Gr. Typou

Με απόφαση του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη από σήμερα Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, τα καθήκοντα του υπευθύνου της Δημοτικής Αστυνομίας ανατίθενται στον Αντιδήμαρχο «Υπηρεσιών του Πολίτη», Γεώργιο Ταϊρη.

Ετικέτες

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταναστευτικού και Κρίσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Σερρών, εκπροσώπησε την ΚΕΔΕ στο διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο με τίτλο : Προοπτικές και περιορισμοί των υπό-εθνικών απαντήσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη.

«Το 2021, η ομαλή ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες  παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε δήμο της Ελλάδας που φιλοξενεί προσφυγικό πληθυσμό και θα πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλες συνεργασίες και συνέργειες σε τοπικό, περιφερειακό κι εθνικό επίπεδο, προκειμένου να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο  Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Στη συζήτηση με τους Antje Grotheer (αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου της Βρέμης, εκπρόσωπο σχετικά με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο για το Συμβούλιο της Ευρώπης), Leoluca Orlando -δήμαρχο του Παλέρμο, Maarten van Ooijen -  αντιδήμαρχο της Ουτρέχτης κι Επικεφαλής του τομέα κοινωνικών υποθέσεων των Eurocities και συντονιστή τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη (επικεφαλής Συνηγορίας στο Solidarity Now), ο κ. Χρυσάφης μίλησε γα τις  θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Χρυσάφης αναφέρθηκε  στο θέμα του ασύλου και τόνισε ότι  η διαδικασία ένταξης των αιτούντων ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, αποτελεί ειδικό τομέα και αναπόσπαστο τμήμα της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής ενός κράτους για το σύνολο του πληθυσμού του, που θα πρέπει όμως να συμφωνηθεί με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες, αφού οι πόλεις θα είναι εκείνες που θα την εφαρμόσουν.
Η ένταξη των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε τοπικό επίπεδο εξυπηρετεί την αρχή αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Επομένως, είναι αναγκαίο να δοθεί η χρηματοδοτική υποστήριξη στους Δήμους, προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή τους στην υλοποίηση και τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών υποδοχής και ένταξης, προσαρμοσμένων στο προφίλ των ατόμων που διαβιούν στη χωρική τους αρμοδιότητα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου, κινούνται και οι θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες όπως είναι η σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.), ως παραρτήματα των Κέντρων Κοινότητας των δήμων (Ν.4368/2016).  

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός αφού συμμετέχει στην εκπόνηση των ενταξιακών πολιτικών, οι οποίες εποπτεύονται και συντονίζονται από την κεντρική διοίκηση, προωθώντας έτσι μια στενή, ανοιχτή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

Ετικέτες
 
Ο Δήμαρχος, οι εμπλεκόμενοι Αντιδήμαρχοι και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών θέλουν να ευχαριστήσουν δημοσίως όλους τους υπαλλήλους, εργατικό και επιστημονικό προσω-πικό του Δήμου Σερρών, που συμμετείχαν στις εργασίες αποχιονισμού στις 13-14/02/2021 για την αντιμε-τώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω εκτάκτων καιρικών φαινομένων,(χιονοπτώσεις- παγετό) σε όλη την επικράτεια του Δήμου Σερρών.
Επίσης, ευχαριστούμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων για τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλαν για το τελικό αποτέλεσμα που ήτανε επιτυχημένο.
Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών φέρνει θετικά αποτελέσματα για τις ζωές και περιουσίες των ανθρώπων.
Ετικέτες

Η Επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι μία Επέτειος που πρέπει να ενώνει όλους μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και κινείται η Δημοτική Αρχή.

Για αυτόν τον λόγο, ο Δήμος Σερρών υπήρξε από τους ελάχιστους Δήμους πανελλαδικά, που προχώρησε στη σύσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για τον λαμπρότερο και αρτιότερο εορτασμό της μεγάλης μας επετείου.

Στην επιτροπή αυτή, σε κλίμα ενότητας και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες σχεδόν τις παρατάξεις, αλλά και δημότες μας, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους.

ΟΛΕΣ οι υποβληθείσες προτάσεις ενσωματώθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων με το οποίο η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και υπέβαλε σε επίσημη τελετή στον Δήμαρχο Σερρών.

Η κατάρτιση, όμως, του τελικού προγράμματος δράσεων για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Σερρών σε συνέντευξη Τύπου στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις προτάσεις, τις οποίες ομόφωνα ενέκρινε η επιτροπή «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021».

Η Δημοτική Αρχή σαφέστατα θα επιθυμούσε να είχε τη δυνατότητα να ανακοινώσει πολύ περισσότερες δράσεις χωρίς να υπάρχουν οι περιορισμοί της πανδημίας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε ήδη, το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου μας θα εμπλουτίζεται με επιπλέον δράσεις, αναλόγως των επιδημιολογικών εξελίξεων.

 

 

Οι όποιες επιπλέον δράσεις, δε, επιλεγούν θα αντλούνται από την ιδιαίτερα σημαντική δεξαμενή ιδεών και προτάσεων της Επιτροπής.

Σε ότι αφορά στη συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο πρέπει να υπογραμμιστούν τα εξής:

Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να συζητηθεί στην επιτροπή «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» η συγκεκριμένη συνεργασία, διότι όταν η επιτροπή ολοκλήρωσε τις προτάσεις της, ο Εύρυτος δεν είχε αρχίσει ακόμη την καλλιτεχνική του παραγωγή με τη δημιουργία έργων που αφορούν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Επιπλέον, όταν πριν από περίπου έναν μήνα προσκλήθηκε ο καλλιτέχνης, ουδεμία αναφορά ή καταγγελία υπήρχε. Αντιθέτως, μόνο εγκωμιαστικά σχόλια υπήρχαν για το έργο του καλλιτέχνη.

Είναι φανερό από την απλή αντιπαραβολή των έργων που υπογράφει ο καλλιτέχνης και εκείνων που καταγγέλλονται ως δικά του, ότι ούτε η αισθητική ούτε η υπογραφή τους συμπίπτουν.

Είναι άξια απορίας, όμως, η μεγάλη βιασύνη ορισμένων να προσάψουν στον νέο αυτό καλλιτέχνη ιδέες και συμπεριφορές, τις οποίες ο ίδιος ρητά και κατηγορηματικά έχει διαψεύσει και έχει καταδικάσει απερίφραστα.

Η αλήθεια, λοιπόν, φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ μακριά από όσα προσάπτουν στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Δήμος μας δεν επρόκειτο να συνεργαστεί με κανέναν που αποδεδειγμένα ασπάζεται ή υπηρετεί ακραίες απόψεις.

Υπό την έννοια αυτή είναι τελείως άδικη και βιαστική η προσπάθεια κάποιων από την αντιπολίτευση να ασκήσουν κριτική για το θέμα των εορτασμών.

Ο Δήμος Σερρών θα τιμήσει τη μεγάλη Επέτειο της Επανάστασης του 1821 με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τη λαμπρότητα που της αρμόζει.

Ετικέτες

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Σερρών επέδωσε επίσημη πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να επισκεφθεί τις Σέρρες και να τιμήσει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις εορτασμού των 108 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών στις 29 Ιουνίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του Δήμου Σερρών να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού, καθώς και στην επετειακή συναυλία το βράδυ της 29ης Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση «Ο Ύμνος των Σερρών» του Σερραίου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ανδρέου.

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε και την πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμαρχος Σερρών να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της 29ης Ιουνίου και να παρελάσει άγημα της Προεδρικής Φρουράς, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ.Χρυσάφης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου Σερρών «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία του Δήμου Σερρών να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον ήρωα Εμμανουήλ Παπά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή της Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε ο Εμμανουήλ Παπάς να τιμηθεί με τον τρόπο που του αρμόζει ως ένας μεγάλος αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

Πρόταση, στην οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της.

Ετικέτες