Gr. Typou

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                  Σέρρες 21 Σεπτεμβρίου 2021
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                                Αρ. Πρόσκλ.: 21
Δ/ΝΣΗ Δ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Π Ρ Ο Σ:
κ.κ. 1. Χρυσάφη Αλέξανδρο, Δήμαρχο Σερρών
2. Δημοτικούς Συμβούλους
Ενταύθα
3. Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Σερρών
Έδρες τους


Έχοντας υπόψη:
- Τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ 133 ΤΑ) «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι»,
- την παρ. 9 του άρθρου 3 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου,
- το υπ’ αριθ. πρωτ. 18318/13-03-2020 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Εσωτερικών & Οργάνωσης, Γεν. Δ/νση Αποκέντρωσης & Τ.Α Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας Τ.Α με θέμα ¨Σύγκληση συλλογικών οργάνων των δήμων, των περιφερειών και των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων, κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19¨, με τη διαδικασία των διατάξεων του άρθρων 67, παρ. 5 του ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις αντίστοιχες του άρθρου 184, παρ. 1, του ν. 4635/2019 δηλ. με έκδοση πρόσκλησης από τον Πρόεδρο, με την οποία θα περιγράφεται η δια περιφοράς λήψη της απόφασης, και με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του συλλογικού οργάνου. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα εκ της διάταξης της ΠΝΠ, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της, αναφορικά με τον κατεπείγον χαρακτήρα των θεμάτων, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και με την βάσιμη πιθανολόγηση κινδύνου εκ της αναβολής λήψης απόφασης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 184 του Ν. 4635/2019, οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατόπιν της ως άνω πρόσκλησης, θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πρώτη, μετά την λήψη των αποφάσεων, τακτική συνεδρίαση.
- την υπ’ αριθμ. 40/20930/31-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Εσωτερικών & Οργάνωσης, Γεν. Δ/νση Αποκέντρωσης & Τ.Α Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας Τ.Α.
Ο χρόνος έναρξης και λήξης της συνεδρίασης καθορίζεται από τις 11:00 έως τις 13:00 αντίστοιχα και και ο τρόπος επικοινωνίας (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου, κ.ά.). Η καταγραφή τυχών απόψεων και τοποθετήσεων των μελών καθώς και οι ψήφοι επί της πρότασης αποδεικνύονται από αποστελλόμενο έγγραφο (ή ηλεκτρονικό μήνυμα) στην παρακάτω δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω sms στο τηλέφωνο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερρών.
Σας προσκαλούμε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση δια περιφοράς, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22-09-2021, από ώρα 11:00 έως 13:00, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ετικέτες

Ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στον Δήμο Σερρών

Η Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης). Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Σήμερα, υπάρχουν 160.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ασθενείς με άνοια, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Ο Δήμος Σερρών αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του ιατρικού/κοινωνικού αυτού προβλήματος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας»,  που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σερρών προχωρά στην ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, με στόχο την υποστήριξη και εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα μνήμης και άνοιας καθώς και των φροντιστών τους και τη δημιουργία μία κοινότητας φιλικής προς την άνοια.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2021 κάθε Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00 κατόπιν ραντεβού, στο κληροδότημα Αποστολίδη στην οδό Κ. Καραμανλή 94.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων θα έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας του Δήμου που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στα Ιατρεία Μνήμης Αλτσχάιμερ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ετικέτες

Ο Δήμος Σερρών, στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς», που αποτελεί και το φετινό μήνυμα της Ε.Ε.Κ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους και έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους κατοίκους της πόλης μας γύρω από τα θέματα της κινητικότητας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να φωτογραφίσουν θέματα σχετικά με την βιώσιμη αστική κινητικότητα και να υποβάλλουν τις φωτογραφίες τους σε έντυπη μορφή στον Δήμο Σερρών σε φάκελο με την ένδειξη «προς ΔΤΥ για διαγωνισμό φωτογραφίας» έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από επιτροπή του Δήμου που θα συσταθεί και τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι η συνάφεια με το θέμα, η καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα και η πρωτοτυπία. Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, θα απονεμηθεί έπαινος συμμετοχής και συμβολικό δώρο στον/στην νικητή/νικήτρια.

Στοιχεία επικοινωνίας: eleni@serres.gr

Ετικέτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                           Σέρρες 20 Σεπτεμβρίου 2021
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                                                         Αρ. Πρόσκλ.: 37
Δ/ΝΣΗ Δ/ΚΟΥ-ΟΙΚΟΝ/ΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Π Ρ Ο Σ
Τα Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
του Δήμου ΣερρώνΈχοντας υπόψη:
- το υπ’ αριθ. πρωτ. 18318/13-03-2020 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Εσωτερικών & Οργάνωσης, Γεν. Δ/νση Αποκέντρωσης & Τ.Α Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας Τ.Α με θέμα ¨Σύγκληση συλλογικών οργάνων των δήμων, των περιφερειών και των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων, κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19¨, διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο όπως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ, δηλ. με έκδοση πρόσκλησης από τον Πρόεδρο, με την οποία θα περιγράφεται η δια τηλεδιάσκεψης λήψη των αποφάσεων,
- την υπ’ αριθμ. 40/20930/31-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Εσωτερικών & Οργάνωσης, Γεν. Δ/νση Αποκέντρωσης & Τ.Α Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας Τ.Α.
- τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 77 του Ν. 4555/2018
- την υπ’αριθμ.60η εγκύκλιο με Αρ.Πρωτ.ΔΙΔΑΔ/Φ.69/180/οικ.17530/13-9-2021 του Υπουργείου Εσωτερικών.
- την υπ’ αριθμ. 687/30-09-2020 απόφαση Δημάρχου Σερρών,

Σας προσκαλούμε, στην 37η Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα γίνει δια ζώσης-κεκλεισμένων των θυρών, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 12:00' μ., στην πρώην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
Ετικέτες

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) με θέμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα». Η διαδικτυακή αυτή εκδήλωση  εντάσσεται  στο πρόγραμμα των πολλών δράσεων που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, με την Info Day στον πεζόδρομο της Κ. Καραμανλή, μπροστά από το κτήριο της Π.Ε. Σερρών.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε διαδικτυακά λόγω των προληπτικών μέτρων και των κανόνων προστασίας του covid-19, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών και των Τεχνικών Υπηρεσιών του, του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Δήμου, της Δημοτικής Αστυνομίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του τμήματος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και επιστήμονες συγκοινωνιολόγοι, αλλά και πολίτες των Σερρών.

Το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) περιελάμβανε 4 κύριες παρουσιάσεις και θεματικές προσεγγίσεις. Η Ελένη Μαδεμλή, της ΔΤΥ, Πολιτικός Μηχανικός του Δήμου Σερρών, παρουσίασε το θέμα με τίτλο «Η οδική κυκλοφορία και η επίδρασή της στα επίπεδα της αέριας ρύπανσης μιας μεσαίου μεγέθους πόλης» όπου σημείωσε πως ο τομέας οδικών μεταφορών συμβάλει περισσότερο απ’ όλους τους τομείς στην εναέρια ρύπανση, ενώ ανέφερε στοιχεία του Π.Ο.Υ όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 1.3 εκ. θανάτους ετησίως. Επίσης οι αστικές μετακινήσεις των κατοίκων στις ευρωπαϊκές πόλεις προκαλούν έως και το 40% των οδικών εκπομπών CO2. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της συνεισφοράς των ΣΒΑΚ στην μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα, στην επόμενη παρουσίαση με τίτλο «Μικροκινητικότητα- εμπειρία –νέο θεσμικό πλαίσιο», η Φωτεινή Μίκικη, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός του τμήματος προγραμματισμού, ανάπτυξης, ποιότητας και αποδοτικότητας του Δήμου Σερρών,  αναφέρθηκε στα νέα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης στις πόλεις, αλλά και τη θέσπιση κανόνων και νόμων για την μικροκινητικότητα. Παρουσίασε με λεπτομέρειες την αυξητική τάση χρήσης των ΕΠΗΟ (ελαφρύ προσωπικό ηλεκτρικό όχημα) αλλά κυρίως τις υποχρεώσεις των χρηστών αυτών των οχημάτων. Στάθηκε τέλος στην ανάγκη για μια οργανωμένη προσπάθεια για ενημέρωση, εκπαίδευση και αστυνόμευση ώστε οι πόλεις να ενσωματώσουν με ασφάλεια και κανόνες τα ΕΠΗΟ.

Την  παρουσίαση με τίτλο «Ανθεκτική πόλη –Μια πόλη που επιστρέφει χώρο στους ανθρώπους» παρουσίασε η επόπτης δημόσιας υγείας, του τμήματος Δ.Υ. του Δήμου Σερρών, Αικατερίνη Δούρα, που αναφέρθηκε με τη σειρά της στην επίδραση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος των πόλεων, στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών. Η συστηματική  ενθάρρυνση της ενεργούς κινητικότητας στον αστικό σχεδιασμό συμβάλει στην αύξηση των δεικτών της υγείας, της μόρφωσης και της οικονομίας, παραθέτοντας εντυπωσιακά παραδείγματα ευρωπαϊκών κυρίως πόλεων, που τα τελευταία χρόνια επενδύουν συστηματικά στον τομέα αυτόν.

Τέλος ο Πάνος Στογιάννος, της ομάδας του τεχνικού συμβούλου που υποστηρίζει τις δράσεις του προγράμματος “space4people” που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών μαζί με άλλες 9 ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσίασε τις προτεινόμενες «Δράσεις μικρής κλίμακας» που έχουν προκριθεί μέσα από την χρήση ερωτηματολόγιων αλλά και άλλες συμμετοχικές διαδικασίες της Τοπικής Ομάδας Συντονισμού (ΤΟΣ) τους τελευταίους 3 μήνες.  Με την ευκαιρία αυτή επεσήμανε τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του “space4people”, ενώ προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να έρθουν και να γνωρίσουν καλύτερα το έργο και τις δράσεις του, στο Info Day της 22ας Σεπτεμβρίου.

Από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, η κα. Δανιήλ, εκπρόσωπος του ΔΙΠΑΕ, επεσήμανε την έλλειψη γνώσης των κανόνων χρήσης των ΕΠΗΟ και επικρότησε την δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης των κανόνων μικροκινητικότητας και τη διάχυση πληροφοριών μέσω της εκπαίδευσης. Στο ίδιο σημείο και ολοκληρώνοντας τις εργασίες της σημερινής εκδήλωσης, η Έλενα Μαδεμλή παρουσίασε το πρόγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που φέτος για 13η φορά συμμετέχει ο Δήμος Σερρών.

Ομιλητές αλλά και συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Κ. Καραμανλή.

Ετικέτες