1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση...

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση των Πρακτικών του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                     Σέρρες 1 Νοεμβρίου 2017
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Γραφείο Τύπου
Κ. Καραμανλή 1 Σέρρες
τηλ . 23210/83612

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση των Πρακτικών του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού με τίτλο: «Οι Σέρρες και η περιοχή τους, 100 χρόνια από την απελευθέρωση (1913-2013)»

Γίνεται γνωστό στην σερραϊκή κοινωνία, ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.30, στην αίθουσα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (ΑΣΤΕΡΙΑ), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αντικείμενο την επίσημη παρουσίαση των Πρακτικών του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού με τίτλο: «Οι Σέρρες και η περιοχή τους, 100 χρόνια από την απελευθέρωση (1913-2013)», που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών κατά το επετειακό έτος 2013.
Την εκδήλωση άνοιξε με κατάλληλους ύμνους, η χορωδία της Βυζαντινής Χορωδίας του Μαξίμειου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, με τη διεύθυνση του Γ. Ζαρκαντζά.
Κατά τους επίσημους σύντομους χαιρετισμούς τονίστηκαν τα εξής:
• Από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη, επισημάνθηκε η σημασία του Γ΄ συνεδρίου καθώς και των προηγούμενων αντίστοιχων Α΄& Β΄ συνεδρίων που διοργανώθηκαν τα έτη 1993 και 2006.
• Ο Δήμαρχος Σερρών, στο χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του που κατά τη διάρκεια των δημαρχιακών θητειών του, εκδόθηκαν τα πρακτικά δύο διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Δεν παρέλειψε να σημειώσει μεταξύ άλλων τις αποφάσεις που έλαβαν και τη συνέπεια και συνέχεια που επέδειξαν τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για τη διοργάνωση των τριών διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, σχετικά με τη σερραϊκή ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Εξήρε παράλληλα την προσφερθείσα ανιδιοτελή εργασία από όλα τα μέλη των επιτροπών που εργάστηκαν για τη διοργάνωση του τελευταίου συνεδρίου και ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για την προβολή του συνεδρίου καθώς και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για την οικονομική της χορηγία στην ψηφιακή έκδοση των πρακτικών.
• Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κυρία Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, εξέφρασε την ταύτισή της με την άποψη των επιμελητών, ότι η σερραϊκή ιστορία είναι ανεξάντλητη και χρειάζονται νέα συνέδρια και ημερίδες με ειδικότερες θεματικές ενότητες για εμβάθυνση της ιστορικής και πολιτιστικής έρευνας.
Ακολούθησε η παρουσίαση των πρακτικών από τους διδάκτορες Γεώργιο Πάσχο και Πέτρο Σαμσάρη. Κατά τη διάρκειά της, τονίστηκαν τα σημαντικότερα σημεία, μία προς μία, των 34 ανακοινώσεων του εν λόγω Συνεδρίου και επισημάνθηκε η σημασία αυτών στη καταγραφή και ανάδειξη της σύγχρονης σερραϊκής ιστορίας και του πολιτισμού, από την απελευθέρωση των Σερρών 1913 μέχρι τις μέρες μας.
Μετά την παρουσίαση, ο Δήμαρχος Σερρών βράβευσε δημόσια τέσσερα πρόσωπα, που συνέβαλαν καθοριστικά για την επιτυχή διοργάνωση των συνεδρίων αλλά και για την συνολική τους ανιδιοτελή προσφορά επιστημονικού και πνευματικού έργου σχετικά με την σερραϊκή ιστορία:
-Την κα. Άρτεμη Ξανθοπούλου Κυριακού, ως πρόεδρο Επιστημονικών Επιτροπών των δύο τελευταίων συνεδρίων του Δήμου.
-Την κα. Σοφία Μπιτζίδου ως Αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Γ΄Δ.Ε.Σ.
-Τους δύο καθηγητές κ. Γεώργιο Πάσχο και Πέτρο Σαμσάρη για την πολλαπλή συνεισφορά τους στα συνέδρια αυτά, με προσωπικές τους ανακοινώσεις, με συμμετοχή στις Οργανωτικές και Επιστημονικές Επιτροπές καθώς και στην επιστημονική επιμέλεια έκδοσης των πρακτικών των δύο τελευταίων συνεδρίων.
Στα πρόσωπα αυτά απένειμε ειδικούς παπύρους (η κα. Σ. Μπιτζίδου απουσίαζε την ημέρα αυτή) και εξέφρασε προς τα ως άνω πρόσωπα τις θερμές ευχαριστίες του καθώς και τις ευχαριστίες όλης της δημοτικής Αρχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από την Χορωδία της Θρακικής Εστίας Καλών Δένδρων και Προβατά του Δήμου Σερρών, με τη διεύθυνση της κας. Στ. Βλαχοπούλου.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πρωτοπρεσβύτερος Ιορδάνης Θέμελης, η Βουλευτής Σερρών κα. Αφροδίτη Σταμπουλή, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών κ. Κ.Τενεκετζής, Διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και σερραίοι πολίτες.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ κ. Βασίλης Τερζής. Παράλληλα, διανεμήθηκαν στους πολίτες τα πρακτικά του συνεδρίου σε ψηφιακή μορφή (CD).

Συνημμένο:
Χαιρετισμός Δημάρχου