Ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών στα πλαίσια του έργου MAPS “Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΤΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
2321350171
                                                                                                                                                                                                   Σέρρες, 17/10/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών στα πλαίσια του έργου MAPS “Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι”

Ο Δήμος Σερρών και η Τοπική Ομάδα δράσης στα πλαίσια του έργου MAPS, διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στους χώρους της ΚΕΔΗΣ, με θέμα: «Λειτουργική επανάχρηση των πρώην στρατοπέδων στις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις».
Την Ημερίδα προλόγισε ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος ενημέρωσε για τη διαδικασία και όλες τις ενέργειες που έγιναν από το Δήμο για την παραχώρηση των στρατοπέδων από το Tαμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρώτο βήμα αξιοποίησης των στρατοπέδων του Δήμου Σερρών που έγινε με την οριστική ένταξη της πρότασης στο πρόγραμμα Intereg Ελλάδα- Βουλγαρία, προυπολογισμού 680.000 ευρώ, για την δημιουργία της πινακοθήκης “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ” στο πρώην στρατόπεδο “ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ”.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Σερρών, ο μοναδικός Δήμος από όλη την Ελλάδα, μαζί με άλλους οκτώ Δήμους της Ευρωπαικής Ένωσης, συμμετέχουν από το Μάιο του 2016 στο δίκτυο MAPS “Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι” που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT III. Μία από τις βασικές καινοτομίες του προγράμματος URBACT είναι η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της συμμετοχής της στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και της ενεργοποίησης πόρων για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της πλήρους επαν-ένταξης των πρώην στρατοπέδων στον συνολικό δημόσιο χώρων των πόλεων. Το ζήτημα αυτό βεβαίως αφορά διαχρονικά εκτός από τις Σέρρες και πολλούς άλλους Δήμους της χώρας και αυτό στάθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία για αναλυθεί επιστημονικά, αλλά και να γίνει διάχυση της τεχνογνωσίας.
Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκε, εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής του προγράμματος Urbact, η οποία παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων του προγράμματος URBACT στην προσεχή περίοδο, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Παύλου Μελά που μετέφεραν το μήνυμα για τη χρήση των πρώην στρατιωτικών χώρων από τους Δήμους τους. Παρουσιάστηκαν δυο πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα επανάχρησης πρώην στρατοπέδων. Το πρώτο αφορούσε το «Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη» της Αλεξανδρούπολης που μετέτρεψε το πρώην στρατόπεδο «Παρμενίωνας» σε έναν σύγχρονο δομημένο και πλήρως ενταγμένο στις ανάγκες της πόλης.
Η επόμενη παρουσίαση αφορούσε το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά της Σταυρούπολης και τη μελλοντική μετατροπή του σε μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο. Και τα δυο στρατόπεδα παραχωρήθηκαν από το ΤΕΘΑ στους Δήμους κατά χρήση.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ανάμεσα στους εισηγητές για το συγκεκριμένο θέμα, παρευρέθηκε και ο γνωστός Αρχιτέκτων, κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, γνωστός από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπλασης της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, που τώρα ως επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας ανέλαβε να συντονίσει το έργο της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά” σε πνεύμονα πρασίνου και Πολιτισμού της πόλης.
Το μεγάλο ενδιαφέρον και τη σημασία της Θεματικής Ημερίδας για τα πρώην στρατόπεδα και τις πόλεις ιδίως της Βόρειας Ελλάδος, επιβεβαίωσε και η παρουσία στην εκδήλωση τόσο του Δημάρχου Πέλλας κ. Στάμκου Γρηγόρη, όσο και αυτή του Αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας Ημαθίας κ. Στέφανου Δριστά. Ο κ. Στάμκος μάλιστα είχε την ευκαιρία στο περιθώριο της Ημερίδας να μιλήσει στα τοπικά ΜΜΕ και να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί με δύο (2) διεκδικούμενα πρώην στρατόπεδα στην πόλη των Γιαννιτσών και το στάδιο της διεκδίκησης τους από το ΤΕΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Τέλος, έγινε ξενάγηση από το Δήμαρχο στο πρώην στρατόπεδο της πόλης, στο “Παπαλουκά”, όπου οι επισκέπτες περιδιάβησαν τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του, και σταμάτησαν στο κτίριο που πρόκειται να γίνει η Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης” μέσω της εξασφαλισμένης χρηματοδότησής του από το πρόγραμμα “Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :
Facebook: URBACT_Maps και Urbact_maps Serres
Twitter: @URBACT_MAPS
YouTube: URBACT_MAPS