», προϋπολογισμού 1.201.394,81 ευρώ, εντάσσεται στο Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία 2021-2027” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στόχος είναι να υποστηρίξει τον Δήμο στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας.

Το Κέντρο Κοινότητας παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Α) Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών 

  • Πληροφόρηση, παραπομπή και υποστήριξη των πολιτών για την ένταξή τους σε προγράμματα πρόνοιας, προγράμματα για τη στήριξη όσων διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, παραπομπή σε κοινωνικές δομές, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ.λπ.
  • Ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Β) Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές

  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες (π.χ. Δομές Ψυχικής Υγείας, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί κ.λπ.), σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΔΥΠΑ) και φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας.
  • Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας με στόχο την ένταξη των ανέργων.
  • Συμβολή και υποστήριξη για τη δημιουργία και ανάπτυξη Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ν.Ε.Ε.), συνεταιρισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας

Γ) Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων

  • Παροχή γενικής συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας κ.λπ.
  • Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης.
  • Παροχή πληροφόρησης αναφορικά με ζητήματα στέγασης.
  • Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών.
  • Παροχή πληροφόρησης αναφορικά με προγράμματα για συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους
  • Διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης
  • Διοργάνωση μεικτών δράσεων για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές με αναπηρία, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά , παιδιά με μεταναστευτικό/προσφυγικό υπόβαθρο.
  • Υποστήριξη και παρακολούθηση της σχολικής φοίτησης και ανάπτυξη δράσεων μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και ενηλίκων Ρομά
  • Παροχή ενημερωτικής συνδρομής για νομικά θέματα ή ζητήματα σε σχέση με τις παρεχόμενες δυνατότητες, όργανα, διαδικασίες κ.λπ.
  • Προώθηση στο Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σερρών για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης
  • Παρακολούθηση με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία
  • Συνδρομή στη σύνταξη και την παρακολούθηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη, την Ισότητα και τη Συμμετοχή των Ρομά καθώς και του πλάνου ένταξης του ωφελούμενου.
  • Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών.
  • Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού.
  • Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού που θα συνδράμει το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας κατά περίπτωση, πάντοτε υπό την εποπτεία του και με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΟΜΗ)

Το Κέντρο Κοινότητας (Κεντρική Δομή) στελεχώνεται με τρεις (3) Κοινωνικούς Λειτουργούς (ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών), έναν (1) Διοικητικό (ΠΕ Διοικητικών), ένα (1) άτομο για θέματα προώθησης στην απασχόληση (ΠΕ Οικονομολόγων), έναν (1) Κοινωνιολόγο (ΠΕ Κοινωνιολόγων) και έναν (1) Ψυχολόγο (ΠΕ Ψυχολόγων).

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή, 7:00-15:00,

Διεύθυνση: Κ. Καραμανλή 36 (κτίριο πρώην Νομαρχίας), Ισόγειο, Τηλ. Επικοινωνίας: 23213-50028, 23213-50566, e-mail: k.koinotitas@serres.gr.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ

Το Παράρτημα ΡΟΜΑ στελεχώνεται μέχρι στιγμής με έναν (1) Κοινωνικό Λειτουργό (ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών), έναν (1) Παιδαγωγό (ΠΕ Παιδαγωγών), έναν (1) Διαμεσολαβητή και έναν (1) πτυχιούχο οικονομικής κατεύθυνσης (ΠΕ Οικονομολόγων). Προβλέπεται νέα πρόσληψη ενός (1) Νοσηλευτή (ΠΕ/ΤΕ Νοσηλευτών).

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή, 7:00-15:00

Διεύθυνση: Ανατολικής Θράκης 5,  Τηλ. επικοινωνίας: 23210-66415, e-mail: k.koinotitas@serres.gr.

Ωφελούμενοι είναι τα άτομα που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης και κατά προτεραιότητα, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, ηλικιωμένοι, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και νόμιμα διαμένοντες μετανάστες, αιτούντες/δικαιούχοι διεθνούς και προσωρινής προστασίας, άτομα με αναπηρία, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.