ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                      Σέρρες, 18-02-2019
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης παρουσία του δικηγόρου Αλέξανδρου Παρασκευιώτη Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) στην προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) που κατέθεσε ο Δήμος Σερρών κατά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αθέτηση της συμφωνίας στο θέμα των στρατοπέδων.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Σερρών είπε τα εξής:
“Ο Δήμος Σερρών στις 14-11-2017 προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αθέτηση της συμφωνίας στο θέμα των στρατοπέδων. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) του Δήμου. Η απόφαση του ΣτΕ περιέχεται αναλυτικά σε 36 σελίδες και την έχω παραδώσει σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και στα ΜΜΕ για να ενημερωθούν οι Σερραίοι πολίτες.
Με πολύ απλά λόγια, ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ οι λόγοι που απορρίπτει το ΣτΕ την προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) του Δήμου είναι, ότι το θέμα είναι πολιτικό, είναι μία διαφορά μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών και το ΣτΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) όπως είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει ένα ακίνητό του σε ένα άλλο Ν.Π.Δ.Δ όπως ο Δήμος και ότι τέτοια θέματα καλούνται οι δύο πλευρές με συνεννόηση να τα επιλύουν.
Αυτό καταλαβαίνω εγώ με πολύ απλά λόγια. Ο κ. Παρασκευιώτης Αλέξανδρος μπορεί να δώσει περισσότερες νομικές εξηγήσεις.
Για το θέμα των στρατοπέδων προσφύγαμε και στο ΣτΕ παρόλο που γνωρίζαμε ότι είναι πολύ δύσκολο το ΣτΕ να υποχρεώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ολοκληρώσει τη συμφωνία, λόγω του γεγονότος ότι το θέμα είναι πολιτικό. Εξαντλήσαμε όμως κάθε δυνατότητα που είχαμε για να υπάρξει δικαίωση του Δήμου. Ενδεχομένως αν δεν προσφεύγαμε στο ΣτΕ να μας κατηγορούσαν ότι δεν εξαντλήσαμε όσες δυνατότητες είχαμε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των στρατοπέδων μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Σερρών.
Εμείς ως δημοτική αρχή εμμένουμε στη συμφωνία που είχαμε συνάψει το 2012 με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή είναι μία συμφωνία “μοντέλο” και για άλλους Δήμους και μπορεί να ολοκληρωθεί από μία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει μια άλλη αντίληψη για τις σχέσεις Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να δώσει τέλος στο ζήτημα αυτό.
Εμείς ως δημοτική αρχή και εγώ ως δήμαρχος μέχρι το τέλος της θητείας μου δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για τη δικαίωση του Δήμου στο θέμα των στρατοπέδων.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι από το 2011 η δημοτική μας αρχή και εγώ προσωπικά ασχοληθήκαμε εντατικά, επισταμένα και με μεγάλη επιμονή με το θέμα των στρατοπέδων.
Θέλω να τονίσω ότι, είμαι πολύ υπερήφανος για τον αγώνα και την προσπάθεια που κάναμε και πιστεύω ότι η δικαίωση είναι θέμα χρόνου.
Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, πως ο νικητής στο θέμα αυτό των στρατοπέδων είναι ο Δήμος Σερρών και οι δημότες για τους εξής δύο λόγους:
1ον) Μετά την πολεοδόμηση που έκανε ο Δήμος Σερρών για τα στρατόπεδα Εμ. Παπά και Παπαλουκά για τα οποία εκδόθηκαν ΦΕΚ το 2016, οι χώροι αυτοί των στρατοπέδων, εκτός από τα 45 στρέμματα που μένουν στην κυριότητα του στρατού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ΜΟΝΟΝ
ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, χώροι πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
2ον) Αν ο Δήμος Σερρών δεν είχε δώσει αυτές τις χρήσεις γης στους χώρους αυτούς των στρατοπέδων, έπρεπε να δεσμεύσει και να απαλλοτριώσει αντίστοιχες ιδιωτικές εκτάσεις στις γύρω περιοχές των στρατοπέδων Εμ. Παπά και Παπαλουκά (40 Μάρτυρες, Προφήτη Ηλία. Αγία Σοφιά, Αγ. Ιωάννης κλπ), με συνέπεια ο Δήμος Σερρών να είναι υποχρεωμένος να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια (αρκετά εκατομμύρια ευρώ) για τις απαλλοτριώσεις, ενώ οι ιδιοκτήτες των δεσμευμένων οικοπέδων δεν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέχρι να αποζημιωθούν.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η αξιοποίηση των στρατοπέδων μπορεί να γίνει μόνον από τους Δήμους, διότι οι Δήμοι μπορεί να ενταχθούν σε προγράμματα και να τα αξιοποιήσουν.
Παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Σερρών, ο οποίος εντάχθηκε σε πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 600.000 ευρώ και ήδη υλοποεί την “Πινακοθήκη Κων/νος Ξενάκης” σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά.
Τέλος θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον έγκριτο νομικό κ. Παρασκευιώτη Αλέξανδρο που χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο μία υπόθεση πάρα πολύ δύσκολη.”

Από το γραφείο τύπου