Συναντήσεις TOS

Το Έργο Οι Εταίροι Συναντήσεις TOS Διακρατικά Εργαστήρια

 

1η Συνάντηση

2η Συνάντηση

3η Συνάντηση

4η Συνάντηση

5η Συνάντηση

6η Συνάντηση

7η Συνάντηση

8η Συνάντηση

9η Συνάντηση

 


 

1η Συνάντηση

Με επιτυχία και με απαρτία των μελών της πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο πρώην κτίριο της ΤΕΔΚ  η 1η Συνάντηση του  Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού  έργου MAPS Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι” που υλοποιεί ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III. Σύμφωνα με σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η δραστηριότητα  της Τοπικής Ομάδας Στήριξης ενσωματώθηκε στη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και μέσα από αυτή δημιουργήθηκε ο Πυρήνας της με σκοπό την πιο ενεργή και επισταμένη ενασχόληση με τις δράσεις του έργου MAPS.

Κατά τη συνεδρίαση, η ομάδα ενημερώθηκε για την έως τώρα πρόοδο υλοποίησης του δικτύου, έθεσε το πλαίσιο λειτουργίας της και συζήτησε για τις δυνατότητες συμβολής της στο μέλλον και στην αξιοποίηση των στρατοπέδων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού που άπτεται του τρόπου επανάχρησής τους ως δημόσιων χώρων αλλά και εν όψει τόσο της συμμετοχής της στο επικείμενο 1ο Διακρατικό Εργαστήριο στην Καρταχένα (Cartagena) της Ισπανίας στις 5 & 6 Οκτωβρίου. 

Η ομάδα ανανέωσε το ραντεβού της για τα μέσα Οκτωβρίου, όπου η αντιπροσωπεία των Σερρών θα μεταφέρει την εμπειρία της από τη συμμετοχή στην Καρταχένα (Cartagena) της Ισπανίας και θα γίνει μια πρώτη προσέγγιση για την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη των στρατοπέδων της πόλης των Σερρών στον αστικό ιστό και την χρήση τους ως χώροι για τους πολίτες.

Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία μεταφοράς τεχνογνωσίας για τη βέλτιστη αξιοποίησή των  εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου οι προσπάθειες του Δήμου για την τελική παραχώρηση τους από το ΤΕΘΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η διεθνοποίηση του συγκεκριμένου ζητήματος, όπως δήλωσαν και τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

πηγή: Δήμος Σερρών

3d9a979b1c7ae6adda1ab5edd6c87151 L 29 9 16 nsmail

 

2η Συνάντηση

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο Εμμανουήλ Παππά, και ειδικότερα στο χώρο που χρησιμοποιεί ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Σερρών (ΜΟΣ), η 2η συνάντηση του Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Military Assets as Public Spaces (MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι) που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III. Στη συνάντηση, παραβρέθηκε ως παρατηρητής, ο Συνταγματάρχης, κος Ιωάννης Γκουτζουρέλας.

 

Πριν την έναρξη της συνάντησης, η Τοπική Ομάδα Στήριξης ξεναγήθηκε στο χώρο του Στρατοπέδου από τον κο Κωνσταντίνο Κωντσιλίδη, αξιωματικό Ε.Α., τέως Διοικητή 802 ΛΕΜ, ο οποίος υπηρέτησε για χρόνια στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Ταυτόχρονα ο Αντιδήμαρχος κος Μυστακίδης μαζί με στέλεχος της Υπηρεσίας Δόμησης ενημέρωσε για τις μελλοντικές χρήσεις των κτιρίων όπως αυτές αποτυπώνονται στην πρόσφατα εγκριθείσα πολεοδομική μελέτη, συσχετίζοντας το μέλλον με το παρελθόν. Στη συνέχεια η ομάδα ενημερώθηκε για την έως τώρα πρόοδο υλοποίησης και για το 1ο Διακρατικό Εργαστήριο στην Καρθαγένη, Ισπανίας και  συζήτησε για την προετοιμασία της εν όψει του 2ου Διακρατικού Εργαστηρίου που θα λάβει χώρα στην πόλη Koblenz της Γερμανίας τον προσεχή Ιανουάριο. Η ομάδα συμφώνησε να συνεδριάσει ξανά μέσα στο Δεκέμβριο με σκοπό την πρώτη προσέγγιση της δημιουργίας του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη των στρατοπέδων στον αστικό ιστό.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση στα μέλη της Ομάδας έκανε το πλήθος των κτιρίων αλλά και οι μεγάλοι, άριστα διατηρημένοι, ελεύθεροι χώροι και οι δυνατότητες που δίνονται να φιλοξενήσουν πλήθος λειτουργιών, αναγκαίων για την πόλη και τους πολίτες. Τέλος, Ο Δήμος Σερρών, θα ήθελε να ευχαριστήσει το Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Σερρών (ΜΟΣ) για τη ζεστή φιλοξενία, τον Διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού, κο Ιωάννη Γκουτζουρέλα για την παρουσία του, τον κο Κωντσιλίδη και τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης για τη συμβολή τους στις εργασίες της συνάντησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps

 

Twitter: @URBACT_MAPS

 

YouTube: URBACT_MAPS

 

πηγή: Δήμος Σερρών

2 10 15
17 31 400

 


3η Συνάντηση

 

Μια διαφορετική μορφή είχε η 3η Συνάντηση Εργασίας της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου διακρατικού  έργου MAPS Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι” που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου URBACT III και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στο πρώην κτίριο της ΤΕΔΚ .

Κατά τη συνάντηση, τα μέλη της Ομάδας συμμετείχαν ενεργά καθώς και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον τομέα αυτό της επανάχρησης των στρατοπέδων και καλές πρακτικές. Έτσι, ο αρχιτέκτων Χαράλαμπος Τσαβδάρογλου, (μέλος της ΤΟΣ εκπροσωπώντας το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων), παρουσίασε τη Μελέτη του ΤΕΕ για τα πρώην στρατόπεδα, η Ασημίνα Τσούκα (Υπάλληλος τμήματος Περιβάλλοντος / Δ/νση Τεχνικών Έργων Δ. Σερρών) παρουσίασε το ECO FESTIVAL, μια υφιστάμενη καλή πρακτική στην κατεύθυνση της προσωρινής επανάχρησης ενώ τέλος, ο αρχιτέκτων Ανδρέας Βάκαλος (εκπροσωπώντας τη ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ) και η Αικατερίνη Μαρινάκη (Προϊσταμένη τμήματος Έργων / Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Σερρών), παρουσία και του αρχιτέκτονα μελετητή, Γκεντσίδη Απόστολου, παρουσίασαν την πρόταση δημιουργίας Μουσείου Κωνσταντίνου Ξενάκη σε κτίριο του στρατοπέδου Παπαλουκά, ως παράδειγμα μόνιμης επανάχρησης. Ο Αντιδήμαρχος κος Μυστακίδης ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων.

Στην συνέχεια η Ομάδα ενημερώθηκε από τους Τεχνικούς Συμβούλους του έργου για την έως τώρα πρόοδο υλοποίησης του έργου και συγκεκριμένα για την πορεία επεξεργασίας των πρώτων  στοιχείων που συλλέχθηκαν από τα μέλη της ΤΟΣ για την προετοιμασία του Ολοκληρωμένου Σχέδιου Δράσης αλλά και για την προετοιμασία για το επόμενο Διακρατικό Εργαστήριο με θέμα «Προσωρινή επανάχρηση της κληρονομιάς» (στην πόλη Koblenz της Γερμανίας) που θα λάβει χώρα στις 24 & 25 Ιανουαρίου 2017. Στο συγκεκριμένο Εργαστήριο, θα παρουσιασθεί ως καλή πρακτική η περίπτωση του ECO FESTIVAL  ενώ τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης που θα συμμετάσχουν, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλές πρακτικές στο πεδίο της επανάχρησης από τις υπόλοιπες 8 χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

 

πηγή: Δήμος Σερρών

 

20161212 172402 20161212 173253
20161212 180102 20161212 180925

 


4η Συνάντηση

H 4η Συνάντηση του Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Military Assets as Public Spaces (MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι) που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την περιήγησή της Ομάδας στους χώρους του πρώην στρατοπέδου «Παπαλουκά» όπου και παρουσιάστηκαν εν συντομία στους συμμετέχοντες τα διάφορα κτίρια και η προτεινόμενη χρήση τους από τη μελέτη πολεοδόμησης, καθώς και οι  προσπάθειες προσωρινής επανάχρησης μερικών από αυτά, όπως του κτιρίου που προορίζεται για το Μουσείο Ξενάκη. Ο Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Μυστακίδης ξενάγησε την Ομάδα και στους αξιόλογους υπαίθριους χώρους του ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια της πολύ πετυχημένης ετήσιας εκδήλωσης του ECO FESTIVAL, που φιλοξενείται στο χώρο αυτό. Στη συνάντηση που ακολούθησε την ενδιαφέρουσα ξενάγηση, τα μέλη της Τοπικής Ομάδας ενημερώθηκαν από τον Τεχνικό Σύμβουλο, για την έως τώρα πρόοδο υλοποίησης του έργου, αλλά και από την κα Τσούκα, υπάλληλο στο Τμήμα Περιβάλλοντος – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και μέλος της Ομάδα Διοίκησης του έργου MAPS και τον κ. Γκεντσίδη, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σερρών και της ΤΟΣ και για τις επιστημονικές παρουσιάσεις και την ιδιαίτερη γνώση και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στο 2ο Διακρατικό Εργαστήριο του MAPS που έγινε στο Koblenz της Γερμανίας. Επίσης, ξεκίνησε και η προετοιμασία εν όψει του επόμενου- 3ου Διακρατικού Εργαστηρίου – που θα γίνει τον προσεχή Μάιο στο Espinho της Πορτογαλίας

 

Όλα τα μέλη της Τοπικής Ομάδας των Σερρών (Τ.Ο.Σ.) θα κληθούν να προτείνουν τρόπους προσωρινής επανάχρησης των πρώην στρατοπέδων, ενώ όλοι συμφώνησαν για την ενεργό συμμετοχή και προβολή του έργου  MAPS  και του Ευρωπαϊκού Δικτύου του, στο προσεχές ECO FESTIVAL του Ιουνίου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

16864450 1682788342018925 8927489063169519073 n 16923697 128835317637997 885487692 n
16923880 128835164304679 60201451 n 16924174 10211750401416402 2020806913 n
16934227 10211750401376401 1742985787 n 16934293 128835340971328 2093313091 n
WIN 20170222 164107 WIN 20170222 164133
WIN 20170222 172317 1

 


Συνάντηση

 

Μεγάλη συμμετοχή είχε η 5η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Military Assets as Public Spaces (MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι) που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 21 Απριλίου στο πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ.

 

Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον νέο Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης κ. Παντελή Χράπα, Αντιδήμαρχο, και τις τοποθετήσεις των κκ Καρπουχτσή Κωνσταντίνου, Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου και Μυστακίδη Παύλου, Δημοτικού Συμβούλου, πρώην Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Ακολούθησε ξενάγηση της Ομάδας στους χώρους της ΕΡΑ Σερρών από το δημοσιογράφο Λεωνίδα Κασάπη, όπου και παρουσιάστηκε εν συντομία η ιστορία της, από την εποχή που ήταν ραδιοφωνικός Σταθμός του στρατού (Υ.ΕΝ.Ε.Δ.). Στη συνέχεια, η ΤΟΣ περιηγήθηκε στους χώρους του ανενεργού στρατοπέδου, Κολοκοτρώνη. Με αφορμή την παρουσία της ομάδας στο στρατόπεδο Κολοκοτρώνη, αφιερώθηκε αρκετός χρόνος για τις δυνατότητες που προσφέρει ο συγκεκριμένος χώρος. Έπειτα, τα μέλη της Τοπικής Ομάδας ενημερώθηκαν για την έως τώρα πρόοδο υλοποίησης του έργου και έθεσαν στο τραπέζι  της  ιδέες/προτάσεις τους για την προσωρινή επανάχρηση των στρατοπέδων, ξεχωρίζοντας τις πιο αποδεκτές.

 

Το τελευταίο ζήτημα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία για τη συμμετοχή στο 3ο Διακρατικό Εργαστήριο που θα λάβει χώρα στο Espinho της Πορτογαλίας στις αρχές Μαΐου, το οποίο θα έχει ως θέμα την «Ανάπτυξη της Διακυβέρνησης». Με τον όρο «Διακυβέρνηση» εννοείται ο εντοπισμός των συγκεκριμένων φορέων που θα συμμετέχουν (δημόσιοι ή ιδιωτικοί ή και τα δύο), ο εντοπισμός των διαδικασιών και ο καθορισμός του  χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη του έργου, δηλαδή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης.

Τέλος, ο Δήμος Σερρών, θα ήθελε να ευχαριστήσει την ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ για τη φιλοξενία και ιδιαίτερα το δημοσιογράφο κ. Λεωνίδα Κασάπη, Συντονιστή της ΕΡΤ Σερρών.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

20170421 173119 20170421 181903
20170421 184412 20170421 181816

 

6η Συνάντηση


H 6η Συνάντηση του Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Military Assets as Public Spaces (MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι) που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 27 Ιουνίου στο πρώην κτίριο της ΤΕΔΚ.

Τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης, με διευρυμένη σύνθεση καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών, έδωσαν το παρόν στη συνάντηση χωρίς να πτοηθούν από τις μεγάλες θερμοκρασίες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη μέρα, αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον τους. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Συντονιστή κ. Παντελή Χράπα, Αντιδήμαρχο παρουσία του κ. Καρπουχτσή Κωνσταντίνου, Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η εξέλιξη του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης το οποίο θα συνταχθεί με τη συμβολή όλων των μελών και σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις που δόθηκαν στο 3ο Διακρατικό Εργαστήριο του MAPS που έγινε στο Espinho της Πορτογαλίας στις 3-4 Μαΐου.

Επίσης, αφιερώθηκε αρκετός χρόνος στην παρουσίαση των επεξεργασμένων στοιχείων που συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια σχετικά με τις ιδέες προσωρινής επανάχρησης των πρώην στρατοπέδων και συζητήθηκε πρόταση για την υλοποίηση μιας ανοιχτής μέρας στα πρώην στρατόπεδα με σκοπό την ενημέρωση του κοινού καθώς και διοργάνωση ημερίδας για τη “Λειτουργική Επανάχρηση των πρώην στρατοπέδων” με τη συμμετοχή κι άλλων ελληνικών πόλεων.

Όπως δήλωσε ο κος Καρπουχτσής είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συνεργάζονται στενά για το πώς θέλουν να δουν τα  στρατόπεδα στο μέλλον.
Η Τοπική Ομάδα Στήριξης δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις εργασίες για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ανανέωσε το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

16 16

 

7η Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο πρώην κτίριο της ΤΕΔΚ, η 7η Συνάντηση του Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι).

Τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (ΤΟΣ) συμμετείχαν ενεργά με σκοπό την εξέλιξη του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΟΣΔ). Επίσης, σε αυτή τη συνάντηση έγινε και η προετοιμασία για το 4ο Διακρατικό Εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία με θέμα οι “Επιδράσεις από το ΟΣΔ”.

Το τελευταίο αλλά πολύ ενδιαφέρον ζήτημα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία για τη Θεματική Ημερίδα με θέμα “Λειτουργική επανάχρηση των πρώην στρατοπέδων στις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις” που θα διοργανωθεί στα πλαίσια του έργου MAPS, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Στην Ημερίδα θα γίνουν εισηγήσεις από εκπρόσωπο Εθνικού σημείου επαφής URBACT, ο οποίος θα παρουσιάσει τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων του προγράμματος  URBACT στην προσεχή περίοδο καθώς και από εκπροσώπους των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Παύλου Μελά που θα μας παραθέσουν παραδείγματα επανάχρησης πρώην στρατιωτικών χώρων, καθώς και τις αποτελεσματικές πρακτικές και μεθοδολογίες που ακολούθησαν.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ανάμεσα στους εισηγητές θα είναι και ο Αρχιτέκτων, κος Πρόδρομος Νικηφορίδης, γνωστός ως επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας που σχεδίασε το έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης και που ανέλαβε πρόσφατα να συντονίσει το έργο της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά” στη Σταυρούπολη σε Μητροπολιτικό Πάρκο -πνεύμονα πρασίνου και Πολιτισμού της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

7a  7b

 

 

8η Συνάντηση

H 8η Συνάντηση του Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Military Assets as Public Spaces (MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι) που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο πρώην κτίριο της ΤΕΔΚ.

Τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (ΤΟΣ) συμμετείχαν ενεργά αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον τους. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Συντονιστή κ. Παντελή Χράπα, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα από το 4ο Διακρατικό Εργαστήριο του MAPS που έγινε στο Telsiai της Λιθουανίας στις 18-19 Οκτωβρίου. Σημαντική ήταν η συμβολή των στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, του εκπροσώπου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν όσα συνέβησαν το διήμερο στη Λιθουανία και παρουσιάστηκε το φωτογραφικό υλικό. Επίσης, αναλύθηκαν και οι προτάσεις της ΤΟΣ που θα ενταχθούν στο ΟΣΔ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του έργου καθώς και για την τελική Συνάντηση για το κλείσιμο του έργου MAPS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποφασίστηκε να συσταθεί μια οργανωτική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει την τελική συνάντηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS

 8a 8b
 8c

 

 

9η Συνάντηση

H 9η Συνάντηση του Πυρήνα της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του συγχρηματοδοτούμενου έργου MAPS – Military Assets as Public Spaces (MAPS – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι) που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο πρώην κτίριο της ΤΕΔΚ.

Τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (ΤΟΣ) παρευρέθηκαν  στη συνάντηση αποδεικνύοντας το  ενδιαφέρον τους. Η συνάντηση ξεκίνησε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Συντονιστή της ΤΟΣ κ. Παντελή Χράπα, επιβεβαιώνοντας τη δημιουργία και ανάπτυξη των στενών σχέσεων μεταξύ των μελών μετά από 16 μήνες συνεργασίας. Καλεσμένος της ΤΟΣ ήταν ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΣΤΕΝΩΠΟΣ. ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΜΠΕΛΛΕΣ & ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ» κ. Χατζόπουλος Ιωάννης, προκειμένου να μας ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας ανάλογου φορέα στην περίπτωση επανάχρησης των  στρατοπέδων στο Δήμο Σερρών. Αρχικά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν μέσω των προτάσεων και διεκδικήσεων από πλευράς του Δήμου Σιντικής, την προστασία, τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των παροπλισμένων οχυρώσεων και στρατοπέδων στο βόρειο τμήμα των Σερρών, ως μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την ανάγκη δημιουργίας του συγκεκριμένου σωματείου. Το σωματείο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε πολλές δράσεις, όπως ημερίδες και δράσεις προβολής, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με τη Κοιν.Σ.Επ. «Άγκιστρο Δράση» για τη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου συγκροτήματος του οχυρού Καρατάς, σε Ιστορικό Θεματικό Πάρκο αλλά και το φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης στο οχυρό Ρούπελ.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε  η πορεία του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης του Δήμου Σερρών, προετοιμαζόμενοι για το επόμενο Διακρατικό Εργαστήριο, στο Longford της Ιρλανδίας με θέμα «Η ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης», όπου θα συμμετέχει και η ομάδα των Σερρών.

Μέσα στις προτάσεις του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης προέκυψε και η νέα πρόταση που πρόκειται να υποβάλει ο Δήμος Σερρών στην Πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” που αφορά τη δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα θα αφορά μετατροπή κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο Εμμ. Παππά σε πολιτιστικό πολυχώρο.

 

9η συναντηση 9η συνάντηση 1
 9η συνάντηση 2  9η συναντηση 3

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :

Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres

Twitter: @URBACT_MAPS

YouTube: URBACT_MAPS