Στα ανατολικά της πόλης των Σερρών, στο δρόμο για τον Αη Γιάννη, βρίσκεται ο Ναός του Αγ. Γεωργίου του Κρυονερίτη. Για πρώτη φορά ο Ναός αναφέρεται στο 1298 σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου του Β΄ και η δεύτερη στα 1344 όπου έγινε μετόχι της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών όταν η σύζυγος του σερραίου άρχοντα Σακελλαρίου Μουρμουρά, Υπομονή, το δώρισε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου. Ως μετόχι ο ναός αναφέρεται και στα 1345 σε χρυσόβουλο του Στεφάνου, κράλλη της Σερβίας.
Την προσωνυμία «Κρυονερίτης» οφείλει στην πηγή κρύου νερού που υπήρχε εκεί παλαιότερα. Ο ναός υπέστη πολλές καταστροφές από τους τούρκους το 1572, όταν κατέπεσε ο τρούλος, ο οποίος αντικαταστήθηκε από ημισφαιρική οροφή, πιθανότατα κατά τις επισκευές το 1864.
Το Μονύδριο αποτελείται από δύο συνεχιζόμενους ναούς που είναι αφιερωμένοι, ο πρώτος στον Αγιο Δημήτριο και ο δεύτερος στον Αγιο Γεώργιο. Ιδιαίτερη σημασία και αρχαιολογική αξία παρουσιάζουν οι δύο εικόνες που κοσμούν το τέμπλο. Πρόκειται για την Παναγία Βρεφοκρατούσα με το επίθετο «Παντάνασσα» που χρονολογείται το 1694 και για την εικόνα που παριστάνει τον Χριστό Παντοκράτωρα με την επιγραφή «Δέησις του δούλου του Θεού Ακακίου Μοναχού».
Άλλες πηγές στο Internet: