Ο Δήμος Σερρών θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα κομποστοποίησης με στόχο την μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικιακή κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης την οποία μπορεί να εφαρμόσει κάποιος στον χώρο του, με την προϋπόθεση να διαθέτει κήπο για να εγκαταστήσει τον ειδικό κάδο. Τα οργανικά απορρίμματα μέσα από μια ειδική φυσική διαδικασία μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα με διπλό όφελος. Αυτό το λίπασμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο του (φυτά και λαχανικά) και στα δέντρα (εάν έχει). Η ποσότητα σκουπιδιών προς τους Χ.Υ.Τ.Α. θα είναι μικρότερη και η εικόνα των κάδων στους δρόμους θα βελτιωθεί.
Ο Δήμος Σερρών θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα κομποστοποίησης με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικιακή κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης την οποία μπορεί να εφαρμόσει κάποιος στον χώρο του, με την προϋπόθεση να διαθέτει κήπο για να εγκαταστήσει τον ειδικό κάδο. Τα οργανικά απορρίμματα μέσα από μια ειδική φυσική διαδικασία μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα με διπλό όφελος. Αυτό το λίπασμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο του (φυτά και λαχανικά) και στα δέντρα (εάν έχει). Η ποσότητα σκουπιδιών προς τους Χ.Υ.Τ.Α. θα είναι μικρότερη και η εικόνα των κάδων στους δρόμους θα βελτιωθεί..
Ειδικές πληροφορίες για τους δημότες
Με την οικιακή κομποστοποίηση ο πολίτης αναλαμβάνει την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό / λίπασμα μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει. Συγχρόνως, με εύκολο και οικονομικό τρόπο, του δίνεται η δυνατότητα να παράγει “κόμποστ” καλής ποιότητας βελτιώνοντας τον κήπο του και τα φυτά του, προστατεύοντας το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος που ονομάζεται “αύξηση του όγκου των απορριμμάτων”.
Ο κάδος που θα διανεμηθεί, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος του κήπου ή της αυλής, ώστε να ακουμπάει στο χώμα αλλά και να μην τον χτυπάει ο ήλιος ούτε να επηρεάζεται πολύ από τον αέρα.
Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση :
√ Ξερά φύλλα και χόρτα
√ Λουλούδια που έχουν μαραθεί
√ Υπολείμματα από φρούτα & λαχανικά (φλούδες)
√ Χώμα από την αλλαγή των γλαστρών
√ Πριονίδια και ροκανίδια από τυχόν κοπή ξύλων ή δέντρων
√ Στάχτη από ξύλα
√ Τσόφλια αυγών (σπασμένα κατά προτίμηση)
√ Φύλλα τσαγιού / κατακάθια καφέ
√ Λαχανικά από την κουζίνα ( φλούδες από ντομάτες, μαρούλια, πατάτες, λάχανα, κρεμμύδια, χόρτα κτλ)
√ Σαλάτες στραγγισμένες από λάδια
Ακατάλληλα υλικά για κομποστοποίηση :
× Κόκαλα & υπολείμματα φαγητού
× Χάρτινα, μεταλλικά, γυάλινα, πλαστικά αντικείμενα
× Κόκαλα από κρέας & ψάρι
× Γαλακτοκομικά είδη
× Χημικά, μπαταρίες, φάρμακα, μπογιές
× Άρρωστα φυτά
× Πευκοβελόνες σε μεγάλες ποσότητες
× Κοπριές από κατοικίδια ζώα
Συμβουλές για επιτυχή δημιουργία του κόμποστ.
► Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι στην ίδια περίπου αναλογία, όπως επίσης και να γίνεται καλός αερισμός του υλικού μέσα στον κάδο.
► Η σωστή υγρασία του μίγματος καθ όλο τον χρόνο, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι απαραίτητη (το βρέχουμε αν παρατηρηθεί ότι είναι ξηρό)
► Σωστή αναλογία από πράσινα (χλωρά φύλλα και χόρτα) και καφέ υλικά (κλαδιά, ροκανίδια, ξερά χόρτα και φύλλα ).