Ο Δήμος Σερρών τίμησε τους πεσόντες της Κύπρου 50 χρόνια από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή

Ο Δήμος Σερρών με μια σεμνή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Πεσόντων και αγνοουμένων αγωνιστών Κύπρου, τίμησε τους αγωνιστές που έπεσαν ηρωικά στην Κύπρο τον Ιουλίου του 1974. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Σερρών, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και την Ένωση Κυπρίων Νομού Σερρών, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» στη Μεγαλόνησο.

Το πρωί του Σαββάτου 6 Ιουλίου 2024,  τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Αντισμήναρχου Συμεωνίδη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου και ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών.

Μεταξύ άλλων στεφάνια κατέθεσαν: o Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων,  ο βουλευτής Σερρών Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο Συνταγματάρχης – Διοικητής 10ου Συντάγματος Πεζικού Μαυρουδής Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών Κωνσταντίνα Ρέγκλη, ο Διοικητής του Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Σερρών Ανδρέας Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο Διευθυντής  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Σερρών Δημήτριος Σωτηριάδης, ο εκπρόσωπος  της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών-Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Νέου Σουλίου Σερρών Κωνσταντίνος Σταϊκόπουλος, ο Προέδρος  της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας Αντισμήναρχος Ε.Α. Δανιηλίδης Αθανάσιος, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Παραρτήματος Σερρών και Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974 Συνταγματάρχης ε.α Νικόλαος Σκαρλάτος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη» Κωνσταντίνος Μελαχρινός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απόγονων Ν. Σερρών «Παύλος Μελάς» Θωμάς Προσηλιακός, ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος  Σταματάρης, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Σερρών Δημήτριος Αγγελίδης, ο Προέδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Αθανάσιος Μαρκάκης, ο Εκπρόσωπος της οικογένειας του ηρώα Αντισμήναρχου Στέργιου Συμεωνίδη κ. Ανδρέας Καζίνος και ο Εκπρόσωπος της οικογένειας του ηρώα Συνταγματάρχη Μηχανικού Κωνσταντίνου Κούρλιου ο εγγονός του Χρήστος Κούρλιος.

«Ο Δήμος Σερρών τιμά τους ήρωες που έπεσαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πραξικόπημα, τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο που χώρισε τη αδελφή χώρα στα δύο. Είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης για όλους όσοι έδωσαν τα πάντα για τη πατρίδα. Επίσης τιμούμε και τους Σερραίους ήρωες που χάθηκαν εκείνη την περίοδο στην Κύπρο, τον Γιώργο Κούρλιο, τον Γιώργο Κατσάνη και τον Στέργιο Συμεωνίδη» ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα.

«Τιμούμε εδώ από στις Σέρρες αυτούς που θυσιάστηκαν στην Κύπρο. 50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από πραξικόπημα, την εισβολή και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου κι ακόμη βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της εισβολής και κατοχής. Η αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας δημιουργεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις όποιες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού που θα επανενώσει όλους τους κατοίκους σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ανάληψη των καθηκόντων του εργάζεται καθημερινά για να επιλυθεί το αδιέξοδο για να προσέλθει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε επιτέλους, όπως είναι για εμάς μονόδρομος η λύση των προσυμφωνημένων πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση πάντα με συμπαραστάτη και  σε απόλυτη συνεννόηση με την Ελληνική Δημοκρατία» τόνισε από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παρόντες μεταξύ άλλών ο Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Τεχνικών Έργων και Άμεσων Παρεμβάσεων κ. Αθανάσιος Γάτσιος, η Αντιδήμαρχος Διαφάνειας, Οικονομικής Διαχείρισης και Εξοικονόμησης Πόρων κ. Μαγδαληνή Μπάρμπα, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού Σχεδιασμού, Αναδιάρθρωσης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Νικόλαος Κουφοτόλης, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μιχτσόγλου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Καινοτομίας και Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κεΐσογλου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδικών Σταθμών κ. Χρυσούλα Καρασουλτάνη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών κ. Παύλος Πουλιάκας και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αναπτυξιακής Πολιτικής και Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ. Δέσποινα Χατζηγαβριήλ.

Νωρίτερα, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και της Ένωσης Κυπρίων Νομού Σερρών.