Διακρατικά Εργαστήρια

Το Έργο Οι Εταίροι Συναντήσεις TOS Διακρατικά Εργαστήρια

1ο Εργαστήριο

2ο Εργαστήριο

3ο Εργαστήριο

4ο Εργαστήριο

Συνάντηση Szombathely

 


 

1ο Εργαστήριο

Το 1ο Διακρατικό Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στην Cartagena της Ισπανίας την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2016 και είχε τίτλο : “Ανάπτυξη ενδιαφέροντος- Development of the interest”. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τοπικών Ομάδων Στήριξης (ΤΟΣ – ULG) των εταίρων του MAPS που είχαν την ευκαιρία αφενός να επισκεφτούν όλα τα σημεία της πόλης και να συζητήσουν τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που προτείνει η ΤΟΣ της Cartagena και αφετέρου να ενημερωθούν και να αναλύσουν με την μεθοδολογία του URBACT, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Integrated Action Plan) της ισπανικής  πόλης.

Την Τοπική Ομάδα Στήριξης της πόλης μας εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας κ. Παύλος Μυστακίδης, που είναι και ο επικεφαλής της ΤΟΣ (τμήμα της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης), ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών, κ. Νικόλαος Καρανάσιος και ο κ. Δημήτρης Ρωσσάκης εκ μέρους της εταιρίας Eurotec, τεχνικού συμβούλου του Δήμου Σερρών για το έργο MAPS. Στις δυο (2) αυτές ημέρες της διακρατικής συνάντησης εργασίας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν με λεπτομέρεια την προσέγγιση που έχει αναπτύξει όλη την προηγούμενη περίοδο ο Δήμος Σερρών για το θέμα της αξιοποίησης των στρατοπέδων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού που άπτεται του τρόπου επανάχρησής τους ως δημόσιοι χώροι. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε η σύνθεση και τα μέλη της ΤΟΣ Σερρών (ULG) καθώς και τα αποτελέσματα από τις εργασίες της πρώτης τους συνάντησης που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα δόθηκε και η ευκαιρία για ορισμένες ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα χρήσιμες συναντήσεις και γνωριμίες, όπως αυτή του κ. Μυστακίδη με τον Jose Lopez Martinez, Δήμαρχο της Cartagena, μιας ταχύτατα αναπτυσσόμενης πόλης του Ισπανικού νότου των 220.000 κατοίκων και της μακρόχρονης ιστορίας της, σχεδόν παράλληλης με πολλές άλλες μεσογειακές πόλεις – αποικίες Ελλήνων και Ρωμαίων. Ο κ. Martinez εξέφρασε τον θαυμασμό του, αλλά και το ενδιαφέρον του για την ελληνική συμμετοχή στο έργο MAPS και ενημερώθηκε για τις προτάσεις, αλλά κυρίως για την ωριμότητα των Σερρών στο θέμα αυτό. Το επόμενο Διακρατικό Εργαστήριο του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού  έργου MAPS, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην πόλη Koblenz της Γερμανίας.

 Αποτελέσματα 1ου Διακρατικού Εργαστηρίου

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

πηγή: Δήμος Σερρών

21 10 16 Cartagena 21 10 16 Cartagena 56 Oct 2016
21 10 16 Seminar working group Cartagena

 


2ο Εργαστήριο

Το 2ο αυτό Διακρατικό Εργαστήριο έγινε στην πόλη Koblenz  της κεντρικής Γερμανίας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και είχε τίτλο : “Προσωρινή Επανάχρηση της Κληρονομιάς- Temporary reuse of the heritage ”. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τοπικών Ομάδων Στήριξης (ΤΟΣ – ULG) και των εννέα (9) εταίρων του MAPS όπου είχαν την ευκαιρία αφενός να επισκεφτούν τα ιστορικά στρατόπεδα της πόλης αλλά κυρίως να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τις υφιστάμενες προσωρινές χρήσεις των πρώην στρατιωτικών χώρων (παλαιά κάστρα & φρούρια) καθώς και για τις προτάσεις επανάχρησης που προτείνει η ΤΟΣ του Δήμου Koblenz. Παράλληλα όμως ενημερώθηκαν και ανέλυσαν με την μεθοδολογία του URBACT, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Integrated Action Plan) της γερμανικής  πόλης.

Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Σερρών συμμετείχαν η κα. Ασημίνα Τσούκα, από το Τμήμα Περιβάλλοντος –Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και μέλος της Ομάδα Διοίκησης του έργου MAPS, ο Αρχιτέκτονας κ. Απόστολος Γκεντσίδης, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σερρών και της ΤΟΣ και ο κ. Δημήτρης Ρωσσάκης εκ μέρους της εταιρίας Eurotec, τεχνικού συμβούλου του Δήμου Σερρών για το έργο MAPS. Κατά τις εργασίες του διακρατικού εργαστηρίου παρουσιάστηκε και αναλύθηκε η εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του ECO-FESTIVAL των Σερρών, που αποτελεί και το καλύτερο παράδειγμα προσωρινής επανάχρησης του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ». Στην συγκεκριμένη τονίσθηκε ιδιαίτερα η συμβολή των τοπικών κοινωνικών εταίρων στο εγχείρημα αυτό, αλλά και στην πολύ καλή συνεργασία των φορέων της πόλης με τον Δήμο Σερρών.  Το ενδιαφέρον των εταίρων ήταν έντονο, καθώς υπήρχαν ερωτήσεις, κυρίως για την αρτιότητα και ικανότητα των υφιστάμενων κτιρίων και δομών να υποστηρίξουν περισσότερες και ποικίλες άλλες τέτοιες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και  ψυχαγωγικές δραστηριότητες, δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας.

Το επόμενο Διακρατικό Εργαστήριο του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού  έργου MAPS, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στην πόλη Espinho της Πορτογαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

 

πηγή: Δήμος Σερρών

2 2 17 MARS1 2 2 17 MARS3
2 2 17 MARS2 2 2 17 MARS4

3ο Εργαστήριο

Στο δυτικότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης βρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Σερρών, προκειμένου να συμμετάσχει στο 3ο Διακρατικό Εργαστήριο του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού έργου MAPS Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι” που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III. Το Εργαστήριο αυτό έγινε στην έδρα του εταίρου Espinho της Πορτογαλίας την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και είχε τίτλο : “Ανάπτυξη της Διακυβέρνησης για τη βελτιστοποίηση της κληρονομιάς των πρώην στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων- Development of the governance for the enhancement of the heritage former military assets”. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων και των Τοπικών Ομάδων Στήριξης (ΤΟΣ – ULG) και των εννέα (9) εταίρων του MAPS όπου είχαν την ευκαιρία αφενός να επισκεφτούν το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής, το οποίο προγραμματίζεται να αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς μια που η πόλη του Espinho βρίσκεται στα παράλια του Ατλαντικού Ωκεανού αλλά κυρίως να συζητήσουν και να ενημερωθούν για διαφορετικά πετυχημένα μοντέλα Διακυβέρνησης τόσο στρατιωτικών όσο και βιομηχανικών χώρων. Παράλληλα,  εργάστηκαν και αντάλλαξαν ιδέες για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Integrated Action Plan) της κάθε πόλης.

Το Δήμο Σερρών εκπροσώπησαν, ο κ. Παντελής Χράπας, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ο κ. Παύλος Μυστακίδης, δημοτικός σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στελέχη του Δήμου και εκπρόσωπος του τεχνικού συμβούλου για το έργο MAPS. Κατά τις εργασίες του διακρατικού εργαστηρίου παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι προσδοκίες της πόλης μας και η συσχέτισή τους με την αξιοποίηση της πρώην στρατιωτικής κληρονομιάς. Επίσης, τονίστηκαν οι προκλήσεις που συνδέονται με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

Το επόμενο Διακρατικό Εργαστήριο του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού έργου MAPS, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβρη στην πόλη Telsiai της Λιθουανίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook:URBACT_Maps

Twitter:@URBACT_MAPS

YouTube:URBACT_MAPS

 

18216543 1716010442030048 3177517955016544430 o 18237813 1715936875370738 2099990711856600529 o
18278138 1716011115363314 3879226310034231546 o 18278895 1715608488736910 4970285281892979957 o
18319220 1715937175370708 1517320457924848051 o

 

 

4ο Εργαστήριο

Στις 18 & 19 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Telsiai της Λιθουανίας το 4ο Διακρατικό Εργαστήριο των εταίρων του έργου MAPS στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας URBACT III, όπου συμμετέχει και ο Δήμος Σερρών από το 2016 μαζί με άλλες 8 πόλεις από 8 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Στην αποστολή συμμετείχαν στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, εκπρόσωπος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητος κ. Χράπας, ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης συνοδευόμενος από τον πρώην Αντιδήμαρχο και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μυστακίδη, όλοι Μέλη της Τοπικής Ομάδας Συντονισμού(ΤΟΣ) του έργου MAPS .

Το θέμα που αναπτύχθηκε το διήμερο αυτό ήταν «Η Αξιολόγηση των Επιπτώσεων» από τις παρεμβάσεις για τη λειτουργική επανάχρηση των πρώην στρατοπέδων και την ένταξή τους στον αστικό και κοινωνικό ιστό των πόλεων. Η αξιολόγηση στηρίχθηκε στην μέχρι τώρα συγκομιδή των αποτελεσμάτων από τις προτεινόμενες δράσεις για την ένταξη των χώρων αυτών στον ευρύτερο αστικό σχεδιασμό μέσω της επανάχρησης (προσωρινής αλλά και μόνιμης) των πρώην στρατοπέδων, όπως αυτά διατυπώνονται και αναλύονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Integrated Action Plan) της κάθε μιας πόλης ξεχωριστά. Τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν και στους τέσσερεις (4) κύκλους εργασίας που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου και παρουσίασαν στους παρόντες την μέχρι σήμερα πορεία του σχεδιασμού αλλά την προοπτική του.

Στο περιθώριο της συνάντησης επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο «Μουσείο του Ψυχρού Πολέμου – The Cold War Museum», στις εγκαταστάσεις του μοναδικού πρώην σταθμού εκτόξευσης πυραύλων και πυρηνικών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, που λειτουργούσε πλήρως και με άκρα μυστικότητα μέχρι και το 1989.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Διακρατική Συνάντηση, τη 5η και τελευταία, που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2018 το Longford της Ιρλανδίας και  φυσικά τον επόμενο Μάιο στην πόλη μας, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελική Συνάντηση για το κλείσιμο  του έργου MAPS.
Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :
Facebook:URBACT_Maps και Urbact_maps_Serres.
Twitter:@URBACT_MAPS
YouTube:URBACT_MAPS

 

4a 4b

 

 

Συνάντηση Szombathely

Στις 12 & 13 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Szombathely της Ουγγαρίας η έκτακτη συνάντηση μεταξύ των εταίρων του έργου MAPS στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας URBACT III.  Στην αποστολή των Σρρών συμμετείχε στέλεχος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και μέλος της Τοπικής Ομάδας Συντονισμού(ΤΟΣ) του έργου MAPS.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την πρόοδο των ΟΣΔ (Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) και επισκέφτηκαν το αντικείμενο του εταίρου από την Ουγγαρία για το MAPS στην πόλη, τα πρώην στρατόπεδα των Ουσάρων. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας πραγματοποιήθηκαν 3 διαφορετικές συνεδρίες που αφορούσαν στη «Διακυβέρνηση του έργου επανάχρησης των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων», στην «Επικοινωνία του προγράμματος» και σε ζητήματα «Χρηματοδότησης».

Η συγκεκριμένη συνάντηση κρίθηκε πολύ σημαντική καθώς αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία και ιδέες που θα εμπλουτίσουν και βελτιστοποιήσουν το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του δήμου μας και ακούστηκαν τα προβλήματα των πόλεων πολλά από τα οποία είναι κοινά και εγγενή προσπαθειών όπου εμπλέκονται τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικοί φορείς.

Όλες αυτές οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα, μεταφέρθηκαν στα μέλη της ΤΟΣ στην επόμενη συνάντηση τους  συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου δράσεων και προτάσεων του ΙΑΡ των Σερρών.

25157901 789424821241249 4640309338739895864 n  25289293 789424761241255 1019008094838074579 n
 25289355 789424751241256 2936907311940548293 n  25353674 789424837907914 8914550729183590642 n

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook:URBACT_Maps και Urbact_maps_Serres.

Twitter:@URBACT_MAPS

YouTube:URBACT_MAPS