1. Home
  2. /
  3. Ο Δήμος μας
  4. /
  5. Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα
  6. /
  7. ΕΣΠΑ 2014 – 2020
  8. /
  9. Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο...

Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο Δήμο Σερρών

sbaa

Η πράξη με τίτλο  «Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο Δήμο Σερρών» προϋπολογισμού 380.000,00€ (με ΦΠΑ) εντάσσεται στο Ε.Π «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, Άξονα Προτεραιότητας Νο 14 «διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος- προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)», πρόσκληση με τίτλο «Βιώσιμη αστική κινητικότητα, μικροκινητικότητα, ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών μετακινήσεων».

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ:

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, σε επίπεδο Δήμων (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων), το οποίο σε συνέργεια με τις λοιπές παρεμβάσεις , οι οποίες θα υλοποιηθούν στην Πράξη «Εφαρμογή πλαισίου αποτίμησης των ωφελειών των δράσεων Βιώσιμης μικροκινητικότητας μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και τελική Τεκμηρίωση» (εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικρο-κινητικότητας, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικρο-κινητικότητας) θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.

Στο πλαίσιο της Πράξης θα υλοποιηθούν έργα στους συμμετέχοντες Δήμους (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων) της χώρας που αφορούν:

  • Προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης.
  • Δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος ΚΑΙ φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο.
  • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων).
  • Ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες Μικροκινητικότητας.
  • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων Μικροκινητικότητας με τον κατάλληλο software και hardware εξοπλισμό.
  • Έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ, εφόσον απαιτείται.

Η υλοποίηση των υποέργων των δυνητικών δικαιούχων (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων) δύναται να υποστηριχθούν από Υπηρεσίες Συμβούλου Παρακολούθησης προς τους συμμετέχοντες ΟΤΑ.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ:

Σύμφωνα με την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, το ρόλο της μικροκινητικότητας και τον τρόπο εφαρμογής της, είναι αντιληπτό, ότι η εν λόγω λύση έρχεται να μειώσει το κόστος κινητικότητας και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε μεγάλους ηπειρωτικούς Δήμους με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων, πρωτεύουσες Νομών και μεγάλους/μεσαίους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ειδικά στην περίπτωση νησιωτικών Δήμων, σημαντικό φορτίο επισκεπτών παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Μέσω της υλοποίησης της δράσης κάθε Δήμος μη-Μητροπολιτικού Κέντρου θα δημιουργήσει ένα κοινόχρηστο δίκτυο ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών οχημάτων, το οποίο σε συνεργασία με τις λοιπές επιλέξιμες παρεμβάσεις, θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, συνεισφέροντας αποτελεσματικά στη βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικροκινητικότητας.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Πράξης, συμβάλλουν άμεσα στην αστική αναζωογόνηση και έχουν θετικές επιπτώσεις στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων καθώς και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των μη- Μητροπολιτικών ΟΤΑ λόγω μέρους της αντικατάστασης των μέσων μεταφοράς από τα ποδήλατα. Επιπλέον, η αντικατάσταση χρήσης των ΜΜΜ από τα ποδήλατα, θα συμβάλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου

Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του Υποέργου είναι μεταξύ άλλων:

  • Μείωση της χρήσης ΙΧ και ιδιαίτερα συμβατικών ΙΧ
  • Μείωση του αριθμού ατυχημάτων που οφείλονται σε ΙΧ
  • Δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης κινητικότητας με ενοποιημένη και αποτελεσματική πληροφόρηση πολιτών
  • Εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χρήσης πράσινων λύσεων
  • Διευκόλυνση των αστικών μετακινήσεων και μείωση κυκλοφοριακού φόρτου
  • Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος με βελτίωση ποιότητας αέρα και προστασία της δημόσιας υγείας.