Ο Δήμος Σερρών είναι η πρωτεύουσα του νομού Σερρών, η οποία βρίσκεται γεωγραφικά στη Βόρεια Ελλάδα και έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η πόλη των Σερρών έχει υψηλού επιπέδου χωροταξικά καθήκοντα και είναι ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της χώρας. Λειτουργεί όχι μόνο ως πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη κοιλάδα των Σερρών, αλλά και ως κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας, εκμεταλλευόμενος τη γεωγραφική της θέση, το μέγεθος του πληθυσμού και τη δυνατότητα ανάπτυξης διοικητικών υποδομών και πρωτοβουλιών διακλαδικού χαρακτήρα. Κατέχει επίσης θέση μεγάλης σημασίας τόσο για τον διαπεριφερειακό οδικό άξονα Σερρών-Δράμας-Καβάλας όσο και για το διαπεριφερειακό / διεθνές οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Προμαχώνας που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και το διαπεριφερειακό / νομαρχιακό οδικό δίκτυο Σέρρες-Λάχανα- Θεσσαλονίκη,Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Σέρρες και Θεσσαλονίκη – Ασπροβάλτα – Ελευθερούπολη – Σέρρες – Νέα Ζήχνη – Ασπροβάλτα.
Ο Δήμος έχει έκταση 601,49 τετραγωνικών χιλιομέτρων και συνορεύει με τον Δήμο Σιντικής προς Βορρά, με τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά στα βορειοανατολικά, με τονΔήμο Ηράκλειας στα βορειοδυτικά και με τον Δήμο της Βισαλτίας στο νότο. Ο πληθυσμός των Σερρών ανέρχεται σε 76.817 κατοίκους με πυκνότητα πληθυσμού 50,6 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η οδική απόσταση μεταξύ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης είναι 80 χλμ. Ενώ η οδική απόσταση μεταξύ των Σερρών και τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι 35 χλμ.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η πόλη των Σερρών, επενδύοντας στην ανάπτυξη μιας τοπικής παραγωγικής ταυτότητας που συνδυάζει ιστορικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Μερικά από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του Δήμου Σερρών είναι: η Ακρόπολη των Σερρών (Κούλας), η Μονή Τιμίου Προδρόμου των Σερρών, η Μονή Παναγίας της Βυσσιανής, ο παλιός καθεδρικός ναός των Σερρών, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο Αχμέτ Το Τζαμί Πασά, το Τζαμί Ζινκίρλι και το Τζαμί Κόκα Μουσταφά Πασά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων με τίτλο «Γεωργάκης Ολύμπιος», το Μουσείο Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σερρών, το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων, το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνικών Γυναικών και το Μουσείο Ελιάς.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ο Δήμος έχει ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον με πλούσια βιοποικιλότητα σπάνιας χλωρίδας, πανίδας και ιχθυοπανίδας. Πολλές περιοχές των Σερρών συμμετέχουν στο δίκτυο NATURA 2000. Οι προστατευόμενες από τις περιοχές NATURA 2000 ζώνες ειδικής προστασίας (SPA) είναι: η λίμνη Κερκίνη – οι κορυφές των Μπελλών, το Άγκιστρο, το Χάροπο, ο Άγιος Ιωάννης – Επταμυλόι, οι οροσειρές του Ορβέλου, οι οροσειρές του Μενικίου, το Υψωμα, την Βροντού, τον Λαϊλιά, τον Επιμήκη, την εκβολή του ποταμού Στρυμόνα, την τεχνητή λίμνη Κερκίνη – το
όρος Κρούσια, την κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου.
ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στο εθνικό ΑΕΠ με ρυθμό άνω του 1%, ήτοι 1,54%, ενώ η συμμετοχή του στο Περιφερειακό ΑΕΠ είναι 6,62%.
Σε συνάρτηση με τη φυσιογνωμία του δήμου, η πόλη των Σερρών συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την χαρακτηρίζουν ως ένα σύγχρονο αστικό, διοικητικό, εμπορικό, μεταφορικό και τουριστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, ενώ στους περιφερειακούς οικισμούς υπάρχουν ισχυρά ποιοτικά γεωργοκτηνοτροφικά χαρακτηριστικά.
Τα επιφανειακά ύδατα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του δήμου, καθώς τα ρέματα της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αναργύρου ρέουν μέσα και γύρω από την πόλη. Η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στα βόρεια της πόλης των Σερρών. Απέχει 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και υπάρχουν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής πισίνας που ξεχωρίζει λόγω της αρχιτεκτονικής της κατασκευής και του Δημοτικού Γυμνασίου Σερρών), όπου διεξάγονται αρκετοί διαγωνισμοί (τοπικοί, πανελλήνιοι, πανευρωπαϊκός , και τα λοιπα.). Μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων, υπάρχουν ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου (5×5) και γήπεδα μπάσκετ και τένις. Επιπλέον, υπάρχουν κέντρα διασκέδασης, όπως μπαρ και εστιατόρια απέναντι από την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, τα οποία είναι ανοιχτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Ο Δήμος Σερρών μεταρρυθμίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2010 (Ελληνικός νόμος 3852/2010). Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο Δήμος Σερρών που εδρεύει στις Σέρρες αποτελείται από τους ακόλουθους δήμους, οι οποίοι κατά συνέπεια καταργήθηκαν: Σέρρες, Καπετάν Μητρούση, Λευκώνας, Σκουτάρι και τις τοπικές κοινότητες
Άνω Βρόντου και Ορεινής.
Ο Δήμος Σερρών είναι ένας από τους 7 Δήμους που ανήκουν στην Περιφερειακή Μονάδα Σερρών (τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) και αυτοί είναι οι Δήμοι Σιντικής, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππάς, Αμφίπολης, Νέας Ζήνης, Ηρακλείου και Σερρών. Ο Δήμος Σερρών ανήκει διοικητικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας.
ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Ο Δήμος είναι μια Τοπική Αρχή και σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας αποτελείται από τις ακόλουθες Διευθύνσεις / Ανεξάρτητα Τμήματα:
➢ Γενική Διεύθυνση
➢ Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
➢ Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
➢ Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών
➢ Διεύθυνση Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας
➢ Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού
➢ Τμήμα Καθαριότητας
➢ Τμήμα Υπηρεσιών Κεντρικών Πολιτών
➢ Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών
➢ Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ανάπτυξης
➢ Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού
Τα καθήκοντα του Δήμου υποστηρίζονται επίσης από αρκετές δημοτικές νομικές οντότητες ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Το εργατικό δυναμικό του Δήμου αποτελείται από 351 υπαλλήλους.
ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
Οι κύριοι άξονες δράσης του Δήμου αναφέρονται παρακάτω:
➢ Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
➢ Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αθλητισμός
➢ Τοπική οικονομία και απασχόληση
➢ Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ
➢ Την προστασία του περιβάλλοντος
➢ Δημιουργία και Βελτίωση Υποδομής
➢ Βελτίωση της ποιότητας ζωής
➢ Κοινωνική Πολιτική
➢ Υγεία
➢ Εκπαίδευση
➢ Πολιτισμικές δραστηριότητες
➢ Προστασία και ονομασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
➢ Αθλητισμός
➢ Ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας
➢ Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας
➢ Αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου
➢ Αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων
➢ Αειφόρος διαχείριση δημοτικών ακινήτων
➢ Διαχείριση των αποβλήτων
➢ Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Ο Δήμος Σερρών, με τη συμμετοχή του σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά προγράμματα και σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμούς, υλοποίησε, όταν ήταν απαραίτητο, μια σειρά έργων, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:
➢ Αναζωογόνηση των πόλεων 2012-2015
➢ Στέγαση και την επανένταξη των αστέγων
➢ Η δημοκρατική ιδιοκτησία και η συμμετοχή του πολίτη στην Ευρώπη (ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ)
➢ Στρατιωτικοί χώροι ως δημόσιοι χώροι
➢ Στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία ως δημόσιοι χώροι – Χάρτες (URBACT III)
➢ Προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής παρέμβασης του Προγράμματος Leader στο Δήμο Σερρών
➢ Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 2007-2013
➢ Συμπληρωματικό σήμα και ελεγχόμενος εξοπλισμός χώρου στάθμευσης και εξοπλισμός διαχείρισης πάρκου.
➢ Προώθηση Μαζικών Αθλημάτων στη διασυνοριακή περιοχή του Δήμου Σερρών (Αθλητισμός για όλους), (PEES Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013)
➢ Ενεργειακή απόδοση στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές / ENCLOSE (INTELLIGENT EUROPE)
➢ EasyTrip: GR-BG λύσεις ηλεκτρονικής κινητικότητας (PEES Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013)
➢ Προώθηση του Προγράμματος Ασφαλούς Οδήγησης (PEES Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013)
ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι:
➢ Η άμεση και γρήγορη πρόσβαση από και προς οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας με την εθνική οδό
➢ Το ήπιο κλίμα και το μικροκλίμα
➢ Η εύφορη γη με το πλούσιο έδαφος που εκτείνεται από επίπεδες σε ορεινές περιοχές
➢ γεμάτες οπωρώνες και αροτραίες καλλιέργειες
➢ Τα ορυζώνες με διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού που αποτελεί εξαγόμενο προϊόν της περιοχής των Σερρών.
➢ Τα γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας
➢ Η μακρά ιστορία της από τους προϊστορικούς χρόνους όπως αποδεικνύεται από μια ποικιλία καταγεγραμμένων μνημείων και ανασκαφέντων αρχαιολογικών χώρων Πολιτιστικής κληρονομιάς
➢ Η ύπαρξη περιοχών μεγάλης οικολογικής σημασίας με πλούσια και ποικίλη χλωρίδα και πανίδα
➢ Η μεγάλη ποικιλία τοπίου με συνδυασμό δασών, βουνών και πεδιάδων
➢ Η ύπαρξη ιαματικών πηγών με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, που βρίσκονται στον οικισμό Αγκίστρο.
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο Δήμος Σερρών έχει μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως:
➢ Καλά διατηρημένο φυσικό περιβάλλον με σημαντική οικολογική αξία
➢ Πλούσια βιοποικιλότητα
➢ Ήπιες κλιματολογικές συνθήκες
➢ Μοναδικός συνδυασμός ορεινών περιοχών και πεδιάδων
➢ Εύφορο έδαφος και παραγωγική γη που προσφέρει σχεδόν όλα τα είδη πρώτων υλών τροφίμων
➢ Ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού
➢ Η ύπαρξη πηγών με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες
Η αειφόρος διαχείριση των τοπικών φυσικών πόρων θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών στην τοπική οικονομία. Η αναδιάρθρωση και η ανάπτυξη των τομέων που απαριθμούνται κατωτέρω θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης:
➢ Ο τομέας της γεωργίας επικεντρώνεται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας
➢ Προώθηση της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας
➢ Επιχειρηματικότητα με έμφαση στην επεξεργασία και την τυποποίηση των γεωργικών προϊόντων
➢ Τουριστικός τομέας με τη βελτίωση του πολιτιστικού, θρησκευτικού, ιαματικού τουρισμού και του οικοτουρισμού
Ο ρόλος του Δήμου Σερρών στο έργο
➢ Παράδοση και ανάπτυξη σχεδίου / πρωτοκόλλου επικοινωνίας
➢ Ανάπτυξη και παράδοση ιστότοπου και διαδικτυακής στρατηγικής
➢ Διοργάνωση μιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης «Λευκού-Συγχρόνου» και παράδοση μιας έκθεσης
➢ Προμήθεια εξοπλισμού έξυπνης εκπαίδευσης
➢ Ανάπτυξη έκθεσης ανάλυσης S.W.O.T, έκθεσης δικτύωσης κοινωνικής οικονομίας και εγχειριδίου επιχειρήσεων κοινωνικής συνεργασίας
➢ Προμήθεια θραυστήρα ξύλου και εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για την κομποστοποίηση
➢ Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών οφελών του κοινωνικού συνεταιριστικού επιχειρηματικού δικτύου
➢ Διοργάνωση εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού σε περιφερειακό επίπεδο σχετικά με την έννοια του SCE, καθώς και την κομποστοποίηση των βιολογικών αποβλήτων