1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. 9η Συνάντηση Εργασίας Τοπικής...

9η Συνάντηση Εργασίας Τοπικής Ομάδας Στήριξης έργου MAPS

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σέρρες, 01/02/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: 9η Συνάντηση Εργασίας Τοπικής Ομάδας Στήριξης έργου MAPS – «Η ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης»

H 9η Συνάντηση του Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Military Assets as Public Spaces (MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι) που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο πρώην κτίριο της ΤΕΔΚ.
Τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (ΤΟΣ) παρευρέθηκαν στη συνάντηση αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους. Η συνάντηση ξεκίνησε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Συντονιστή της ΤΟΣ κ. Παντελή Χράπα, επιβεβαιώνοντας τη δημιουργία και ανάπτυξη των στενών σχέσεων μεταξύ των μελών μετά από 16 μήνες συνεργασίας. Καλεσμένος της ΤΟΣ ήταν ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΣΤΕΝΩΠΟΣ. ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΜΠΕΛΛΕΣ & ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ» κ. Χατζόπουλος Ιωάννης, προκειμένου να μας ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας ανάλογου φορέα στην περίπτωση επανάχρησης των στρατοπέδων στο Δήμο Σερρών. Αρχικά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν μέσω των προτάσεων και διεκδικήσεων από πλευράς του Δήμου Σιντικής, την προστασία, τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των παροπλισμένων οχυρώσεων και στρατοπέδων στο βόρειο τμήμα των Σερρών, ως μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την ανάγκη δημιουργίας του συγκεκριμένου σωματείου. Το σωματείο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε πολλές δράσεις, όπως ημερίδες και δράσεις προβολής, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με τη Κοιν.Σ.Επ. «Άγκιστρο Δράση» για τη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου συγκροτήματος του οχυρού Καρατάς, σε Ιστορικό Θεματικό Πάρκο αλλά και το φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης στο οχυρό Ρούπελ.
Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε η πορεία του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης του Δήμου Σερρών, προετοιμαζόμενοι για το επόμενο Διακρατικό Εργαστήριο, στο Longford της Ιρλανδίας με θέμα «Η ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης», όπου θα συμμετέχει και η ομάδα των Σερρών.
Μέσα στις προτάσεις του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης προέκυψε και η νέα πρόταση που πρόκειται να υποβάλει ο Δήμος Σερρών στην Πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” που αφορά τη δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα θα αφορά μετατροπή κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο Εμμ. Παππά σε πολιτιστικό πολυχώρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :
Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres
Twitter: @URBACT_MAPS
YouTube: URBACT_MAPS