Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ενέταξε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 3 έργα 8.002.303 ευρώ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ                                                             Σέρρες 28/08/2018
ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
               ΣΕΡΡΩΝ
  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 139 – ΣΕΡΡΕΣ

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ενέταξε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας
3 έργα 8.002.303 ευρώ
 Κατασκευή διυλιστηρίου νερού στον Άη Γιάννη
 Κατασκευή δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού
 Διαχείριση υδατικών πόρων και ανάπτυξη υποδομών

Μεγάλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Με δύο μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.765.000 πλέον ΦΠΑ 24% η Δ.Ε.Υ.Α. διασφαλίζει την επάρκεια και ποιότητα του πόσιμου νερού στην πόλη, τις Τοπικές και Δημοτικές κοινότητες του Δήμου Σερρών με παράλληλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. θα υλοποιήσει:
 Την κατασκευή διυλιστηρίου νερού πόλης Σερρών στον Άη Γιάννη
 Την κατασκευή νέων δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού στο Δήμο Σερρών
Τα δύο έργα θα λειτουργούν επικουρικά στο υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης.

Την παρουσίαση των έργων που ενετάχθησαν έκαναν σε συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί 28/8/2018 στην έδρα της ΔΕΥΑΣ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ιωάννη Μωυσιάδη, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΣ κ.κ. Ιωάννη Γάτσιου και Πασχάλη Αρβανιτόπουλου και των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου και Αθανασίου Μασλαρινού.
Διυλιστήριο νερού

Το έργο της Δ.Ε.Υ.Α. Σερρών «Διυλιστήριο νερού πόλης Σερρών» έχει προϋπολογισμό 5.885.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.
Θα κατασκευαστεί 900μ. νότια της λίμνης του Άη Γιάννη σε απόσταση 2χλμ από τις Σέρρες σε ιδιόκτητο οικόπεδο 8 στρεμμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.
Θα λειτουργεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο με μέση παραγωγή 500 κμ. νερού/ώρα.
Η εργολαβία καλύπτει τη μελέτη, την κατασκευή και την αποδοτική λειτουργία του έργου. Ακόμη περιλαμβάνει τα έργα υδροληψίας από τη λίμνη καθώς και τη μεταφορά του ανεπεξέργαστου νερού στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού με αγωγό 1200μ. από το αντλιοστάσιο.

Τα οφέλη

Το διυλιστήριο νερού:
1. Δίνει τη δυνατότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. να «ξεκουράζει» τις άλλες γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την πόλη και ως εκ τούτου να εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα.
2. Ανανεώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας
3. Αξιοποιείται το νερό που έφευγε… 8 μήνες το χρόνο
4. Ενισχύεται η επισκεψιμότητα του Άη Γιάννη και πλουτίζεται η περιβαλλοντική τάξη που είναι η Γιορτή Νερού στην Τοπική Κοινότητα.

Δεξαμενή

Μια κεντρική δεξαμενή συγκέντρωσης νερού χωρητικότητας 2000κ.μ.και προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% θα κατασκευαστεί στην Άνω Καμήλα η οποία θα λειτουργεί επικουρικά προς τα υδραγωγεία του Προβατά, της Μονοκκλησιάς, της Άνω Καμήλας και του Μητρουσίου ώστε οι παραπάνω Κοινότητες να μη μείνουν ποτέ από νερό.
Στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν αντλιοστάσιο και αγωγοί μεταφοράς νερού που θα μεταφέρουν το νερό από τη δεξαμενή στους υδατόπυργους ή στις δεξαμενές των τεσσάρων χωριών, όπως επίσης και κατάλληλος εξοπλισμός στην κεντρική δεξαμενή για την ασύρματη μετάδοση των δεδομένων, εντολών λειτουργίας και μετρήσεων στο υφιστάμενο σύστημα Τηλεελέγχου- Τηλεχειρσμού της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.

Διαχείριση υδατικών πόρων

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ενέταξε μελέτη για τη «βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων και ανάπτυξη υποδομών» στο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 237.303,65 πλέον ΦΠΑ, η οποία περιλαμβάνει:
1. Την επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων της Επιχείρησης (masterPlan).
2. Την εκπόνηση σχεδίου ασφάλειας νερού.
3. Την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης για την ύδρευση του παραθεριστικού οικισμού Μαρμαρά Σερρών.

Σημειώνουμε ότι οι προτάσεις για τη δεξαμενή, το διυλιστήριο και τη διαχείριση των υδατικών πόρων κατατέθηκαν στο ΠΕΠ τον περασμένο Μάρτιο και εγκρίθηκαν μέσα στον Ιούλιο.

«Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο νομό μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ιωάννης Γάτσιος.
«Με έργα εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, συγχρόνως, με τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων προστατεύουμε το περιβάλλον» τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ