Οι Εταίροι

Το Έργο Οι Εταίροι Συναντήσεις TOS Διακρατικά Εργαστήρια

 

Στο έργο συμμετέχουν άλλες 8 Ευρωπαϊκές πόλεις μαζί με τις Σέρρες . Ο συντονιστής του έργου είναι η Piacenza (Ιταλία). Οι υπόλοιπες πόλεις είναι οι εξής:  Varaždin (Κροατία), Szombathely (Ουγγαρία), Telsiai (Λιθουανία), Koblenz (Γερμανία), Longford (Ιρλανδία), Espinho (Πορτογαλία), Cartagena (Ισπανία).

Piacenza (Italy)

 

piacenza

 

Η Πλακεντία ή Πιατσέντσα  είναι πόλη της Βορειοδυτικής Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, τμήματος της ευρύτερης περιφέρειας της Εμίλια-Ρομάνια. Η Piacenza βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ποταμού Πάδου μόλις 67 χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Η πόλη έχει περίπου 102.000 κατοίκους κατοίκους (2015 απογραφή) και αναμένεται να φθάσει τα 120.000 κατοίκους το 2030. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη δέχθηκε πολλούς συμμαχικούς βομβαρδισμούς από τους οποίους καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι γέφυρες του Πάδου, αλλά ευτυχώς διασώθηκαν τα ιστορικά κτίρια της πόλης. Το στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου υπό την κωδική ονομασία “Veano PG-29” ήταν σ΄ αυτή την πόλη.

 

 

 

 

Varaždin (Κροατία)

 

Varaždin grb

 

 

 

 

Η πόλη Varaždin βρίσκεται στη Βορειοδυτική Κροατία, περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ και 30 λεπτά με αυτοκίνητο από τα  Σλοβενικά και Ουγγρικά σύνορα, στην πεδινή περιοχή σε υψόμετρο περίπου 166 m, που καλύπτουν μια επιφάνεια 59,45 km2. Είναι η πρωτεύουσα της κομητείας Varaždin και αποτελεί διοικητικό, εμπορικό, εκπαιδευτιό, πολιτιστικό και νοσοκομειακό κέντρο όχι μόνο για την κομητεία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

 

Szombathely (Ουγγαρία)

 

szombathely

 

 

 

 

 

 

Η πόλη του Szombathely είναι η 10η μεγαλύτερη πόλη στην Ουγγαρία. Αποτελεί οικονομικό, διοικητικό και δημοτικό κέντρο της κομητείας Vas και της ευρύτερης περιοχής. Η πόλη του Szombathely είναι το κέντρο της κομητείας  Vas στη Δυτική Ουγγαρία με 79.000 κατοίκους. Η παρακείμενη περιοχή της νότιας Burgenland στη γειτονική Αυστρία στερείται πόλεις παρόμοιου μεγέθους που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για την πόλη ώστε να επανακτήσει τον κεντρικό ρόλο της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, όπως είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία της.

 

Telsiai (Λιθουανία)

 

Telsiai

 

Είναι ένας από τους δέκα νομούς στην Λιθουανία. Αποτελεί μια πόλη στα βόρειο-δυτικά της Λιθουανίας με περίπου 24.000 κατοίκους. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Telšiai και  της περιοχής Samogitia, και βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Mastis.

 

Koblenz (Γερμανία)

 

Το Κόμπλεντς είναι μια πόλη στη νοτιοδυτική Γερμανία στις όχθες του Ρήνου και του Μοζέλα. Μετά από το Μάιντς και το Λούντβιχσχαφεν, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Το Koblenz, σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του, υπήρξε μια οχυρωμένη πόλη με ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Ήταν οχυρωμένη κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών. Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό, το Koblenz χτυπήθηκε σκληρά μετά από τις αλλαγές από την πτώση του Σιδηρούν παραπετάσματος. Από τότε όλο και περισσότερες στρατιωτικές περιοχές παραδόθηκαν.

 

Longford (Ιρλανδία)

 

Longford

Η Longford είναι μια κομητεία στην Ιρλανδία. Αποτελεί τμήμα  της Περιφέρειας Midlands και βρίσκεται στην επαρχία του Leinster. Ο πληθυσμός του νομού είναι 40.810 σύμφωνα με την απογραφή του 2016. Το Longford είναι η τέταρτη μικρότερη σε έκταση κομητεία του νομού και η θέση του στο κέντρο της Ιρλανδίας. Το Longford λειτουργεί ως ένα σημαντικό διοικητικό κέντρο για το νομό και όχι μόνο.

 

 

Espinho (Πορτογαλία)

 

espinho

Η Εσπίνιο είναι πόλη της Πορτογαλίας. Κατά την απογραφή του 2006 είχε 32.177 κατοίκους. Η πόλη φημίζεται για την παραλία και το καζίνο της. Είναι επίσης γνωστή στην Πορτογαλία για την ετήσια έκθεση που διοργανώνεται εκεί. Η πόλη της Espinho βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού στη βόρεια Πορτογαλία. Οι κύριες δραστηριότητες της είναι η αλιεία, οι βιομηχανίες μεταποίησης και ο τουρισμός. Ο δήμος έχει ένα φημισμένο παραθαλάσσιο θέρετρο πολύ γνωστό από τις
παραλίες με λευκή άμμο.

 

 

Cartagena (Ισπανία)

 

cartagena

Η πόλη της Καρταχένα ιδρύθηκε ως στρατιωτική πόλη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι απλά μια πόλη με στρατιωτικές δραστηριότητες. Έχει καταφέρει να μετατραπεί σε μια πόλη με πανεπιστήμια, πολιτιστικές δραστηριότητες και τουρισμό. Η Καρθαγένη είναι ισπανική πόλη της Μεσογείου και ναυτική βάση στα νοτιοανατολικά της Ιβηρικής χερσονήσου στην Αυτόνομη Κοινότητα της Περιφέρειας της Μούρθια. Η Καρθαγένη ήταν η πρωτεύουσα του Ισπανικού Ναυτικού Τμήματος της Μεσογείου από την άφιξη των Ισπανών Βουρβώνων στο δέκατο όγδοο αιώνα. Ήδη από τον δέκατο έκτο αιώνα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ισπανίας, μαζί με το Φερρεόλ στο Βορρά. Είναι μια περιτειχισμένη πόλη και διαθέτει καλό λιμάνι που το υπερασπίζονται οχυρά. Την εποχή του Φιλίππου Β’ της Ισπανίας ήταν μεγάλο λιμάνι της Ισπανίας. Είναι ακόμα σημαντικό ναυτικό λιμάνι, η κύρια ναυτική βάση της Ισπανίας και υπάρχει εκεί ένα μεγάλο ναυπηγείο. Η Καρθαγένη είχε πληθυσμό 211.286 κατοίκους το 2007, γεγονός που την καθιστά την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας, και την 24η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

 

Σέρρες (Ελλάδα)

 

Serres

 

Οι Σέρρες είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας. Γεωγραφικά, βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα και ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη είναι η πρωτεύουσα του νομού Σερρών και βρίσκεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. ο πληθυσμός της ήταν 56.145 το 2001. Απέχει 587 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 89 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη στεγάζονται το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.