1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Απάντηση Δημάρχου Σερρών στην...

Απάντηση Δημάρχου Σερρών στην εταιρεία Αποστολίδη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                        Σέρρες, 19 Νοεμβρίου 2018
Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέτρος Αγγελίδης-Δήμαρχος Σερρών:
“ Μήπως η πολεμική του Ομίλου Αποστολίδη κατά του Δημάρχου Σερρών και της δημοτικής αρχής οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος απάντησε στον κ. Αποστολίδη πως η προμήθεια των φωτιστικών LED (ύψους 2.945.000 ευρώ) θα γίνει με διεθνή , αδιάβλητο και αντικειμενικό διαγωνισμό ??”

Στη συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 19-11-2018, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους και τον σερραικό λαό, σχετικά με την επιστολή του Ομίλου Αποστολίδη με ημερομηνία 16-11-2018, είπε τα εξής:

“Από τη διεύθυνση του Ομίλου Αποστολίδη δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 μία επιστολή, σύμφωνα με την οποία ο Όμιλος Αποστολίδη για δεύτερη φορά εκτοξεύει ένα ακόμη πυροτέχνημα, με σκοπό να συκοφαντήσει το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για μία καθόλα νόμιμη, επιβεβλημένη και ωφέλιμη οικονομικά για το Δήμο απευθείας ανάθεση προμήθειας λαμπτήρων. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο πυροτέχνημα ο Όμιλος Αποστολίδη το εκτόξευσε κατά του Δημάρχου Σερρών και της δημοτικής αρχής στις 19 Ιουνίου 2018, προσπαθώντας να συκοφαντήσει το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για το θέμα της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED, μία προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Είναι βέβαιο ότι και η δεύτερη προσπάθεια συκοφάντησης κατά του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής από τον Όμιλο Αποστολίδη, πέφτει στο κενό.
Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω την ξαφνική πολεμική του Ομίλου Αποστολίδη κατά του Δημάρχου Σερρών και της δημοτικής αρχής. Δεν ξέρω τι να υποθέσω. Ερωτώ: Μήπως αυτή η πολεμική έχει σχέση με τις δύο επισκέψεις που έκανε ο κ. Αποστολίδης Λάκης στον Δήμαρχο, στο Δημαρχείο στις 07-06-2018 και στις 18-06-2018 και ανακοίνωσε στον Δήμαρχο το ενδιαφέρον του για το έργο του οδοφωτισμού ύψους 2.945.000 ευρώ και ο Δήμαρχος του απάντησε ότι για το συγκεκριμένο έργο θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, αδιάβλητος και αντικειμενικός??
Πράγματι δεν ξέρω το γιατί, δεν ξέρω τι να υποθέσω.
Ας έρθουμε τώρα στην επιχείρηση συκοφαντίας κατά του Δημάρχου Σερρών και της δημοτικής αρχής, σχετικά με την καθόλα νόμιμη, επιβεβλημένη και ωφέλιμη οικονομικά για τον Δήμο απευθείας ανάθεση για την προμήθεια λαμπτήρων συμβατικής δαπάνης ύψους 18.213 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο Όμιλος Αποστολίδη κατηγορεί το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ως άνω απευθείας ανάθεση και λέει τα εξής:
1.Ότι δεν έπρεπε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τη συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση.
2. Ότι παράλληλα με την απευθείας ανάθεση , έτρεχε ανοιχτός διαγωνισμός και γνώριζε το Δημοτικό Συμβούλιο πως με τον ανοιχτό διαγωνισμό επιτεύχθηκαν χαμηλότερες τιμές.
3. Ότι δεν έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31-10-2018 να δώσει παράταση δύο μηνών για την απευθείας ανάθεση και ότι δεν έπρεπε να υλοποιηθεί η ανάθεση αυτή.
4.Ότι καθυστέρησε η ολοκλήρωση του ανοιχτού διαγωνισμού.
5. Ότι με την απευθείας ανάθεση προμηθεύτηκε ο Δήμος λάμπες σε πιό ακριβές τιμές, ενώ με τον ανοιχτό διαγωνισμό επιτεύχθηκαν πολύ πιό φτηνές τιμές για την αγορά των λαμπτήρων.

Για όλα τα παραπάνω έχω να παραθέσω τα εξής:

1. Kαταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις ότι ο Δήμος Σερρών στη δημαρχιακή μας θητεία είναι από τους Δήμους που έχει κάνει τις λιγότερες απευθείας αναθέσεις. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Επίσης να υπογραμμίσουμε ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι νόμιμες και προβλέπεται από το νόμο σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να γίνονται. Δεν υπάρχει Δήμος σε όλο τον κόσμο που να μην αναγκάζεται να κάνει απευθείας αναθέσεις. Πέραν του ότι, ως Δήμος Σερρών έχουμε κάνει τις λιγότερες απευθείας αναθέσεις αλλά και αυτές που κάνουμε προσπαθούμε να τις αναθέτουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους επιχειρηματίες. Απευθείας αναθέσεις έχουν δοθεί και στον κ. Αποστολίδη, από τον ο Δήμο αλλά και από Οργανισμούς του Δήμου, όπως ΟΠΑΚΠΑ,Αυτοκινητοδρόμιο, ΔΗΠΕΘΕ και καλώς δόθηκαν.
Εξηγώ για πιό λόγο έγινε η συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση. Ο Δήμος Σερρών προκήρυξε στις 30-05-2018 ανοιχτό διαγωνισμό για να προμηθευτεί λαμπτήρες, ηλεκτρολογικό υλικό, φωτιστικά σώματα και εορταστικό φωτισμό για το έτος 2018, προυπολογισμόυ 149.364, 20 ευρώ. Η μελέτη αυτής της προμήθειας είχε 4 τμήματα Α,Β, Γ, Δ. Το τμήμα Α της μελέτης προυπολογισμού 24.796, 28 ευρώ με ΦΠΑ αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα να γίνει με απευθείας ανάθεση, επειδή ο ανοιχτός διαγωνισμός λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα αργούσε πολλούς μήνες και ο Δήμος είχε πολύ μεγάλη ανάγκη από λάμπες, διότι είχαν τελειώσει. Πολύ σωστά το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα πήρε την απόφαση αυτή, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Τέτοιες αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε και για άλλα θέματα προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος. Η σύμβαση για την απευθείας ανάθεση υπογράφτηκε στις 19-07-2018 με συμβατικό ποσό 18.213 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

2. Ο Όμιλος Αποστολίδη λέει στην επιστολή του, ότι παράλληλα με την απευθείας ανάθεση έτρεχε και ο ανοιχτός διαγωνισμός και γνώριζε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι με τον ανοιχτό διαγωνισμό επιτεύχθηκαν χαμηλότερες τιμές, οπότε δεν έπρεπε να γίνουν αποδεκτές οι υψηλότερες τιμές που είχε η απευθείας ανάθεση. Δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια αυτό που ισχυρίζεται ο Όμιλος Αποστολίδη στην επιστολή του, διότι η σύμβαση για την απευθείας ανάθεση υπογράφηκε στις 19-07-2018, ενώ οι προσφορές του ανοιχτού διαγωνισμού είχαν ανοίξει στις 30-08-2018 και η επιτροπή διαγωνισμού είχε συντάξει το πρακτικό για το οριστικό αποτέλεσμα του ανοιχτού διαγωνισμού στις 30-10-2018.
Άρα όταν υπογράφτηκε η σύμβαση για την απευθείας ανάθεση δεν ήταν γνωστό το αποτέλεσμα των οικονομικών προσφορών του ανοιχτού διαγωνισμού, αν και αυτό δεν έχει καμία σημασία.

3. Ισχυρίζεται ο Όμιλος Αποστολίδη ότι η ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για παράταση δύο μηνών της σύμβασης της απευθείας ανάθεσης κακώς ελήφθη, διότι στις 30-10-2018 η επιτροπή διαγωνισμού ανακοίνωσε το οριστικό αποτέλεσμα του ανοιχτού διαγωνισμού και συνεπώς το δημοτικό συμβούλιο γνώριζε τις τιμές που επιτυγχάνονταν με το ανοιχτό διαγωνισμό.
Είναι δυνατόν να ακυρώσεις μία σύμβαση που υπογράφτηκε πριν από 70 ημέρες( 19-07-2018) και είχε εκτελεστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της?
Αν την ακυρώσεις θα υπάρξουν συνέπειες δικαστικές και θα κληθεί ο Δήμος να πληρώσει αποζημιώσεις στην εταιρεία.

4. Ο καταγγέλων επίσης επισημαίνει στην επιστολή του, καθυστέρηση στον ανοιχτό διαγωνισμό. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι διαδικασίες ενός διαγωνισμού καθορίζονται από τη νομοθεσία και δυστυχώς η γραφειοκρατία, αυτός ο μεγάλος εχθρός της Ελλάδας, καλά κρατεί και αποτελεί την αιτία της καθυστέρησης πολλών έργων και προμηθειών.
Επειδή αυτό το γνωρίζαμε πολύ καλά, δηλαδή ότι οι διαγωνισμοί καθυστερούν πολύ, γιαυτό το λόγο έγινε και η απευθείας ανάθεση για να προμηθεύσουμε γρήγορα το Δήμο με λάμπες, διότι είχαν τελειώσει. Επίσης τις διαδικασίες ενός διαγωνισμού τις υλοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία.

5. Όσον αφορά γιαυτό που καταγγέλει ο Όμιλος Αποστολίδη, ότι με την απευθείας ανάθεση προμηθεύτηκε ο Δήμος πιό ακριβά τις λάμπες, ενώ με τον ανοιχτό διαγωνισμό θα τις προμηθευτεί πολύ φθηνότερα και συγκεκριμένα ότι με την απευθείας ανάθεση ο Δήμος Σερρών αγοράζει 3.350 λάμπες (led 15W με κάλυκα Ε27) με τελικό κόστος 17.654,50 ευρώ ενώ αγοράζει ταυτόχρονα 5.140 ιδίου τύπου λάμπες με κόστος 11.345,01 ευρώ, έχω να πω τα εξής:
α) Όπως σε όλα τα προιόντα έτσι και στις λάμπες υπάρχουν διαβαθμίσεις στις τιμές.
Υπάρχουν λάμπες φθηνές, ακριβές, πιό ακριβές, ανάλογα με την ποιότητα της λάμπας.
Μάλιστα παρατηρείται και το εξής: Δύο ή τρεις εταιρείες που έχουν την ίδια λάμπα με τα ίδια χαρακτηριστικά, στην πράξη να υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα και στην αντοχή από εταιρεία σε εταιρεία. Μπορεί η ίδια λάμπα με τα ίδια χαρακτηριστικά από μία εταιρεία να μην έχει μεγάλη αντοχή, ενώ από άλλη εταιρεία να έχει μεγαλύτερη αντοχή.
Αυτό το διακρίνουμε στην πράξη σε πολλά προιόντα και ενώ το ίδιο το έχουν πολλές εταιρείες εμείς λέμε ότι το προιόν αυτό θέλω να το αγοράσω από την τάδε εταιρεία γιατί στην πράξη έχει διαπιστωθεί ότι έχει πιό ποιοτικό προιόν. Παραδείγματος χάριν, τηλεοράσεις με τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν πολλές εταιρείες, όμως συνήθως επιλέγουμε και παίρνουμε τηλεόραση από την τάδε εταιρεία, διότι στην πράξη έχει διαπιστωθεί ότι υπερέχει το προιόν της τάδε εταιρείας. Το ίδιο συμβαίνει για μια πληθώρα αγαθών, όπως ρούχα, παπούτσια, αυτοκίνητα κλπ.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πολλές φορές στην πράξη το ακριβό προιόν αποδεικνύεται φτηνό και το φτηνό προιόν αποδεικνύεται ακριβό και αυτό το ζούμε όλοι μας σε πολλές περιπτώσεις.

β) Σε έναν διαγωνισμό λόγω του ανταγωνισμού ασφαλώς πετυχαίνεις καλύτερες τιμές.
Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που κινούνται οι προμηθευτές και οι εργολάβοι από άλλα κίνητρα και μπορούν να δώσουν υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς. Όποιος όμως εργολάβος ή προμηθευτής δίνει την πιό φτηνή προσφορά είναι σίγουρο ότι θα μας φέρει και το καλύτερο και πιό ποιοτικό αποτέλεσμα? Για μένα όχι και είναι λάθος που πρυτανεύει στους διαγωνισμούς το κριτήριο της οικονομικής προσφοράς για να κατακυρωθεί ένας διαγωνισμός.
Σε έναν διαγωνισμό δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, αλλά είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να αποδεχτεί το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τον διαγωνισμό. .Στην απευθείας ανάθεση υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ποιοτικού αποτελέσματος, ασχέτως αν είναι ακριβότερο.

γ) Δόθηκε απευθείας ανάθεση σε αυτήν την εταιρεία χωρίς να πάρουμε προσφορές από άλλες εταιρείες, κάτι που έγινε ελάχιστες φορές και δεν είναι παράνομο , εξάλλου το ίδιο κάναμε και σε απευθείας ανάθεση με τον Όμιλο Αποστολίδη κατά το παρελθόν. Απευθυνθήκαμε σε αυτή την εταιρεία γιατί ξέραμε ότι τα προίόντα της έχουν μεγαλύτερη αντοχή και οι τιμές που προμηθευτήκαμε τις λάμπες είναι οι τιμές με τις οποίες προμηθεύει αυτή η εταιρεία όλους τους Δήμους.
Από αυτή την εταιρεία προμηθευτήκαμε και άλλη φορά, είμασταν ευχαριστημένοι διότι οι λάμπες είχαν ποιότητα, είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ήταν πιό ανθεκτικές συγκριτικά με άλλες.
δ) Με αυτές τις λάμπες που αγοράσαμε σε αυτήν την τιμή ωφελούμε οικονομικά τον Δήμο, διότι δεν θα χαλάνε κάθε λίγο, θα αντέξουν πολύ περισσότερο χρόνο και δεν θα χρειάζεται κάθε λίγο να αλλάζουμε λάμπες, κάτι που θα γινόταν αν παίρναμε πολύ φθηνές λάμπες, οπότε έτσι θα αναγκαζόταν ο Δήμος να πληρώνει περισσότερα.
ε) Άλλωστε και η εταιρεία στην επιστολή που απέστειλε προς τα ΜΜΕ αναφέρει τα εξής:
“ Όπως προαναφέρθηκε , έχουμε αναλάβει την πώληση ηλεκτρολογικού υλικού σε πολλούς Δήμους της χώρας. Σε κάθε Δήμο πωλήσαμε τα προιόντα μας στην ίδια ακριβώς τιμή, με αυτήν που ίσχυε και για το Δήμο Σερρών. Κατά συνέπεια, ο αναληθής ισχυρισμός ότι δήθεν δηλαδή πωλήσαμε με ακριβές τιμές τα προιόντα μας στο Δήμο Σερρών, καταρρίπτεται από δημόσια έγγραφα.”

Αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με το πυροτέχνημα του Ομίλου Αποστολίδη που φέρνει τον ποιητικό και φοβερό τίτλο!!!!: “ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ…..”
Είμαστε στη διάθεση του κάθε πολίτη προκειμένου να δώσουμε κάθε στοιχείο που θα μας ζητήσει σχετικά με το θέμα αυτό.

Είναι επόμενο να αναρωτηθεί κανείς. Άραγε είναι νόμιμο και ηθικό να διαστρεβλώνει κάποιος την αλήθεια και να συκοφαντεί?”

Από το γραφείο τύπου