Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2015

Κατηγορία Δελτία Τύπου
Διαβάστηκε 2488 φορές
ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015
Στη λογοδοσία του έτους 2016, την οποία επιμελήθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τους αιρετούς της δημοτικής αρχής, παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι δράσεις και τα έργα του Δήμου, κατά Διεύθυνση και τμήματα για το έτος 2015. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να αναφερθώ αναλυτικά σε όλες αυτές τις δράσεις και τα έργα. Είναι βέβαιο ότι τα έχετε μελετήσει και είμαστε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σας, αλλά και στην κριτική και στον έλεγχο που θα ασκήσετε.

Στον απολογισμό πεπραγμένων έτους 2015 θα αναφερθώ στο έργο και τις δράσεις της δημοτικής αρχής, που συνδέονται με τις προεκλογικές μας προτεραιότητες, όπως αυτές τέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο το Μάιο του έτους 2014.

Μια δημοτική αρχή κρίνεται κατά τη διάρκεια της θητείας της για τη συνέπεια της, την ειλικρίνειά της και την αποτελεσματικότητά της, δηλαδή για το τι υποσχέθηκε προεκλογικά και τι έργο παρήγαγε μετεκλογικά ,όπως επίσης και για την ικανότητα της να διαχειρισθεί τις δημοτικές υποθέσεις.

Εμείς προσπαθήσαμε στα δύο αυτά χρόνια της νέας δημαρχιακής θητείας και σε ένα μεγάλο βαθμό το πετύχαμε, να ανταποκριθούμε στις περισσότερες προεκλογικές προτεραιότητες που θέσαμε, έχοντας πάντα ως οδηγό το νοικοκύρεμα του Δήμου και την παραγωγή έργου, με στόχο έναν ελκυστικό, ανθρώπινο και σύγχρονο Δήμο. Επίσης διαχειριστήκαμε τις δημοτικές υποθέσεις με αποτελεσματικότητα και έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του Δήμου, αψηφώντας το πολιτικό κόστος.

Για να δούμε όμως ποιες ήταν οι δεκαέξι (16) προτεραιότητες που θέσαμε προεκλογικά για τη δημαρχιακή θητεία 2014-2019 και τι πράξαμε στα δύο αυτά χρόνια γι' αυτές.

1η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΗ πρώτη μας προτεραιότητα έχει σχέση με το ΠεριβάλλονΕνέργειαΑναπλάσεις και δεσμευθήκαμε να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε έργα που εντάξαμε σε προγράμματα κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014 όπως: βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοικτών δημόσιων χώρων στο Δήμο Σερρών (προϋπολογισμού 3.800.000€ ), παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών στο Κολυμβητήριο – Γυμναστήριο – Δημαρχείο (προϋπολογισμού 971.000€), παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 20ο Δημοτικό Σχολείο (προϋπολογισμού 200.000€) και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο (προϋπολογισμού 460.000€), την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Σκουτάρεως – Μητρουσίου (προϋπολογισμού 13.000.000€), την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Σιγής πόλεως Σερρών (προϋπολογισμού 2.280.000€).

Επίσης την πρότυπη πράσινη αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα (προϋπολογισμού 5.200.000€), η οποία αξιολογήθηκε θετικά και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Λύκειο Προβατά (προϋπολογισμού 4.000.000€).

Τι κάναμε για όλα τα παραπάνω που ανέφερα:

Μέσα στο έτος 2015 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου “Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοιχτών δημοσίων χώρων στο Δήμο Σερρών”.Μέσα στο έτος 2015 ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών στο Κολυμβητήριο – Γυμναστήριο - Δημαρχείο.Επίσης μέσα στο έτος 2015 ολοκληρώθηκαν οι εξοικονόμησης ενέργειας στο 20ο Δημοτικό Σχολείο και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο.Το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Σκουτάρεως – Μητρουσίου, το οποίο ξεκίνησε το έτος 2014, συνέχισε να υλοποιείται και κατά τη διάρκεια του έτους 2015.Το ίδιο ισχύει και για το έργο της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχής Σιγής. Ξεκίνησε το 2014 και συνέχισε να υλοποιείται το έτος 2015.Σχετικά με το πρόγραμμα ''Πρότυπη Πράσινη Αγροκτηνοτροφική Κοινότητα Ελαιώνα'' να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Σερρών είναι μέσα στους επτά Δήμους της Ελλάδος που αξιολογήθηκαν θετικά. Ο Δήμος Σερρών ετοίμασε όλους τους απαραίτητους φακέλους, έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πράξεις και το έργο ήταν έτοιμο για δημοπράτηση. Δυστυχώς όμως λόγω των δυσχερών οικονομικών καταστάσεων που διέρχεται η χώρα, η πολιτεία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αυτό να έχει ''παγώσει'' και για τους επτά Δήμους, οι οποίοι από το καλοκαίρι του 2014 βρίσκονται σε μια διαρκή τιτάνια προσπάθεια, με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όσον αφορά την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Σερρών για το έργο ''Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Λύκειο Προβατά'', παρόλο που το έργο αυτό εντάχθηκε οριστικά, υπογράψαμε τον Οκτώβριο του 2014 σύμβαση και το Δεκέμβριο του 2014εστάλησαν στο ΥΠΕΚΑ (ΕΥΔ) τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, δυστυχώς το απένταξαν όπως και πολλά άλλα έργα άλλων Δήμων, λόγω της ανάγκης μείωσης της υπερδέσμευσης του Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Δηλαδή πιο απλά η πολιτεία δεσμεύθηκε ότι θα κάνει περισσότερα έργα από τα χρήματα που πραγματικά είχε και εν συνεχεία ''κόβανε'' έργα . Την πρόταση για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Λυκείου Προβατά την καταθέσαμε στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ - FYROM με συντονιστή εταίρο το Δήμο Valadovo.

Στην πρώτη μας πάντα προτεραιότητα που έχει σχέση με το Περιβάλλον – Ενέργεια – Αναπλάσεις και συγκεκριμένα στη δεύτερη παράγραφο, αναφέρουμε ότι διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για προτάσεις ύψους 28.537.000 ευρώ που έχουμε ήδη καταθέσει κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014.


Να υπενθυμίσω τις προτάσεις αυτές:

α) Προτάσεις που κατατέθηκαν από το Δήμο Σερρών προϋπολογισμού 13.653.000 ευρώ:

 • ''Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο'' προϋπολ. 362.000 ευρώ και στο Δημοτικό Σχολείο Ορεινής προϋπολ. 261.000 ευρώ.

 • ''Αναβάθμιση 28 παιδικών χαρών σε όλο το Δήμο Σερρών'' ύψους 3.000.000 ευρώ.

 • ''Δημιουργία και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων Δήμου Σερρών'' προϋπολ. 1.230.000 ευρώ.

 • ''Ολοκλήρωση κλειστού κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας'' προϋπολ. 7.000.000 ευρώ.

 • ''Ολοκλήρωση κλειστού γυμναστηρίου στον Αγ. Ιωάννη'' προϋπολ. 1.800.000 ευρώ.


β) Προτάσεις που κατατέθηκαν από τη ΔΕΥΑΣ προϋπολογισμού 14.884.000 ευρώ:

 • ''Κατασκευή αγωγού ακαθάρτων στο δρόμο Σερρών – Χρυσοπηγής και κατασκευή σταθμών τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Σερρών και κατασκευή δικτύων ύδρευσης εντός της πόλης των Σερρών'' προϋπολ. 5.500.000 ευρώ.

 • ''Κατασκευή νέων δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού στο Δήμο Σερρών'' προϋπολ. 1.790.000 ευρώ.

 • ''Κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης της ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) του Δήμου Σερρών'' προϋπολ. 4.182.000 ευρώ.

 • ''Διασφάλιση της ποιότητας του νερού στη διασυνοριακή περιοχή και προώθηση της σχετικής δημόσιας διοίκησης για ασφαλές νερό (INTEREG 3) βιολογικός καθαρισμός'' προϋπολ. 800.000 ευρώ.

 • "Αναβάθμιση ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) πόλης Σερρών για επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αποβλήτων με απεριόριστη άρδευση'' προϋπολ. 2.612.000 ευρώ.

2η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν το αυτοκινητοδρόμιο και συγκεκριμένα η αποκατάσταση της πίστας του αυτοκινητοδρομίου, λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε στην πίστα από τεχνικό λάθος κατά την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης της πίστας του αυτοκινητοδρομίου.

Η δημοτική αρχή μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, που προβλέπονται από το νόμο, έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2014 να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρομίου Σερρών και το αυτοκινητοδρόμιο να ξεκινήσει την επαναλειτουργία του, καθιστώντας εκ νέου τις Σέρρες το επίκεντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με συνεχή ανοδική πορεία.

Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ και να προσθέσω, ότι η δημοτική αρχή δίνει μεγάλη βαρύτητα στο αυτοκινητοδρόμιο, διότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Σερρών και ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας, στην ανάδειξη του τόπου και στην επίτευξη της πολυσυζητημένης εξωστρέφειας.

Στόχος μας είναι το αυτοκινητοδρόμιο να αναβαθμίζεται συνεχώς και να γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό για να κρατήσει και να αυξήσει τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, διότι αυτοκινητοδρόμια ετοιμάζουν να κατασκευάσουν και γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Για το λόγο αυτό στις προθέσεις μας είναι η αναβάθμιση της πίστας του αυτοκινητοδρομίου σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς προδιαγραφές, για να γίνει το αυτοκινητοδρόμιο πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό, κάτι το οποίο προτείνουν και επιθυμούν επίσης όλοι οι αγωνιζόμενοι και οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
3η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Τρίτη προτεραιότητα μας είναι η Ύδρευση – Αποχέτευση.

Σύμφωνα με την προεκλογική μας δέσμευση για την προτεραιότητα αυτή είχαμε υποσχεθεί, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να ολοκληρώσουμε μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς και να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση των μελετών αυτών και την υλοποίηση τους, μέσω προγραμμάτων, όταν αυτά ανοίξουν.

Πράγματι ολοκληρώσαμε μελέτες αποχετευτικών δικτύων για την Κ. Καμήλα, Κουβούκλειο, Άνω Καμήλα, Μονοκκλησιά, Προβατά, Κ. Δένδρα, Ελαιώνα, Ξηρότοπο, Μετόχι και συνεχίζεται η εκπόνηση μελετών και για τις υπόλοιπες κοινότητες.

Προτεραιότητα μας ασφαλώς αποτελεί η διεκδίκηση της χρηματοδότησης των μελετών και η υλοποίησή τους μέσω προγραμμάτων Ευρωπαϊκών ή Εθνικών.

Επίσης η ΔΕΥΑΣ έχει έτοιμες μελέτες συνολικού ύψους πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το Δήμο Σερρών για να τις καταθέσει προς ένταξη σε προγράμματα, όταν αυτά ανοίξουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο έτος 2015 ολοκληρώθηκε το έργο “Αποχέτευση λυμάτων οικισμού Χριστός και ολοκλήρωση εξωτερικού αγωγού λυμάτων Δήμου Λευκώνα” προϋπολογισμού 940.684€, που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2007 – 2013.Η ΔΕΥΑΣ μέσα στο 2015 ολοκλήρωσε τη μελέτη για την ενιαία διαχείριση εξωτερικών υδραγωγείων των κοινοτήτων Προβατά - Μονοκλησιά - Α. Καμήλας-Μητρουσίου (προϋπολογισμού 2.406.000€) και ξεκίνησε τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανακήρυξη αναδόχου. Επίσης ετοίμασε και τη μελέτη διαχείρισης εξωτερικών υδραγωγείων των κοινοτήτων Σκουτάρεως, Πεπονιάς, Κωνσταντινάτου και Αγ. Ελένης προϋπολογισμού 3.605.000€.

Η ΔΕΥΑΣ κατά το έτος 2015 υλοποίησε έργα συντήρησης δικτύων ύδρευσης (278.000€) και αποχέτευσης (248.000€) Δήμου Σερρών συνολικού προϋπολογισμού 526.000€.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015 ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ.

Η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ ήταν επιβεβλημένη, διότι προστέθηκαν στη ΔΕΥΑΣ 1εκ.€ περίπου νέες ανελαστικές δαπάνες και συγκεκριμένα:

 1. Από τα τέλη του 2015 η ΔΕΥΑΣ πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα των 30 αντλιοστασίων των τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων, που προϋπολογίζεται σε 340.000€ με 410.000€, καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα όλων των άλλων που έχει σε λειτουργία.

 2. Η λυματοποίηση μέχρι πρότινος μεταφερόταν στον ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών. Τώρα μεταφέρετα στο Πλατύ Ημαθίας με κόστος 258.000€ έως 270.000€.

 3. Ο νέος φόρος εισοδήματος από το 2014 για τη ΔΕΥΑΣ είναι 150.000€ έως 200.000€.

 4. Η συντήρηση 750 βαλβίδων αποχέτευσης στο Σκούταρι και Μητρούσι έχει κόστος 50.000€ με 60.000€.

 5. Η λειτουργία της μονάδας αφυδάτωσης του βιολογικού καθαρισμού με ταυτόχρονη λειτουργία και φύλαξη πρόσθετου επιπλέον κόστος 95.000€ με 130.000€.

 6. Η λειτουργία του Ηλεκτρομηχανικού τμήματος (λόγω έλλειψης προσωπικού) απαιτεί επιπλέον δαπάνη της τάξης των 60.000€ καθώς κάποιες εργασίες ανατίθενται εκτός επιχείρησης.

 7. Οι υπάλληλοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την δεύτερη μείωση των μισθών τους κατά 25% και δικαιώθηκαν το 2014, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΣ να συνεχίσει να δίνει για τη μισθοδοσία τους 480.000€.

 8. Τελευταίο και λίαν σημαντικό. Για να εντάξει η ΔΕΥΑΣ έργα στο νέο ΕΣΠΑ , θα πρέπει η τιμολογιακή πολιτική να καλύπτει: α) το λειτουργικό της κόστος β) το κόστος επενδύσεων και γ) το περιβαλλοντικό κόστος, που σημαίνει ότι οφείλει να τιμολογεί ορθολογικά, να διαθέτει το νερό στην σωστή τιμή.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ αφορά τα χωριά που ενσωματώθηκαν στο Δήμο Σερρών με τον Καλλικράτη και όχι τον πρώην Δήμο Σερρών, διότι το τιμολόγιο του νερού στον πρώην Δήμο Σερρών είναι 4,5 φορές πιο ακριβό απ'ότι στα συγκεκριμένα χωριά. Τα χωριά αυτά έχουν το πιο φθηνό νερό σε όλη την Ελλάδα.

Το τιμολόγιο του νερού θα είναι διαφορετικό στα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση, από τα χωριά που έχουν αποχέτευση.

Σε βάθος τριετίας δηλαδή το 2018:

 • Τα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση θα πληρώνουν τα μισά χρήματα απ'ότι πληρώνουν οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Σερρών.

 • Τα χωριά που έχουν ή θα έχουν αποχετευτικά δίκτυα θα πληρώνουν όσο πληρώνουν και οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Σερρών.

Να διευκρινιστεί ότι μπορεί να ακούγεται ότι η ποσοστιαία αύξηση ενδεχομένως να είναι μεγάλη, όμως επειδή το τιμολόγιο του νερού στα συγκεκριμένα χωριά είναι πολύ φθηνό, η αύξηση στα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση ανέρχεται σε 4€ με 5€ το μήνα.Δηλαδή από 120€ έως 208€ το χρόνο θα πληρώνουν για νερό, ανάλογα με τα κυβικά που καταναλώνουν.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας υπενθυμίζεται, ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής, για την δημοτική περίοδο 2011-2014 ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια πως δεν πρόκειται να εξισωθεί το τιμολόγιο του νερού στα χωριά με το τιμολόγιο του νερού της πόλης, κάτι που το τήρησε η δημοτική αρχή με το παραπάνω, διότι όχι μόνον δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο του νερού στα χωριά, αλλά μειώθηκε κατά 10%, ενώ στην πόλη κατά 25%. Αντιθέτως στο προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής περιόδου 2014-2019 δεν υπάρχει καμία αναφορά για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ και αυτό διότι ήταν γνωστό ότι θα ολοκληρωνόταν και θα λειτουργούσαν σε κάποια χωριά αποχετευτικά δίκτυα και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει το τιμολόγιο του νερού όπως ήταν.

4η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η τέταρτη προτεραιότητα έχει σχέση με την τοπική οικονομία – ανάπτυξη.

Ο στόχος της τόνωσης της τοπικής αγοράς, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού που έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμά μας, διευκρινίζουμε ξεκάθαρα ότι μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την εκμετάλλευση όλων των πιθανών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, όπως Εθνικός αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, αγροτικά προγράμματα, κοινοτικές πρωτοβουλίες, διακρατικά και περιφερειακά προγράμματα κ.λ.π. και προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση και υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, όταν αυτά ανοίξουν.

Ο Δήμος Σερρών μέσω του τμήματος Τουρισμού κατά το έτος 2015 συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού του εσωτερικού και του εξωτερικού, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των τουριστικών προορισμών, των τοπικών προϊόντων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών – τουριστών και την τόνωση της τοπικής μας κοινωνίας.Επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργάνωσε το θεσμό ''Φεστιβάλ Μπουγάτσας και Τοπικών Προϊόντων – Bougatsa days 2014'' σε συνεργασία με το Σωματείο Ζαχαροπλαστών και Μπουγατσοποιών Ν. Σερρών, με μεγάλη απήχηση τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στους Σερραίους πολίτες που έχουν αγκαλιάσει αυτόν το θεσμό από την πρώτη χρονιά.Στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει αναλάβει ο Δήμος Σερρών για την καλλιέργεια και ενίσχυση των δεσμών φιλίας με Δήμους γειτονικών λαών, το Δ.Σ ενέκρινε την ανακήρυξη του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας κ. TOMISLAV NIKOLIC ως επίτιμου δημότη του Δήμου Σερρών και παράδοση σ'αυτόν του χρυσού κλειδιού της πόλης, λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας στην πόλη των Σερρών. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2014 επίσκεψη του Δημάρχου Σερρών συνοδευόμενου από τον Αντιδήμαρχο Γρηγοριάδη Παναγιώτη στον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι κατά την οποία ο Δήμαρχος προσκάλεσε το Σέρβο Πρόεδρο στις Σέρρες.
5η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η κοινωνική πολιτική είναι μία άλλη προτεραιότητά μας, η πέμπτη προτεραιότητα,σύμφωνα με την οποία συνεχίζουμε τις δράσεις που ξεκινήσαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας, όπως κοινωνική κουζίνα

κοινωνικό φαρμακείο

δημοτικός λαχανόκηπος, το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας

το κοινωνικό ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Δήμου Σερρών

που στοχεύει στην στήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων (ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ κ.λ.π.), ενώ παράλληλα θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επέκταση των δράσεων αυτών, όπως άλλωστε το διατυπώνουμε στο πρόγραμμά μας, μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, που στηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε την πολύ σημαντική δράση και προσφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου, σε συνεργασία πάντα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο. Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Σερρών έχει προσφέρει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων σε ιδρύματα του Νομού, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών όπως Ληψοί και Αγαθονήσι, στους Σύριους πρόσφυγες, στους πλημμυροπαθείς Σέρβους, στους Παλαιστίνιους, στην οργάνωση “Γιατροι χωρίς σύνορα” κ.λ.π. Η προσφορά και η δράση του Κοινωνικού Φαρμακείου συνεχίζεται.

Μέσα στο 2015 ολοκληρώθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού Ειδικών Σχολείων και τμημάτων ένταξης Σχολικών Μονάδων Δήμου Σερρών προϋπολογισμού 360.000€

Ο Δήμος Σερρών με χρηματοδότηση ποσού 50.000 ευρώ από το Υπ. Μακεδονίας – Θράκης, εγκατέστησε υβριδικό σύστημα για τη θέρμανση της πισίνας του Ειδικού Σχολείου με χρήση ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου και τοποθέτησε κάλυμμα στην πισίνα για να διατηρείται το νερό ζεστό.Μέσω της Διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας στις 10 Οκτωβρίου 2014 καταθέσαμε στο Υπουργείο Εργασίας πρόταση προϋπολογισμού 107.000 ευρώ για το ''Πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης αστέγων στο Δήμο Σερρών'', σύμφωνα με το οποίο μπορεί να γίνεται επισκευή σπιτιών ή να πληρώνεται το ενοίκιο ή να δίνονται χρήματα για τον εξοπλισμό του σπιτιού ή χρήματα για καθημερινά έξοδα. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε και ήδη άρχισε η υλοποίηση του προγράμματος μέσα στο 2015.

Με αφορμή επίσης την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υλοποιήσαμε στις 3 Δεκεμβρίου 2015 το θεσμό ''Φωτεινές μέρες'', αφιερωμένο στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.Όπως κάθε χρόνο και για τις γιορτές των Χριστουγέννων και Πάσχα ο Δήμος Σερρών προσέφερε δέματα αγάπης σε άπορους δημότες και οικονομική ενίσχυση σε πολίτες λόγω ένδειας.

Επίσης συμμετείχε σε διαβουλεύσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για δράσεις: 1) προώθησης ισότητας φύλων και 2) προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων.

Στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σερρών πραγματοποιήθηκαν κάποιες μικροπαρεμβάσεις, αλλά παρεμβάσεις ουσίας, γιατί έχουν σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών όπως:

 • Τοποθετήθηκαν μεμβράνες ασφαλείας στους υαλοπίνακες όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου Σερρών.

 • Αλλάχθηκαν τα κουφώματα του 2ου Παιδικού Σταθμού.

 • Τοποθετήθηκαν αντιολισθητικά πατώματα και ανακαινίσθηκαν οι χώροι υγιεινής του 1ου Παιδικού Σταθμού και του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Τέλος ο Δήμος Σερρών μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.Δ.Η.Σ.) συνεχίζει την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών του ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, βοήθεια στο σπίτι, όπως έχουμε δεσμευθεί.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών προϋπολογισμού 4εκ.€. Είναι ένα διαχρονικό έργο που ξεκίνησε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε από το Δήμο Σερρών. Ένα ολοκαίνουργιο σχολικό κτίριο, σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, με ιδανικές συνθήκες λειτουργίας.6η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δεν είναι δυνατόν να μην συμπεριλαμβάναμε στις προτεραιότητες μας την οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία αποτελεί την 6η προτεραιότητά μας.

Στόχος μας για τη νέα δημοτική περίοδο είναι ο μηδενισμός του χρέους του Δήμου και η δυνατότητα του Δήμου να αποπληρώνει τα χρέη του προς την αγορά το αργότερο σε έξι μήνες.

Στο τέλος του 2015 τα χρέη προς την αγορά μειώθηκαν πάνω από 84%.Παραθέτω πίνακα από το Λογιστήριο του Δήμου Σερρών με τις υποχρεώσεις του Δήμου Σερρών από 01-01-2011 έως 30-09-2015.

Υποχρεώσεις

Δήμου Σερρών

01/01/2011

(Ισολογισμός έναρξης)

31/12/2011

31/12/2012

31/12/2013

31/12/2014

31/12/2015

31/8/2016

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

9.924.714,54

8.638.184,26

6.451.767,07

3.870.285,53

3.258.317,12

2.559.177,16

1.649.934,15

Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις

6.135.135,61

5.997.633,70

5.394.925,86

4.845.507,79

4.359.453,15

4.022.531,10

3.685.609

Σύνολα

16.059.850,15

14.635.817,96

11.846.692,93

8.715.793,32

7.617.770,27

6.581.708,26

5.335.543,15
Επίσης για υπενθύμιση παραθέτω τον πίνακα με τα χρέη των πρών Δήμων και κοινοτήτων στις 31-12-2010, πριν τον Καλλικράτη
ΣΕΡΡΩΝ

ΛΕΥΚΩΝΑ

ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ

Κ. ΜΗΤΡΟΥΣΗ

ΟΡΕΙΝΗ

ΒΡΟΝΤΟΥ

ΣΥΝΟΛΑ

ΟΦΕΙΛΕΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ 31.12.2010

4.241.477,04

769.635,52

596.882,90

1.530.446,51

0,00

86.188,62

7.224.630,59

ΔΑΝΕΙΑ 31.12.2010

5.011.500,00

10.951,78

739.766,72

372.917,11

0,00

0,00

6.135.135,61

ΣΥΝΟΛΑ

9.252.977,04

780.587,30

1.336.649,62

1.903.363,62

0,00

86.188,62

13.359.766,20

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΧΡΕΗ

ΔΗΜΟΤΩΝ

1.591.751,89

380.722,47

270.599,86

289.448,62

30.556,97

7.945,02

2.571.024,83

ΜΕΤΡΗΤΑ

4.461.912,78

60.710,22

312.550,26

110.214,36

20.351,94

36.297,75

5.002.037,31

ΣΥΝΟΛΟ

6.053.664,67

441.432,69

583.150,12

399.662,98

50.908,91

44.242,77

7.573.062,14

ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΩΗΝ

ΔΗΜΩΝ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤ.

31-12-2010
43.000€

650.000€

110.000€
7η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η έβδομη προτεραιότητά μας αναφέρεται στα έργα αναπλάσεων, πλατειών, διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών κ.λ.π. για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, για τις γειτονιές και οικισμούς. Για την προτεραιότητά μας αυτή διευκρινίζουμε ότι τα παραπάνω έργα τα διεκδικούμε μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όταν αυτά ανοίξουν.

Τέτοια έργα υλοποιούμε και μέσω ΣΑΤΑ, όμως λόγω της μεγάλης μείωσης της ΣΑΤΑ τα τελευταία έξη χρόνια κατά 65%, τα χρήματα που διατίθενται μέσω ΣΑΤΑ για τα προαναφερόμενα έργα είναι σίγουρα λίγα.

Από το τοπικό πρόγραμμα LEADER ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2015 το έργο “Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων οικισμού Χιονοχωριού” προϋπολογισμού 443.000€.Επίσης μέσα στο έτος 2015 ξεκίνησε το έργο “Αναβαθμίσεις πεζοδρομίων σε κεντρικές οδούς της πόλης” προϋπολογισμού 120.000€ που χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο.Στο έτος 2015 ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου των “Διανοίξεων οδών στην περιοχή Σιγής του Δήμου Σερρών” προϋπολογισμού 400.000€ ευρώ, χρήματα από την εισφορά σε χρήμα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό και την ανάδειξη αναδόχου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη περιοχή Σιγής από το 2011 έως και τώρα υλοποιούνται έργα προϋπολογισμού 3.300.000€. Συγκεκριμένα:

 1. Έργα αναπλάσεων και ομβρίων δικτύων προϋπολογισμού 650.000€.

 2. Διανοίξεις οδών προϋπολογισμού 400.000€

 3. Αποχετευτικό δίκτυο Σιγής προϋπολογισμού 400.000€

 4. Εκπονείται μελέτη προϋπολογισμού 300.000€ για ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή Σιγής οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός του 2016 ή 2017.

Κατά την διάρκεια του έτους 2015 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου της κατασκευής του πεζοδρόμου της οδού Μεραρχίας από την πλατεία Κρονίου μέχρι την οδό 29ης Ιουνίου.Έργα αναπλάσεων, διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων, κατασκευή πεζοδρομίων κλπ. συνολικού ύψους 57.000€ υλοποιήθηκαν και μέσω της ΣΑΤΑ του έτους 2015 στις κοινότητες, Επτάμυλοι, Λευκώνα, Βαμβακούσα, Κ. Καμήλα, Κωνσταντινάτο.


Συγκεκριμένα:

Κοινότητα

Έργο

Προϋπολογισμός

Επτάμυλοι

Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους

6.000€

Λευκώνας

Κατασκευή πεζοδρομίων

34.000€

Βαμβακούσα

Διαμόρφωση πάρκου

3.000€

Κ. Καμήλα

Κατασκευή πεζοδρομίων

9.000€

Κωνσταντινάτο

Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων

5.000
Σύνολο

57.000€
Επίσης από τη ΣΑΤΑ 2015 διατέθηκε το ποσό των 15.000€ για συντήρηση εξοπλισμού κοινοχρήστων χώρων και το ποσό των 10.000€ για συντήρηση πεζοδρομίων Δήμου Σερρών.

Θα ήθελα να επισημάνω και να πω ότι ήδη έχουμε καταθέσει στην ΕΕΤΑΑ μελέτη προϋπολογισμού 3.000.000€ για τη αναβάθμιση 28 (είκοσι οκτώ) παιδικών χαρών σε όλο το Δήμο.

Επίσης καταθέσαμε μελέτη για τη δημιουργία και αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων Δήμου Σερρών προϋπολογισμού 1.230.000€.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, η δίκαιη κατανομή της ΣΑΤΑ από τη δημοτική αρχή σε όλες τις δημοτικές ενότητες και τα χωριά ανάλογα με τον πληθυσμό που έχουν.

Επίσης εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων και υλοποιούμε έργα σε όποια χωριά έχουν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους σε προγράμματα.

Να υπογραμμίσουμε, ότι τα χρήματα που διατέθηκαν στα χωριά για την υλοποίηση έργων μέσω προγραμμάτων και της ΣΑΤΑ, από το 2011 μέχρι και το 2015, είναι συνολικού ύψους 16.000.000€.

Παραθέτω τα ποσά των χρημάτων που διατέθηκαν για έργα σε χωριά του Δήμου Σερρών και τις πηγές χρηματοδότησης των έργων, από το 2011 μέχρι το 2015.ΧΙΟΝΟΧΩΡΙ:

760.000 ευρώ – έργο ύδρευσης από INTERG III

225.000 ευρώ – έργο αναπλάσεων από INTERG III

ΟΡΕΙΝΗ:

250.000 ευρώ – έργο αναπλάσεων από LEADER

ΣΚΟΥΤΑΡΙ:

200.000 ευρώ – διαμόρφωση πλατείας από Πράσινο Ταμείο

Κ. ΚΑΜΗΛΑ:

200.000 ευρώ – διαμόρφωση πλατείας από Πράσινο Ταμείο

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ:

Κωνσταντινάτου, Α.Βροντούς, Προβατά 250.000 ευρώ από ΕΠΕΕΡΑΑ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ–ΜΗΤΡΟΥΣΙΟΥ:

10.870.000 ευρώ από ΕΣΠΑ
ΥΔΡΕΥΣΗ ΜΗΤΡΟΥΣΙΟΥ (φίλτρα, τηλεέλεγχος, τηλεχειρισμός):

400.000 ευρώ - ίδια έσοδα ΔΕΥΑΣ
ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΟΥ:

900.000 ευρώ, - ίδια έσοδα ΔΕΥΑΣ

ΣΑΤΑ ΧΩΡΙΩΝ (2011-2015):

2.000.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ:

16.000.000 ευρώ (2011-2015)

Όμως δεν είναι μόνον τα διάφορα έργα που υλοποιούνται σε χωριά του Δήμου αλλά και όποιες υπηρεσίες παρέχει ο Δήμος στην πόλη, τις ίδιες παρέχει και σε όλα τα χωριά όπως, αποκομιδή απορριμάτων, συντήρηση πρασίνου, αγροτική οδοποιΐα, συντήρηση σχολείων, παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ κ.λ.π.

Επίσης τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ και των τελών καθαριότητας απευθύνονται και στην πόλη και στα χωριά. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου είναι και για την πόλη και για τα χωριά, όπως π.χ. Το κοινωνικο φαρμακείο, η κοινωνική κουζίνα, το κοινωνικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το αυτοκίνητο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ο εξοπλισμός του ειδικού σχολείου, το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας κ.λ.π.

8η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι η όγδοη προτεραιότητά μας.

Όπως έχουμε διατυπώσει στην προτεραιότητά μας αυτή, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, θα διεκδικήσουμε προγράμματα για τη βελτίωση και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης του Δήμου. Ήδη έχουμε εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Σερρών 2014- 2020 το έργο “Ψηφιακή διακίνηση εγγράφων” για να το διεκδικήσουμε μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Μέσα στο 2015 υλοποιήθηκε η εφαρμογή της ενημέρωσης των δημοτών για εκδηλώσεις-ανακοινώσεις του Δήμου μέσω του κινητού των πολιτών.

Επίσης κατά τη διάρκεια του έτους 2015, πάντα στο πλαίσιο της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του SITE του Δήμου και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών του Δήμου από τους δημότες. Οι δύο αυτές δράσεις υλοποιούνται από ιδία έσοδα του Δήμου. Με στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και συγκεκριμένα του αμαξοστασίου τοποθετήθηκαν κάμερες που καλύπτουν μέρα-νύχτα τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό χώρο του αμαξοστασίου.

Στην όγδοη αυτή προτεραιότητα υποσχεθήκαμε την ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας του γραφείου καθημερινότητας του πολίτη και τη λειτουργία ειδικού συνεργείου που θα ασχολείτα αποκλειστικά με τα μικρά καθημερινά προβλήματα του πολίτη όπως σπασμένα πλακάκια, καμένες λάμπες, κάδοι απορριμάτων, παιδικές χαρές, κατεστραμμένα παγκάκια κ.λ.π.

Πράγματι για την αντιμετώπιση των μικρών και καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, λειτουργεί ειδικό συνεργείο που αποτελείται κυρίως από διάφορους τεχνίτες, όπως μαραγκός, βαφέας, σιδηράς κλπ, που ασχολείται αποκλειστικά με την καθημερινότητα. Επίσης το γραφείο καθημερινότητας του πολίτη ενημερώνει και απαντά στα διάφορα αιτήματα που καταθέτουν οι πολίτες.
9η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Πολιτισμός – Αθλητισμός είναι η ένατη προτεραιότητά μας.

Δεσμευθήκαμε για τη συνέχιση και ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που επιτελούναι σε όλο το Δήμο και την καθιέρωση νέων θεσμών μέσω προγραμμάτων.

Πράγματι όσες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν πριν από το 2011 συνεχίσαμε να τις υλοποιούμε, όπως Αστροβραδιά

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου

Πανελλήνια χορευτική συνάντηση

Πανεπιστημιάδα

κ.λ.π και προσθέσαμε νέους πολιτιστικούς και αθλητικούς θεσμούς.

Νέοι θεσμοί όπως, ECO Festival

πολιτεία των ευχών

πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης

παγκόσμιοπρωτάθλημα πολεμικών τεχνών

φωτεινές μέρες

Bougatsa days

Φεστιβάλ Μουσικών του κόσμου

Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ

τα μουσικά σύνολα της ΚΕΔΗΣ με την παιδική νεανική χορωδία και τη φιλαρμονική

η Χριστουγεννίατικη εκδήλωση “στολίζω την πόλη μου”Επίσης κάθε καλοκαίρι καθιερώσαμε στο θερινό θεατράκι τις βραδιές κινηματογράφου όπου προβάλλοναι ποιοτικές ξένες και ελληνικές ταινίες και την εβδομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου

Στοχεύουμε στην καθιέρωση νέων θεσμών μέσω προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό κατατέθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ στις 07 Οκτωβρίου 2015 η πρόταση Balkan Fringe Festival, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα GREATIVE EUROPE για να συμμετέχει το ΔΗΠΕΘΕ ως εταίρος.


Για τον αθλητικό τομέα έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Μετά την αναβάθμιση των δύο υπαίθριων γηπέδων μπάσκετ στην κοιλάδα Αγ. Αναργύρων και στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας

ανακαινίσθηκαν και τα γήπεδα τένις της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων

ροϋπολογισμού 100.000€, μέσω του προγράμματος “SPORTS FOR ALL”.

Αξίζει να τονίσουμε τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στο κολυμβητήριο και στο γυμναστήριο της κοιλάδας των Αγ. Αναργύρων, μετά τη σύνδεση τους με το φυσικό αέριο.

Επίσης άλλα έργα μικρότερης κλίμακας αλλά απαραίτητα για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σερρών, που υλοποιήθηκαν κατά το έτος 2015 είναι τα εξής:

 • Η ανακάινιση των αποδυτηρίων των φιλοξενούμενων διαιτητών και της αίθουσας συνεντέυξεων στο δημοτικό γήπεδο Σερρών.

 • Οι ελαιοχρωματισμοί και η συντήρηση της αίθουσας άρσης βαρών στο δημοτικό γήπεδο Σερρών και η προσθήκη κλιματισμού.

 • Η προμήθεια καλύμματος για την πισίνα του κολυμβητηρίου.

 • Η στεγανοποίηση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου Ομόνοιας.

 • Μερική στεγανοποίηση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων.

 • Ανακαίνιση τουαλετών στο κλειστό γυμναστήριο της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων.

 • Συντήρηση του παρκέ του κλειστού γυμναστηρίου Σκουτάρεως.

 • Περίφραξη γηπέδου Σκουτάρεως.

 • Τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Σκουτάρεως.

Συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια του έτους 2015 οι εργασίες στατικής επάρκειας στο νότιο πέταλο του δημοτικού γηπέδου

προϋπολογισμού 613.000€, με στόχο την ασφάλεια των θεατών.

Ολοκληρώθηκε μέσα στο 2015 το πρόγραμμα “ SPORTS FOR ALL” προϋπολογισμού 339.000€ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013 – Προώθηση μαζικού αθλητισμού Δήμου Σερρών – ΠΕΤΡΙΤΣΙ Βουλγαρίας". Να υπενθυμίσουμε ότι μέσω του παραπάνω προγράμματος υλοποιήθηκαν τα εξής έργα:

 • Τοποθέτηση εξοπλισμού πρώτων βοηθειών, όπως καρδιογράφος, φιάλες οξυγόνου, απινιδωτές, οξύμετρα κ.α στο κολυμβητήριο, στο κλειστό γυμναστήριο της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων, στο κλειστό γυμναστήριο Ομόνοιας και στο Εθνικό Στάδιο Σερρών.

 • Τοποθέτηση ανυψωτικών συστημάτων για την αύξηση της προσβασιμότητας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο κολυμβητήριο στο κλειστό γυμναστήριο της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων και στο κλειστό γυμναστήριο Ομόνοιας.

 • Αποκατάσταση του τάπητα των υπαίθριων φηπέδων μπάσκετ στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας και στην κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων και ανακαίνιση των γηπέδων τένις της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων.

 • [Να γραφούν τα εργα απο τον ΟΠΑΚΠΑ για αναβαθμισεις κτιριων και τα εργα υποδομης ετος 2015 απο λογοδοσια 2015 στο κεφαλαιο δεκατο τριτο οπακπα]

 • [λογοδοσια 2015 – κεδης – προγραμμα leader εκδηλωσεις αγ.Ελενης – Σκουταρεως – Προβατα]

10η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Στη δέκατη προτεραιότητα μας περιλαμβάνεται η Καθαριότητα-Διαχείριση απορριμμάτων.

Στην προτεραιότητά μας αυτή διατυπώνουμε, οτι για τη νέα δημοτική περίοδο 2014- 2019, δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων με την προμήθεια και άλλων κάδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, σύμμεικτων απορριμμάτων, προμήθεια και άλλων απορριμματοφόρων κ.α., μέσω προγραμμάτων.

Τα ογκώδη μη επικίνδυνα απόβλητα, όπως στρώματα, έπιπλα, ξύλα, μπάζα κ.λ.π, ο Δήμος Σερρών πλέον τα εναποθέτει σε κατάλληλα αδειοδοτημένη εγκατάσταση ιδιώτη διαχειριστή με τον οποίο υπέγραψε σύμβαση.

Μέσα στο έτος 2015 η δημοτική αρχή ξεκίνησε την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, με στόχο την απομάκρυνσητων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων από τους δρόμους.

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Σερρών προμηθέυτηκε 150 μικρούς κάδους και τους διέθεσε σε 150 μονοκατοικίες της γειτονίας Αγίου Παντελεήμονα. Οι ιδιοκτήτες των μονοκατοικιών μια φορά την εβδομάδα βγάζουν τους κάδους έξω από τα σπίτια τους και τα απορριμματοφόρα του Δήμου κάνουν την αποκομιδή των σύμμεικτων σκουπιδιών από αυτούς τους κάδους.

Ο στόχος του πιλοτικού αυτού προγράμματος είναι η απομάκρυνση των κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων από τους δρόμους, για την βελτίωση της αισθητικής εικόνας του Δήμου και παράλληλα την επίτευξη εξοικονόμησης καυσίμων και εργατοωρών.

Η δημοτική αρχή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ανακύκλωσης, λειτούργησε το πρώτο άτυπο πράσινο σημείο στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σερρών.

Το άτυπο αυτό πράσινο σημείο είναι χώρος συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καμένων λαμπτήρων, συσσωρευτών, ελαστικών, ογκωδών αντικειμένων, μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση αλλά και ανταλλαγής του, όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για κάθε αντικέιμενο ξεχωριστά και όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να αφήνουν τα προαναφερθέντα αντικείμενα στο χώρο του πράσινου σημείου από τις 07:30 το πρωί έως 08:00 το βράδυ. Τα αντικείμενα που συγκεντρώνονται και είναι σε καλή κατάσταση δίνονται σε άπορους συμπολίτες μας.

Ο τομέας της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα με την επικείμενη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό το δημοτικό συμβούλιο στο τέλος του έτους 2015 αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση μελέτης για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015 υπεγράφη πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του Χ.Υ.Τ.Α Δήμου Σερρών στη θέση Μετόχι, μεταξύ του φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Σερρών. Ο Δήμος Σερρών παρέδωσε επίσης στο ΦΟ.Δ.Σ.Α και την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου “Αποκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α Δήμου Σερρών” που ετοίμασε ο Δήμος στο τέλος του έτους 2014.

Τέλος με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας ο Δήμος Σερρών διοργάνωσε ημερίδα, σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
11η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Το κυκλοφοριακό αποτελεί την ενδέκατη προτεραιότητά μας.

Υλοποιήσαμε μέσα στο 2015 την προεκλογική μας δέσμευση για την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης, με στόχο την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη, την οποία καταθέσαμε αρχές Νοεμβρίου του 2015 στο δημοτικό συμβούλιο με τον τίτλο “Μελέτη Αστικής Κινητικότητας”. Η μελέτη αυτή προϋπολογισμού 25.768€ χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Εξοικονόμησης Ενέργειας Σερρών” υποέργο 8. του Πράσινου Ταμείου.

Επίσης μέσα στο 2015 συντάχθηκε η μελέτη του έργου η μελέτη του έργου “Κατασκευή κυκλικών κόμβων και βελτίωση προσβασιμότητας” προϋπολογισμού 50.000€.

Κατά το ίδιο έτος συντάχθηκε η μελέτη “Συντήρηση και βελτίωση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης οδικού δικτύου” έτους 2015 προϋπολογισμού 50.000€.

Επίσης για την οδό Εθνικής Αντίστασης καταθέσαμε μελέτη ποδηλατοδρόμου στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας.

Ολοκληρώθηκε κατά το έτος 2015 η προμήθεια πληροφοριακής σήμανσης ελεγχόμενης στάθμευσης και εξοπλισμού συστήματος στάθμευσης (Park and Ride), αξίας 70.000€ και εγκατάστασης τους στο στρατόπεδο Εμ. Παπά και εντός της πόλης. Πρόκειται δηλαδή για τη λειτουργία πάρκινγκ στο στρατόπεδο Εμ. Παπά. Η προμήθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.

Συντηρήθηκαν οι φωτεινοί σηματοδότες της πόλης των Σερρών με την παροχή υπηρεσιών προϋπολογισμού 20.900€.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης οι εργασίες διαγράμμισης του κεντρικού άξονα Σερρών-Ξηροτόπου και της οδού Ηροδότου μέχρι το νέο σταθμό Υπεραστικών ΚΤΕΛ (προϋπολογισμού 7.197€).
12η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η δωδέκατη προτεραιότητα αναφέρεται στην οδοποιΐα και συγκεκριμένα σε έργα συντήρησης-βελτίωσης οδικού δικτύου.

Έργα συντήρησης-βελτίωσης οδικού δικτύου, όπως είναι γνωστό σε όλους, μόνον με χρήματα της ΣΑΤΑ μπορούν να γίνουν και όχι μέσω προγραμμάτων. Δυστυχώς τα χρήματα της ΣΑΤΑ μετά τη δραματική μείωση κατά 65% από την Πολιτεία είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της οδοποιΐας, το οποίο είναι πολύ μεγάλο. Είναι μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι το οδικό δίκτυο σε πολύ μεγάλη έκταση σε όλο το Δήμο Σερρών είναι κατεστραμμένο αλλά και λόγω των μεγάλων αναγκών της αγροτικής οδοποιΐας, μετά την ενσωμάτωση των τριών αγροτικών Δήμων και των δύο κοινοτήτων στο Δήμο Σερρών με τον “Καλλικράτη”.

Για το λόγο αυτό από τη μειωμένη ΣΑΤΑ ένα σημαντικό ποσό διατίθεται κάθε χρόνο για ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, συντηρήσεις οδών και για αγροτική οδοποιία.

Για το έτος 2015 διατέθηκαν από τη ΣΑΤΑ 239.000€ για ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις οδικού δικτύου, τσιμεντοστρώσεις και για αγροτική οδοποιία.

Συγκεκριμένα:

 • Για τη συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Σερρών 50.000€

 • Ασφαλτόστρωση οδών κοινότητας Βαμβακιάς 6.000€

 • Ασφαλτόστρωση οδών κοινότητας Χριστός 7.000€

 • Ασφαλτόστρωση οδών κοινότητας Αγ. Ελένης 6.000€

 • Ασφαλτόστρωση οδών κοινότητας Αδελφικού 3.000€

 • Ασφαλτόστρωση οδών κοινότητας Κουμαριάς 5.000€

 • Ασφαλτόστρωση οδών κοινότητας Πεπονιάς 6.000€

Σύνολο: 83.000€Τσιμεντοστρώσεις:

 • Κοινότητας Ελαιώνα 3.000€

 • Κοινότητας Ορεινής 13.000€

Σύνολο: 16.000€Συντήρηση αγροτικής οδοποιΐας:

 • Δημοτικής Ενότητας Σκουτάρεως 30.000€

 • Δημοτικής Ενότητας Λευκώνα 50.000€

 • Δημοτικής Ενότητας Μητρούση 30.000€

 • Δημοτικής Ενότητας Ορεινής-Α. Βροντούς 30.000€

Σύνολο 140.000€
13η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η δέκατη τρίτη προτεραιότητά μας είναι το κεντρικό πάρκο.

Η ανάπλαση του πεζοδρόμου της οδού Δορυλαίου στο κεντρικό πάρκο αποτελεί τον επόμενο στόχο μας, γι' αυτό το λόγο επικαιροποιήσαμε παλαιότερη μελέτη του κεντρικού πάρκου, για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες για την αποζημίωση ιδιοκτησιών του κεντρικού πάρκου, από το ποσό των 2εκ. ευρώ που εξασφαλίσαμε το έτος 2012 από το Πράσινο Ταμείο.14η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Πλατεία δημοτικής αγοράς – Πλατεία Εμπορίου είναι η δέκατη τέταρτη προτεραιότητα μας.

Στις 16 Νοεμβρίου 2015 παρουσιάσαμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών

για την αναμόρφωση της πλατείας Εμπορίου και απονεμήθηκαν τρία ισότιμα βραβεία των προτάσεων, που διακρίθηκαν μεταξύ των 28 που υποβλήθηκαν προς την κριτική επιτροπή.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών αποτελεί το πρώτο στάδιο ετοιμότητας για την κατάθεση πρότασης και διεκδίκηση χρηματοδότησης από προγράμματα, με στόχο τον ανασχεδιασμό της πλατείας Εμπορίου.15η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δέκατη πέμπτη προτεραιότητα μας είναι τα στρατόπεδα.

Ο Δήμος Σερρών υπέβαλε πρόταση στο πρόγραμμα Military Assets as public spaces (MAPS)

Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι χώροι, που αφορά την αξιοποίηση - επανάχρηση ανενεργών στρατοπέδων και έγινε δεκτός στις 25-11-2015 να συμμετέχει στο εν λόγω δίκτυο. Το δίκτυο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBACT III. Συμμετέχουν οκτώ Δήμοι από την Ευρώπη και από την Ελλάδα μόνον ο Δήμος Σερρών.

Κατά το έτος 2015 ο Δήμος Σερρων συνέχισε τη συνεργασία του με τα Υπουργεία ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των πολεοδομικών μελετών των στρατοπέδων Εμ. Παπά και Παπαλουκά, με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Σερρών για την παραχώρηση στο Δήμο Σερρών των 270 στρεμμάτων από το σύνολο των 315 στρεμμάτων των τριών στρατοπέδων Εμ. Παπά – Παπαλουκά – Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα.16η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δέκατη έκτη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του Αγ. Ιωάννη.

Ο στόχος μας για τον Αγ. Ιωάννη είναι η υλοποίηση της μελέτης που εκπονήσαμε κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014, για τη διαμόρφωση των 30 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης που υπάρχουν στον Αγ. Ιωάννη και θα αποτελέσουν συνέχεια του σημερινού φυσικού χώρου.

Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το χώρο αυτό μέσω προγραμμάτων ή μέσω ΣΔΙΤ.


Ολοκληρώνοντας δύο λέξεις θα μπορούσα να πω σαν συμπέρασμα από τη λογοδοσία 2015,-ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, με συνέπεια, ειλικρίνεια, πείσμα και αποτελεσματικότητα για ένα Δήμο σύγχρονο, δυναμικό, με χαρακτήρα και κοινων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΠETΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015

 

 

ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ:

<<ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΡΓΟ,ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ>>

ΕΡΓΑ 20.000.000 ΕΥΡΩ

ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΟΣ THN ΑΓΟΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 85%

Κατά το έτος 2015 της νέας δημαρχιακής θητείας η Δημοτική Αρχή συνέχισε το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, υλοποίησε μόνο από προγράμματα, έργα ύψους 20.000.000 ευρώ στην πόλη και στα χωριά στους τομείς, των υποδομών, των αναπλάσεων, των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, της κοινωνικής μέριμνας, ενώ εξακολούθησε την πραγματοποίηση των νέων πολιτιστικών και αθλητικών θεσμών που δημιούργησε.

          <<Νοικοκυρεύουμε τον Δήμο. Αυτό αποδεικνύουμε από χρονιά σε χρονιά από το 2011 που αναλάβαμε τα ηνία του Καλλικρατικού μας Δήμου>>, δήλωσε με έμφαση ο Πέτρος Αγγελίδης κάνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2015, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο δημοτικό θέατρο <<Αστέρια>>. “Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, ανταποκριθήκαμε στις περισσότερες προτεραιότητες μας” τόνισε και προχώρησε στην παρουσίαση του έργου που έγινε στο πλαίσιο των δεκαέξι (16) προτεραιοτήτων που είχε προτείνει στους Σερραίους η παράταξή του στις εκλογές το 2014. Ο Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε λεπτομερώς στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής στην πόλη και στα χωριά: στις υποδομές και αναπλάσεις, στην κοινωνική πολιτική, στους νέους πολιτιστικούς και αθλητικούς θεσμούς, στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και στη δραστική μείωση των χρεών προς την αγορά.

          “Προβάλουμε ένα νέο αυτοδιοικητικό παράδειγμα, όπου το ήθος, το ύφος, η συνέπεια, η ειλικρίνεια και η αποτελεσματικότητα χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους  δημότες, σχέση που αποτελεί τη βάσης της επικοινωνίας και της συνεργασίας μαζί τους”, τόνισε ο Δήμαρχος, για να εκθέσει το έργο του έτους 2015 στη συνέχεια:

 

 

 

 

 

 

 

Ποιότητα Ζωής

Βιοκλιματικές Αναπλάσεις (προϋπολ. 3.800.000). Ανάσες για την καρδιά της πόλης

Πεζοδρόμηση Μεραρχίας (προϋπολ. 300.000€). Οι πεζοί κερδίζουν έδαφος

Αναπλάσεις στο Χιονοχώρι (προϋπολ. 443.000€). Εξωραϊσμός του Παραδοσιακού Οικισμού

Ανακαίνιση γηπέδων τένις (προϋπολ. 100.000€)

Θέρμανση πισίνας Ειδικού Σχολείου (προϋπολ. 50.000€)

Εργασίες στατικής επάρκειας στο νότιο πέταλο του δημοτικού γηπέδου (προϋπολ. 600.000€)

Αποχετευτικό  Μητρουσίου -Σκουτάρεως (προϋπολ. 13.000.000€)

Αποχετευτικό Σιγής (προϋπολ. 2.200.000€)

Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια

α)Δημαρχείο- Κολυμβητήριο -Γυμναστήριο (προϋπολ. 600.000€)

β)20ο Δημοτικό σχολείο (προϋπολ. 200.000€)

γ)5ο Δημοτικό σχολείο (προϋπολ. 460.000€)

Κοινωνική μέριμνα

 

    Στην κοινωνική πολιτική του Δήμου που ασκείται κυρίως μέσω προγραμμάτων ύψους 1.500.000 ευρώ έχουμε:

1.    Κοινωνική κουζίνα

2.    Κοινωνικό φαρμακείο

3.    Δημοτικός λαχανόκηπος

4.    Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας

5.    Κοινωνικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα

6.    Προμήθεια εξοπλισμού Ειδικών Σχολείων

7.    Πρόγραμμα στέγασης- επανένταξης αστέγων

8.    Δέματα σε απόρους δημότες τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα

9.    Θεσμός για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες

10. Συνέχιση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών του ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Βοήθεια στο σπίτι

Πολιτιστικοί -Αθλητικοί θεσμοί

     Καλλιεργούμε την αγάπη για το περιβάλλον, την παράδοση, τον αθλητισμό, τη μουσική, τον κινηματογράφο και το θέατρο, με τη συνέχιση των  νέων πολιτιστικών και αθλητικών θεσμών και την δημιουργία νέων όπως:

1.    ECO FESTIVAL

2.    Πολιτεία των ευχών

3.    Πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης

4.    Παγκόσμιο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών

5.    Φωτεινές μέρες για τα ΑΜΕΑ

6.    Bougatsa days

7.    Φεστιβάλ μουσικές κόσμου

8.    Μαθητικό Μουσικό φεστιβάλ

9.    Βραδιές κινηματογράφου και εβδομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου το καλοκαίρι στο θερινό θεατράκι

10. Μαθητική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση “Στολίζω την πόλη μου”

11. Ίδρυση και λειτουργία νεανικής παιδικής χορωδίας

Εκπόνηση Νέας κυκλοφοριακής μελέτης, με στόχο την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη

Πιλοτικό πρόγραμμα για δρόμους  χωρίς κάδους.

     Η δημοτική αρχή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην ανακύκλωση, ξεκίνησε την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, με στόχο την απομάκρυνση των κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων από τους δρόμους. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Σερρών προμηθεύτηκε 150 μικρούς κάδους και τους διέθεσε σε 150 μονοκατοικίες της γειτονιάς Αγίου Παντελεήμονα. Οι ιδιοκτήτες των μονοκατοικιών μια φορά την εβδομάδα βγάζουν τους κάδους έξω από τα σπίτια τους και τα απορριμματοφόρα του Δήμου κάνουν την αποκομιδή των σύμμεικτων σκουπιδιών από αυτούς τους κάδους. Ο στόχος του πιλοτικού αυτού προγράμματος είναι η απομάκρυνση των κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων από τους δρόμους για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας του Δήμου και παράλληλα η επίτευξη εξοικονόμησης καυσίμων και εργατοωρών.

Το πρώτο άτυπο Πράσινο Σημείο

      Δίνοντας πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακύκλωση η δημοτική αρχή λειτούργησε το πρώτο άτυπο πράσινο σημείο. Το άτυπο πράσινο σημείο είναι χώρος συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καμένων λαμπτήρων, συσσωρευτών, ελαστικών, ογκωδών αντικειμένων και μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών.

     Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά και όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να αφήνουν τα προαναφερθέντα αντικείμενα στο χώρο του Πράσινου Σημείου στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Σερρών από τις 7:30 το πρωί έως 8:00 το βράδυ. Τα αντικείμενα που συγκεντρώνονται και είναι σε καλή κατάσταση δίνονται σε άπορους συμπολίτες μας.

 

Πλατεία εμπορίου

        Παρουσιάσθηκε από τη δημοτική αρχή ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αναμόρφωση της πλατείας Εμπορίου. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών αποτελεί  το πρώτο στάδιο ετοιμότητας για την κατάθεση πρότασης και διεκδίκηση χρηματοδότησης από προγράμματα, με στόχο τον ανασχεδιασμό της πλατείας Εμπορίου.

Αξιοποίηση Στρατοπέδων

         Ο Δήμος Σερρών με στόχο την αξιοποίηση των στρατοπέδων, υπέβαλε πρόταση στο πρόγραμμα Military Assets as Public Spaces (MAPS)- Στρατιωτικές Περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι, που αφορά την αξιοποίηση- επανάχρηση ανενεργών στρατοπέδων, έγινε δεκτός και συμμετέχει στο εν λόγω δίκτυο με άλλους οκτώ Δήμους  από την Ευρώπη. Το δίκτυο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBCT III.

Νοικοκύρεμα οικονομικών

Πάνω από 84% μείωσε τα χρέη προς την αγορά ο Δήμος Σερρών. Επίσης τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν κατά 100.000 ευρώ. Στο τέλος του 2011 ήταν 195.000 ευρώ, ενώ στο τέλος του 2016 είναι 292.000 ευρώ.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης ολοκληρώνοντας είπε:<<Δύο λέξεις θα μπορούσα να πω σαν συμπέρασμα από τη λογοδοσία έτους 2015. ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, με συνέπεια, ειλικρίνεια, πείσμα και αποτελεσματικότητα για ένα Δήμο σύγχρονο, δυναμικό, με  κοινωνικό πρόσωπο. Οι δημότες μας και οι επισκέπτες μας θέλουμε να δηλώνουν ότι είναι ωραίο να ζεις στις Σέρρες. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά  για το Δήμο μας με τη συνεργασία όλων>>.

 

 

                                                                Από το γραφείο τύπου

 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της λογοδοσίας του έτους 2015 του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη.

 

Powered by 300x150 tranparent