1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Ενημέρωση των Σερραίων δημοτών...

Ενημέρωση των Σερραίων δημοτών σχετικά με την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                   Σέρρες, 23-4-2018
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση των Σερραίων δημοτών σχετικά με την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο Αντιδήμαρχος Έργων Ηλίας Γκότσης τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων μετά από ερωτήματα που έχουν απευθύνει κάποιοι πολίτες για το παραπάνω θέμα.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 59/Δ/03-02-1989(Υπουργική απόφαση: Άρθρο 24-πεζοδρόμια-παρ.2.1 «Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται»
Επίσης στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 2.4 « Η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων, μπορεί να γίνεται από τον οικείο ΟΤΑ σε βάρος και για λογαριασμό είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε φορέων εκτέλεσης έργων εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί ή επισκευαστεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους»

Δηλαδή με δύο λόγια, την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων που είναι μπροστά σε σπίτια ή μαγαζιά, τις εργασίες αυτές είναι υποχρεωμένοι να τις υλοποιούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.
Τις παραπάνω εργασίες , σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να τις υλοποιεί ο Δήμος και εν συνεχεία να παίρνει τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Αυτό όμως δεν γίνεται στην πράξη για τους εξής λόγους:
1ον. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν θέλουν να πληρώσουν έστω και εκ των υστέρων αυτές τις εργασίες.
2ον. Τα πεζοδρόμια στο Δήμο Σερρών είναι πάρα πολλά και για να τα κατασκευάσει ή να τα επισκευάσει πρώτα ο Δήμος και μετά να πάρει τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αυτό απαιτεί πολλά χρήματα. Τέτοιες εργασίες μπορούν να γίνουν μόνον με χρήματα της ΣΑΤΑ (κρατική ετήσια επιχορήγηση), η οποία μετά το 2011 μειώθηκε δραματικά κατά 60%. Από 2.200.000 ευρώ που ήταν το 2010 τώρα μειώθηκε στο 1.000.000 ευρώ.

Από το γραφείο τύπου