«Αυλαία» για την 20η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση- Αντάμωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου

Με επιτυχία διεξήχθη η 20η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.

Πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης των Σερρών, φιλοξενούμενοι σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα, και περισσότεροι από 400 χορευτές παρουσίασαν χορούς, τραγούδια και έθιμα από την παράδοσή μας.

Η Πανελλήνια Χορευτική συνάντηση είναι μια εκδήλωση θεσμός για το Δήμο Σερρών. Πρόκειται για γιορτή παράδοσης και πολιτισμού, μουσικής και χορού, φιλίας και συνεργασίας, μια «πράξη αδελφοποίησης», μια προσπάθεια προβολής και διάδοσης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι εκδηλώσεις της 20ης Πανελλήνιας Χορευτικής Συνάντησης ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο θερινό θεατράκι στο Κεντρικό πάρκο της πόλης των Σερρών, λόγου όμως της κακοκαιρίας μεταφέρθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΣΙΡΙΣ».

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, παρουσιάστηκαν τα χορευτικά τμήματα τοπικών και φιλοξενούμενων συλλόγων και συγκεκριμένα: Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών «Ο Κατσαντώνης», Φιλανθρωπικός, Πολιτιστικός, Λαογραφικός Σύλλογος Μακρύγιαλου, Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ», Εδεσσαϊκή Λαογραφική Εστία, Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», Θρακική Εστία Ν. Σερρών, Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Οινούσας, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μεσιάς Κιλκίς.

 Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων των κάτωθι πολιτιστικών συλλόγων: Σύλλογος Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος», Σύλλογος Σαρακατσαναίων Επαρχίας Λαγκαδά «Τα Σταυραδέρφια», Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΗΓΑΣΟΣ» Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», Σύλλογος «Ακρίτες» Σκαλώτης Δράμας.

Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αθανάσιος Γάτσιος, ως Δημαρχών, ευχαρίστησε τα μέλη των τοπικών και φιλοξενούμενων πολιτιστικών συλλόγων, που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση. «Ως Δήμος Σερρών στηρίζουμε τη Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση, η οποία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος διαχρονικά. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε με κάθε τρόπο αυτήν την εκδήλωση. Μέλημα μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και όχι μόνο» ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο κ. Γάτσιος.

Στο διήμερο πολιτιστικό αντάμωμα παρόντες και παρούσες ήταν: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χρυσούλα Δρίγκα, η Αντιδήμαρχος Διαφάνειας, Οικονομικής Διαχείρισης κ. Μαγδαληνή Μπάρμπα, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Κυκλικής Οικονομίας κ. Άννα Ιορδανίδου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πρόληψης κ. Νάσος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Καινοτομίας και Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κεΐσογλου, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών κ. Παύλος Πουλιάκας, η Αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Λεμονιά Κεσούλη και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Χρυσάνθη Παλάζη-Τσοχατζίδη.

Ο Δήμος Σερρών ευχαριστεί όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν στην 20η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση και πιο συγκεκριμένα: τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών «Ο Κατσαντώνης, τον Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», τη Θρακική Εστία Ν. Σερρών, τη Στέγη Τεχνών Πολιτισμού και Αθλητισμού «Μούσες», τον Σύλλογο Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινούσας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών, την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων και φίλων Λαϊλιάς.

Επίσης, αξίζουν θερμές ευχαριστίες στις εθελόντριες του Τμήματος Τομέας Υγείας του Περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σερρών κ. Άννα Μπεκιαρίδου, κ. Μαρία Στοϊκούδη, κ. Σοφία Καζάκα και κ. Θεοπίστη Κασιγιωργοπούλου.

Τέλος, ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του Δήμου Σερρών και της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης, οι οποίοι βοήθησαν στην άρτια διεξαγωγή της Πανελλήνιας Χορευτικής Συνάντησης.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η κ. Φιλίτσα Γκόβρανου και ο κ. Αλέξανδρος Κουκουζέλης.