Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου (από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου 2022) και σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπ. αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1923/13-05-2021 Τεύχος Β΄),
Από 1ης Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου μπορούν οι μελισσοκόμοι να προχωρούν στο κάπνισμα των κυψελών, το οποίο επιτρέπεται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι τη 10η πρωινή σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι χαμηλή (1) ή μέση (2), ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.
Δεν επιτρέπεται κάπνισμα κυψελών σε ημέρες υψηλής ή πολύ υψηλής επικινδυνότητας (δείκτες 3, 4 ή 5).
Ο δείκτης επικινδυνότητας ορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία συντάσσει τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου.
Το Κάπνισμα μελισσών επιτρέπεται σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία) που εγκαθίστανται στις εκτάσεις και στους χώρους όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 1 της υπ. αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης, από 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Το κάπνισμα των κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον :
1) Έχει γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων από τις κυψέλες.
2) Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης κυψελών από τα δένδρα και θάμνους, είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα
3) Στο χώρο των κυψελών θα πρέπει να υπάρχει ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200 λίτρα, ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας γεμάτος με νερό, εργαλεία, όπως πτυοσκάπανα, καθώς και εδαφικό υλικό για χωματοκάλυψη /επιχωμάτωση εστιών καύσης.
4) Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
5) Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της συσκευής καπνίσματος με παρεδάφια βλάστηση.
Το κάπνισμα των μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προηγούμενα προληπτικά μέτρα και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.
Επίσης οι κυψέλες θα πρέπει να μην τοποθετούνται δίπλα σε δρόμους ή σε στενές αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.
Μελισσοκομία και πρόληψη δασικών πυρκαγιών
Οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, που προξενεί μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον, αλλά και σημαντικές οικονομικές ζημίες στον αγροτικό κυρίως, πληθυσμό.
Ανάμεσα σε εκείνους που βλάπτονται είναι και οι μελισσοκόμοι καθώς συχνά καταστρέφεται ο χώρος παραγωγής των προϊόντων τους (μέλι, γύρη), ενώ δεν είναι σπάνια και η καταστροφή του ζωικού τους κεφαλαίου, των μελισσιών, όταν αυτά βρεθούν στο δρόμο της πυρκαγιάς.
Όμως, αν και οι μελισσοκόμοι έχουν κάθε συμφέρον για την αποφυγή των πυρκαγιών, γίνονται μερικές φορές οι ίδιοι υπαίτιοι πυρκαγιάς, καθώς δεν συνειδητοποιούν πόσο εύκολο είναι να γίνουν εμπρηστές από αμέλεια.
Με δεδομένα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να έχουν στο μυαλό τους τις παρακάτω βασικές αρχές, ώστε να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην πρόληψη των πυρκαγιών, για το καλό το δικό τους, του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.
Τοποθέτηση των κυψελών
Για την τοποθέτηση κυψελών σε μία δασική περιοχή, εκτός από τα οριζόμενα από τον νόμο (π.χ. απόσταση 25 μέτρα από δρόμο και 35 μέτρα από την τελευταία κατοικία) πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο κίνδυνος από πυρκαγιά.
Επίσης πρέπει να αναζητούνται θέσεις χωρίς βλάστηση (π.χ. οικόπεδα, ξέφωτα, κλπ.), ώστε, σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κυψέλες να μην εκτεθούν άμεσα στις φλόγες.